Esittelyssä Israel: Dana International – Ding dong

Dana International syntyi 2.2.1972 Jemenin juutalaiseen perheeseen ja sai kasteessa nimen Yaron Cohen terroristi-iskussa kuolleen setänsä muistoksi. Jo hyvin varhaisessa lapsuudessa Dana tunsi itsensä tytöksi, joka halusi olla tähti. Maannaisensa Ofra Hazan edustaessa israelia Eurovision laulukilpailussa vuonna 1983, vannoi hän pyrkivänsä samaan. Köyhän perheen äiti teki kahta työtä, jotta Dana sai opiskella musiikkia. 13-vuotiaana Dana vaihtoi housut pysyvästi mekkoon ja alkoi elää kuin yksi tytöistä.

18-vuotias Dana ansaitsi elantonsa Israelin ensimmäisenä drag queenina. Noiden esitysten myötä hän pääsi myös levyttämään ja ensimmäinen single oli nimeltään ”Saida Sultana”, joka oli parodinen versio Whitney Houstonin hitistä ”My name is not Susan”. Vuonna 1993 Yaronista tuli virallisesti Sharon, kun hän kävi Lontoossa sukupuolenvaihdosleikkauksessa. Kotiin palattuaan Dana International julkaisi ensimmäisen artistin omaa nimeä kantavan albumin, josta tuli menestys. Taiteilijanimensä Dana poimi yhdestä levyn kappaleesta. Seuraavana vuonna julkaistu toinen albumi ”Umpatampa” myi vieläkin paremmin ja Dana voitti Israelin parhaan naisartistin palkinnon.

Vuonna 1995 Dana yritti ensimmäisen kerran toteuttaa unelmansa Israelin euroviisuedustuksesta, mutta hänen kappaleensa ”Layla tov, Evropa” sijoittui karsinnoissa toiseksi. Kappaleesta tuli kuitenkin iso hitti Israelissa. Vuonna 1996 julkaistu albumi ”Maganuna” ei ollut enää niin suuri menestys, vaikka sekin myi kultaa. Seuraavana vuonna Dana vieraili Eran Zurin albumilla ja yhteistyönä syntyi valtava hitti ”Shir Kdam-Shnati (Sex Archer)” (vapaasti suomennettuna ”Esileikkilaulu (Erilaista seksiä)”.

Aikaisempien näyttöjensä pohjalta Dana International valittiin sisäisesti edustamaan Israelia Eurovision laulukilpailuihin Birminghamiin 1998 Israelin konservatiivien kauhuksi. Danan sukupuolenvaihdos herätti mediat eri puolilla Eurooppaa ja hän oli kisojen kiistatta seuratuin artisti. Uuden aallon discohitti ”Diva” iski ajan hermoon ja Dana International voitti viisut Israelille. Singlestä tuli hitti eri puolilla Eurooppaa ja se nousi jopa Britannian singlelistan sijalle 11.

Viisuvoiton seurauksena Dana pyrki kansainväliseen menestykseen, mutta yritykset kariutuivat ja suurin suosio jäi saavuttamatta, vaikka englanninkielisiä levyjä julkaistiinkin muualla maailmassa. Vuonna 1999 Israelin isännöidessä Eurovision laulukilpailuja Dana esiintyi tietenkin väliaikanumerona ja lisäksi hän pääsi otsikoihin kompuroidessaan palkintojenjakotilaisuudessa. Nämä medianherätysnumerot eivät kuitenkaan toimineet odotetulla tavalla.

Vuonna 2001 Dana palasi Israelin levylistojen huipulle albumillaan ”Yoter ve yoter”, mutta vain poistuakseen sieltä useiksi vuosiksi. Paluu tapahtui vasta vuonna 2007, mutta sitäkin näyttävämmin. ”Love boy”-singlestä tuli vuosikymmenen soitetuin kappale Israelin radiokanavilla. Single huomioitiin myös muualla ja se radiohitti mm. Kreikassa. Uusi albumi ”Hakol ze letova” myi mukavasti ja poiki muitakin hittejä. Vuonna 2008 Dana International sävelsi Israelin edustussävelmän ”Ke’ilu kan” Belgradin euroviisuihin, jossa se sijoittui yhdeksänneksi Boaz Maudan esittämänä.

Viime vuosina Dana International on ehtinyt olla monessa mukana. Singlelevytyksien lisäksi hän on kampanjoinut politiikassa, esiintynyt tv-sarjassa ja toiminut Israelin Idols-kilpailun tuomarina. Dana valmistelee seuraavaa albumiaan, jota markkinoidakseen hän on jälleen mukana myös Eurovision laulukilpailussa. Hän voitti Israelin euroviisukarsinnan ylivoimaisesti omalla sävelmällään ”Ding dong” ja Düsseldorfissa nähdään pystyykö Dana International uusimaan 13 vuoden takaisen voittonsa. Vauhtia finaaliin Israel hakee toisesta semifinaalista.

Katso karsintaesitys Youtubessa

Danan kotisivut ja toiset kotisivut

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Keskustele aiheesta foorumilla