Muistathan: Eurovision laulukilpailu 1999

Dana International toi Israelille heidän kolmannen viisuvoittonsa, mutta Eurovision laulukilpailu järjestettiin pyhällä maalla silti vasta toisen kerran. Vuoden 1979 toisen peräkkäisen voiton jälkeen Israel vetäytyi järjestelyvastuusta ja koko kisasta, joten nyt tasan 20 vuotta myöhemmin viisumittelöt järjestettiin vasta toistamiseen samassa kaupungissa Jerusalemissa. Tälläkin kertaa uumoiltiin Israelin kieltäytyvän kisan järjestämisestä, mutta syyt olivat toiset. Danan persoona oli kiistelty maan ääriuskonnollisissa piireissä ja he vastustivat viisujen pitämistä Jerusalemissa. Toisin kuitenkin kävi ja kahdenkymmenenkolmen maan delegaatiot kokoontuivat paikan päälle toukokuun lopulla kisailemaan laulujensa paremmuudesta.

Osanottajia oli kaksi vähemmän, kuin edellisenä vuonna, jolloin osanottajamäärää pidettiin liian suurena. Säännöt mukaan pääsevien maiden osalta olivat samat eli viitenä aikaisempana vuonna haalittujen pisteiden keskiarvon mukaan parhaat saivat osanotto-oikeuden. Näin ollen Suomikaan ei päässyt mukaan. Edean ”Aavan” olisi pitänyt ansaita edellisvuonna n. 130 pistettä, kappaleen saamien kahdenkymmenenkahden pisteen sijaan. Mukaan pääsivät tietenkin vuonna 1998 välivuoteen pakotetut maat sekä neljän vuoden tauon jälkeen mukaan palannut Liettua.

Merkittävin uudistus säännöissä oli kielivapaus, joka mahdollisti edustussävelmän esittämisen millä kielellä tahansa. Suurin osa kilpailukappaleista esitettiinkin englanniksi. Sama sääntö oli ollut voimassa vuosina 1973-1976 ja tästä vuodesta eteenpäin se on ollut voimassa toistaiseksi. Vuonna 1998 oli tullut voimaan myös toinen sääntö, jonka mukaan osanottajien ei tarvinnut käyttää orkesteria kappaleidensa säestyksessä. Israel kiersi säännön taloudellisista syistä kätevästi ja poisti orkesterin käyttömahdollisuuden kokonaan. Näin ollen kaikki esittivät laulunsa taustanauhan säestyksellä. Kaikki tahot eivät tuohon uudistukseen olleet tyytyväisiä, mutta silti tavasta tuli jatkossa vakiintunut käytäntö. Israelin yleisradioyhtiön kehno taloudellinen tila salli kuitenkin kolmen juontajan palkkaamisen ja yksi heistä oli maan vuoden 1992 viisuedustaja Dafna Dekel.

EUROVISION LAULUKILPAILU 1999
Ajankohta: 29.5.1999
Kilpailupaikka: Binyanei Ha’ooma, International Convention Centre, Jerusalem, Israel
Juontajat: Dafna Dekel, Yigal Ravid ja Sigal Shahamon
Väliaikanumero: Dana International ja tanssijat
EBU:n virallinen valvoja: Christine Marchal-Ortiz
Juontajat Dafna Dekel, Yigal Ravid ja Sigal Shahamon
Juontajina nähtiin vuosien 2010 ja 2011 tapaan trio.

Varsinaisen laulukilpailun aloitti ensikertalainen Liettua edustajanaan ujo laulajatyttö Aisté herkällä balladillaan ”Strazdas”. Kappale ei kuitenkaan vedonnut puhelinäänestäjiin ja kolmellatoista pisteellään Liettua putosi saman tien seuraavan vuoden kisasta. Seuraavana oli vuorossa konkarimaa Belgia hieman mahtipontisemmalla balladillaan. Vanessa Chinitor ei netonnut englanniksi lauletulla ”Like the wind” -kappaleellaan kovin montaa pistettä, mutta edellisvuoden Mélanie Cohlin tienaaman runsaan pistesaldon ansiosta Belgia ansaitsi paikkansa myös seuraavan vuoden kisoihin. Vanessa Chinitor pyrki Belgian edustajaksi myös vuonna 2006 diskommalla laululla, mutta karsiutui silloin jo maansa karsinnan semifinaalissa.

