Grimesin identtiset kaksosveljekset John ja Edward päästivät ensimmäisen epävireisen rääkäisynsä 16.10.1991 Dublinissa: John kymmenisen minuuttia ennen Edwardia. Koulunkäynti ei liikuntatunteja lukuun ottamatta oikein veljeksille maittanut, vaan he haaveilivat poptähteydestä. Kaksoset ottivat osaa kaikkiin mahdollisiin kykykilpailuihin, mutta vasta Britannian X-factor -ohjelman kuudes tuotantokausi nosti heidät suuren yleisön tietoisuuteen.

Vuonna 2009 he saapuivat Glasgowin koelaulutilaisuuteen ja esiintyivät tuomaristolle nimellä John & Edward. Veljesten tulkinta Backstreet Boys yhtyeen kappaleesta ”As long as you love me” oli päätuomari Simon Cowellin mielestä ”äärimmäisen ärsyttävä”. Cowellin vastustuksesta huolimatta pojat pääsivät jatkoon suoriin livekonsertteihin. Kauhukaksikoksi kutsuttu Jedward porskutti ohjelmassa eteenpäin toinen toistaan enemmän nuotin vierestä hoilatuilla esityksillään kahdeksan viikon ajan. Lopulta he sijoittuivat ohjelmassa kuudensiksi.

Jedward sai kuitenkin levytyssopimuksen ja poikien ensimmäinen single ”Under pressure (Ice ice Baby)” nousi Irlannin listan ykköseksi ja Britti-listan kakkoseksi. Jedward-huumaa verrattiin jo Beatlemaniaan ja kaksoset esiintyivät täpötäysille areenoille Brittein saarilla. Huuma haihtui kuitenkin nopeasti ja uusia ykköshittejä ei enää siunaantunutkaan. 100-prosenttisesti coverkappaleista koottu albumi ”Planet Jedward” (katso Kuppilan levyarvostelu) nousi kuitenkin Irlannin albumilistan ykköseksi, mutta Britanniassa vain sijalle 17.

Ja mitä bändin pitää tehdä, kun menestyksen suurin huuma haihtuu? Se tietenkin osallistuu euroviisukarsintoihin. 11.2.2011 järjestetyssä Irlannin karsinnassa Jedward vei voiton rallillaan ”Lipstick”, joka nousi paikallisen hittitilaston sijalle kaksi. Ulkoisesti huomiota herättävät, näyttävästi hiuskuontalonsa kampaavat pojat ovat suosittuja mainoskasvoja ja lisäksi he ovat voittaneet useita palkintoja, kuten ”The most annoying people of 2009” ja ”The most annoying people of 2010”. Tällä hetkellä Jedward valmistelee toista albumiaan ja Eurovision laulukilpailut toimivat sille oivana markkinointikanavana. Irlanti esiintyy toisen semifinaalin viimeisenä ja teinityttöjen äänillä energisen Jedwardin luulisi ponnistavan myös finaaliin näin erinomaiselta esiintymispaikalta.

Vuonna 1965 viisuissa debytoinut Irlanti on seitsemällä voitollaan laulukilpailun menestynein maa. Edellisestä voitosta on kuitenkin kulunut jo viisitoista vuotta.  Viime vuonna viisut vuonna 1993 voittanut Niamh Kavanagh lauloi Irlannin finaaliin muutaman vuoden tauon jälkeen.

Katso karsintaesitys Youtubessa

Katso musiikkivideo Youtubessa

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Jedwardin kotisivut

Keskustele aiheesta foorumilla

© Viisukuppila

Valitse aihe
Tulevat tapahtumat
Tutki tilastoja
Escstatsissa on joukko mielenkiintoisia viisutilastoja.

Euroviisuklubi
Euroviisuklubi OGAE edistää viisuharrastusta.

Kuuntele radiota
ESC Radio on Internetissä toimiva euroviisuradio.Sauhupuoti.comViisukuppila