Kolmantena esiintyi Espanjan Lydia kamalassa kaikissa sateenkaaren väreissä kirkuvassa mekossaan. ”No quiero escuchar” ei saanut kuin yhden pisteen, mutta vuoden 1996 jälkeen tulleen käytännön mukaan Espanja pääsi aina automaattisesti mukaan yhtenä kisan suurena rahoittajamaana. Kielivapaus ei ole vaikuttanut Espanjaan, sillä he ovat aina esittäneet kilpailukappaleensa omalla kielellään ainakin suurimmaksi osaksi.

Lydian esiintymisasu oli Ágatha Ruiz de la Pradan suunnittelema.
Doris Dragovic turvautui myös pukutemppuun.

Kroatian mahtipontinen ”Marija Magdalena” aiheutti yhden kisojen skandaaleista, sillä he olivat äänittäneet kappaleen kuoro-osuudet taustanauhalle. Koska Suomi ei ollut mukana, Norja teki asiasta perinteisen protestin. Tällä kertaa sillä oli jopa vaikutusta, sillä Doris Dragovicin saamasta varsin messevästä pistesaaliista poistettiin kolmannes. Lopputuloksiin poisto ei vaikuttanut, sillä pisteet poistettiin vain keskiarvolaskelmasta, jonka mukaan arvioitiin kunkin maan mukaanpääsy vuoden 2000 kisaan. Kroatialla oli kuitenkin pisteitä plakkarissa jo niin hyvin, että vähennyksellä ei ollut merkitystä.

Kahtena aikaisempana vuonna erinomaisesti menestynyt Iso-Britannia meni tällä kertaa metsään valitessaan edustajakseen tyttöbändi Preciouksen. ”Say it again” oli kappaleena keskiverto, eikä esityksen tasokaan päätä huimannut. Tuloksena oli yksi Britannian heikoimmista sijoituksista tuohon mennessä eli 12. Slovenian Darja Svajgerin englanniksi laulama balladi ”For a thousand years” sijoittui yhdenneksitoista, mutta se ei enää riittänyt vuoden 2000 osanottoon. Turkki on puolestaan saanut joka vuosi pisteitä sen verran mukavasti, että he ovat päässeet mukaan jokaiseen viisukilpaan sitten vuoden 1995.

Tanskan komea Michael Teschl on nykyään kirjailija.
Islannin Selman toiseksi sijoittunut kappale on jo esitelty Viisulassa, linkki jutun lopussa.

Norjaa edusti tummahipiäinen laulajapoika Van Eijk, jonka laulusuoritus ei ollut kummoinen. Nuorekas, englanniksi esitetty pop-biisi ”Living my life without you” sai 35 pistettä, mikä riitti Norjan aikaisempinä vuosina saamien pisteiden kanssa mukaanpääsyyn vuoden 2000 kisaan. Norjassa kielisäännön vapautuminen on otettu tervetulleena uudistuksena, sillä sen jälkeen he ovat esittäneet kappaleensa omalla kielellään vain kerran. Tanskassa on asiaan suhtauduttu vielä myönteisemmin, sillä he ovat täst’edes esiintyneet aina englanniksi. Trine Jepsenin ja Michael Teschin muodostama duetto sijoittui Jerusalemissa mukavasti kärkikymmenikköön ja varmisti näin Tanskan mukanaolon myös lähitulevaisuudessa.

Ranskassakin oli ennen kansainvälistä finaalia järjestetty kansallinen karsinta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1987. Hekään eivät tinkineet omasta kielestään, mutta kilpailun muuttumisesta kielii se tosiasia että Nayahin esittämä ”Je veux donner ma voix” oli ainoa ranskankielinen kappale koko iltana. Edellisvuonna Marie Line oli tuonut maalleen heidän historiansa huonoimman sijoituksen, eikä Nayahkaan paljoa siitä petrannut. Suurena rahoittajamaana Ranskalla on kuitenkin aina automaattinen osallistumisoikeus.

Vuoden 1998 Edsilia Rombleyn erinomaisen menestyksen ansiosta Alankomaiden osallistuminen oli turvattu muutamaksi vuodeksi, mutta lähivuosina maan sijoitukset jäivät melko kehnoiksi. Marlaynen englanninkielinen ”One good reason” sijoittui kuitenkin vielä kärkikymmenikköön. Puolan Mietek Szczésniak sijoittui puolestaan kilpailun häntäpäähän ja näin Puola joutui jäämään pois vuoden 2000 kisasta. Puola oli niitä harvoja maita, jotka esiintyivät äidinkielellään.

Rauhallisen alun jälkeen kisa pääsi kunnolla vauhtiin Islannin Selman tahtiin. ”All out of luck” oli valittu edustussävelmäksi sisäisen valinnan myötä. Islanti oli Saksan ohella ainoa maa, joka pisti pisteidenjaossa Ruotsille kampoihin. Se ei ihan riittänyt ja niin Selma sijoittui hopealle, mikä on kuitenkin Islannin paras sijoitus tähän mennessä. Diskobiitillä oli vauhditettu myös seuraavana esiintyneen Kyproksen ”Tha ’ne erotas”. Pienimuotoiseksi fanisuosikiksi noussut Marlain Angelidoun esitys ei kuitenkaan saanut puhelinäänestäjiltä kuin kaksi pistettä, koska Kreikka ei tällä kertaa ollut mukana kilpailemassa. Marlain pyrki Kyproksen edustajaksi uudelleen kymmenen vuotta myöhemmin, mutta ei saanut menestystä paikallisessa karsinnassa.

Kyproksen Marlain oli saanut fanien ennakkosuosikkina kuolinsuudelman menestykselleen.
Ruotsin viisun lennokas loppuposeeraus pään heittoineen liimasi artistin hiukset hänen kasvoilleen.
Reipas meno jatkui Ruotsin Charlotten tahtiin. Vielä Ruotsin karsinnassa ”Take me to your heaven” kuultiin ruotsinkielisenä, mutta kuten niin moni muukin maa, Ruotsi on aina viimeistään kansainväliseen finaaliin vaihtanut esityskielen englanniksi. Saksofonilla ryyditetty schlager puri puhelinäänestäjiin 163:n pisteen edestä ja siten Ruotsi sai neljännen viisuvoittonsa. Tosin koiranleuat ovat vitsailleet Ruotsin voittaneen viisut neljä kertaa ja aina samalla kappaleella. Vuonna 2008 Charlotten sukunimi on muuttunut Nilssonista Perrelliksi ja rouva pääsee kokemaan viisuhuuman uudelleen.

Portugali ei ole välittänyt kielisäännöistä ja niin Rui Bandera, kuin kaikki muutkin Portugalin edustajat tähän päivään mennessä, ovat esittäneet kisalaulunsa omalla kielellään. Irlanti jatkoi myös tutulla balladilinjallaan, tosin tällä kertaa seitsemänkertainen euroviisuvoittaja joutui tyytymään seitsemänteentoista sijaan. Itävalta pääsi mukaan vuoden tauon jälkeen ja pirteän Bobbie Singerin esittämä ”Reflection” sijoittui hieman totuttua paremmin, peräti kymmenenneksi. Itävallan jälkeen oli vuorossa isäntämaan yli-ikäinen poikabändi Eden. Nimestään huolimatta ”Happy birthday” esitettiin suurimmaksi osaksi heprean kielellä. Sijoitus oli mukava viides tila.

Maltan kolmen naisen muodostama Times three ei onnistunut esityksessään ja sijoituskin oli sen mukainen. ”Believe ’n peace”-popkappale on kuitenkin levyversiona ihan mukiinmenevä. Chiaran vuonna 1998 ansaitsemat pisteet pitivät kuitenkin Maltan tiukasti mukana kaikissa 2000-luvun alun viisuissa, jolloin mukana oli karsiutumisen pelko.
Saksa onnistui kosiskelemaan täydet pisteet isänniltä laulamalla kisakaupungista.
Viron Evelin Samuel on Tanskan  Michael Teschlin tapaan debytoinut myös kirjailijana ja on nykyään Tervis Pluss -lehden päätoimittaja.

Loppupuolella kuultiin kaksi takaoven kautta mukaan päässyttä kilpailukappaletta. Sekä Saksan että Bosnia-Hertsegovinan edustajiksi oli alun perin valittu toiset laulut, mutta molemmat oli julkaistu liian aikaisin. Näin ollen heidän karsintojensa kakkoset pääsivät edustustehtäviin. Ensin kuultiin Saksaa edustanut, kuuden turkkilaisen muodostan, Sürpriz-yhtyeen esitys ”Reise nach Jerusalem”. Sävelmän takaa löytyi legendaarinen tehokaksikko Ralph Siegel/Bernd Meinunger, jotka olivat tehneet Saksan edustussävelmän myös 20 vuotta sitten Jerusalemin kisoihin. Saksan karsinnan voittanut sokea laulajanainen Corinna May sai revanssinsa vuonna 2002, jolloin hän pääsi maataan edustamaan – niin ikään Ralph Siegelin sävelmällä.

Bosnia-Hertsegovinan karsinnan voittanut Hari Mata Hari –yhtyeen kappale ”Starac i more” oli puolestaan jo julkaistu Suomessa Janne Hurmeen tulkintana ”Sydänveri” jo vuotta aikaisemmin. Hari Mata Harikin sai uuden mahdollisuuden, mutta vasta vuonna 2006. Edustustehtäviin päässyt duo Dino & Beatrice ja kappale ”Putnici” sijoittui sekin hienosti seitsemänneksi. Dino edustaa Bosnia-Hertzegovinaa jälleen tämän vuoden Eurovision laulukilpailuissa Düsseldorfissa. Illan viimeinen esitys tuli Virosta. Evelin Samuelin englanniksi tulkitsema herkkä ”Diamond of night” palautti edellisvuoden notkahduksen jälkeen Viron jälleen kärkikymmenikköön. Vuosina 1996-2002 Viro menestyi viisuissa kerrassaan mainiosti, mutta sen jälkeen tulokset ovat olleet kehnompia.

Pohjoismaista kolme sijoittui kymmenen parhaan joukkoon, Suomi ei osallistunut.
Charlotte Nielsen jäi ilman voittopystiä Dana Internationalin kompuroidessa lavalla.

Dana International ärsytti väliaikanumerossaan ääriuskovaisia lisää laulamalla uuden kappaleensa ”Free” Siionin juurella. Hän varasti show’n myös palkintojen luovutuksessa kaatuilemalla lavalla painavan pokaalin kanssa. Viisuvoittaja Charlotte sai seurata tilannetta sivusta käsin, ennen kuin pääsi esittämään voittoviisunsa uudelleen. Lopuksi kaikki kilpailijat saapuivat vielä lavalle laulamaan vuoden 1979 voittosävelmää ”Hallelujah”. Sopuisa yhteislaulu oli luonteva päätös ristiriitojen riivaamalle kilpailulle.

Kilpailukappaleet:

1. Liettua: Aisté – Strazdas (20. sija, 13 pist.)

2. Belgia: Vanessa Chinitor – Like the wind (jaettu 12. sija, 38 pist.)

3. Espanja: Lydia – No quiero escuchar (23. sija, 1 piste)

4. Kroatia: Doris Dragovic – Marija Magdalena (4. sija, 118 pist.)

5. Iso-Britannia: Precious – Say it again (jaettu 12. sija, 38. pist.)

6. Slovenia: Darja Svajger – For a thousand years (11. sija, 50 pist.)

7. Turkki: Tugba Önal & Grup Mistik – Dön artik (16. sija, 21 pist.)

8. Norja: Van Eijk – Living my life without you (14. sija, 35 pist.)

9. Tanska: Trine Jepsen & Michael Teschl – Thime time I mean it (jaettu 8. sija, 71 pist.)

10. Ranska: Nayah – Je veux donner ma voix (19. sija, 14 pist.)

11. Alankomaat: Marlayne – One good reason (jaettu 8. sija, 71 pist.)

12. Puola: Mietek Szczésniak: Przytul mnie moeno (18. sija, 17 pist.)

13. Islanti: Selma – All out of luck (2. sija, 146 pist.)

14. Kypros: Marlain – Tha ‘ne erotas (22. sija, 2 pist.)

15. Ruotsi: Charlotte Nilsson – Take me to your heaven (1. sija, 163 pist.)

16. Portugali: Rui Bandera – Como tudo comecou (21. sija, 12 pist.)

17. Irlanti: The Mullans – When you need me (17. sija, 18 pist.)

18. Itävalta: Bobbie Singer – Reflection (10. sija, 65 pist.)

19. Israel: Eden – Happy birthday (5. sija, 93 pist.)

20. Malta: Times Three – Believe ’n peace (15. sija, 32 pist.)

21. Saksa: Sürpriz – Reise nach Jerusalem (3. sija, 140 pist.)

22. Bosnia-Hertsegovina: Dino & Beatrice – Putnici (7. sija, 86 pist.)

23. Viro: Evelin Samuel & Camille – Diamond of night (6. sija, 90 pist.)

Keskustele aiheesta foorumillamme