Muistathan: Eurovision laulukilpailu 2003

Kahden Baltian maan peräkkäiset voitot olivat nostaneet varsinaisen Eurovisiokuumeen Itä-Euroopassa. Neljä maata oli jonossa, mutta vain Ukraina mahtui mukaan, Serbia-Montenegron, Valko-Venäjän ja Albanian joutuessa odottamaan debyyttiään vielä vuoden. Ennätyksellinen 26 maan finaali jäikin toistaiseksi suurimmaksi finaaliksi tapahtuman muuttuessa kaksipäiväiseksi seuraavana vuonna.

Suomi ei näihinkään kisoihin osallistunut, sillä Laura hävisi Tallinnassa vain kaksi pistettä viimeisen paikan lunastaneelle Itävallalle. Turkin voitto oli myös äärimmäisen niukka, kolmanneksikin tullut Venäjä hävisi sille vain kolme pistettä. Maata edusti kohuyhtye t.a.T.u., jonka uhkaus täydellisestä vaatteiden riisumisesta tai tyttöjen välisestä suudelmasta viisulavalla ei kuitenkaan toteutunut.

EUROVISION LAULUKILPAILU 2003
Ajankohta: 24.5.2003
Kilpailupaikka: Skonto Olympic Centre, Riika, Latvia
Juontajat: Renārs Kaupers & Marija Naumova
Väliaikanumero: Ilgi, BrainStorm, Marie N ja Raimonds Pauls
EBU:n virallinen valvoja: Sarah Yuen
Juontajat astelivat lavalle hullunkurisissa tekoturkiksissa.
Lavan tuikkivasta tähtitaivaasta paljastui pistelaskun alkaessa greenroom.

Eurooppalaisessa mediassa suhtauduttiin varsin skeptisesti Latvian kykyihin järjestää kisat, mutta huoli osoittautui turhaksi. Skonto-areena saatiin somistettua viisuisaksi ja pressikeskuskin sijaitsi sisätiloissa Tallinnan telttakylän sijaan. Edellisvuoden voittaja Marie N ja vuoden 2000 viisuihin BrainStorm-yhtyeensä kanssa osallistunut Renas Kaupers olivat illan näyttävä juontajapari. He purjehtivat sisään hullunkurisissa värikkäissä turkisasuissa. Illan ensimmäinen pukutemppu paljasti Renarsin kirkkaankeltaissa ja Marien oranssissa asussa. Lavan lattia koostui jättimäisestä kuvaruudusta, jossa esiintyjien jalkojen alla välkkyi erilaisia kuvioita, yllä kohosivat kaaret ja lavan takana tuikkivasta tähtitaivaasta paljstui pistelaskun alkaessa greenroom.

EBU halusi viime hetkellä uudistaa LTV:n liian kansallismieliset postikortit ja uudet kuvattiin artistien kanssa viisuviikolla. Yleisössä istui 6000 katsojaa, Suomestakin oli faneja sankoin joukoin paikalla, vaikka maa vietti välivuotta. Juontajat ottivat aluksi vielä yhteyden ensimmäiseen Euroviisujen voittajaan Lys Assiaan Nicosiaan ja Elton Johniin Wieniin sekä Mir-avaruusasemaan, minkä jälkeen kilpailu saattoi alkaa.

Islannin Birgitta avasi ensin sydämensä, kahdeksanneksi sijoittuneeseen avausnumeroon voi perehtyä tarkemmin Viisulassa, linkki jutun lopussa. Toisena esiintynyt Itävallan Alf Poier vastasi illan huumorinumerosta. Alfilla oli mukanaan lavalla neljä pahvista eläinhahmoa, kappale käsitteli sitä miten eläimet joutuvat elämään ihmisten aikaansaamien sotkujen keskellä. Lastenlaulumainen sävelmä pärjäsi vastoin ennakko-odotuksia ja sijoittui kuudenneksi. Irlantia edusti kykykilpailusta pinnalle ponnahtanut Mickey Joe Harte. Irlantilaiset fanit olivat lentäneet omalla tilauslennolla viisuihin. Kappale muistutti kiusallisesti kolmen vuoden takaista voittosävelmää, mutta se ei näitä rakkauden siivin paikalle lentäneitä ihailijoita haitannut.
Itävallan esiintyjän oli pyydetty hillitsemään alkuperäistä esitystään, jossa hän kouri kädellä etumustaan.
Turkin nauhakoreografiaa on kopioitu viisulavalla useasti vuoden 2003 jälkeen.

Turkki ei kykykilpailutähtiin luottanut, vaan lähetti paikalle maansa tunnetuimman naislaulajan Sertab Erenerin, joka sai itse valita kappaleensa. Englanniksi lauletussa kappaleessa yhdistyivät maan oma musiikkiperinne ja kansainväliset trendit. Kappaletta tuki vauhdikas lavashow, jossa taustalaulajat liehuivat ympäri lavaa neljän Ereneriin kiinnitetyn nauhan kanssa tehden artistista elävän juhannussalon. Voittoviisu muodostuikin suureksi hitiksi Ruotsissa sekä myös muualla Euroopassa.

Maltalla ei oltu kisan jälkeen yhtä iloisissa tunnelmissa, Lynn Chircopilla oli kotiintuomisinaan neljä pistettä ja maan kaikkien aikojen huonoin sija. Paluulennolla Vallettaan laulajan ja taustajoukkojen eripura yltyi kovaääniseksi räyhäämiseksi. Maltan jälkeen moduloi Mija Martina Mostarista, kappaleessa oli modulaatoita toisensa perään, mutta ne eivät auttaneet nostamaan Bosniaa lopputuloksissa. Puoliväliin lopputuloksissa jäi myös Kroatia, joka luotti niin ikään teinitähteen. ”Vise nisam tvoja – I can´t be your lover” tulkinnut Claudia Beni oli vasta 16-vuotias. Taustakuorossa nähtiin myös viisulavalla debytoinut kappaleen säveltäjä Andrej Babic, joka on sittemmin viihtynyt hyvin Eurovisio-piireissä.

Balkanin teinitähtien välissä oli tarjolla kokemusta, Portugali lähetti Turkin tapaan maansa tunnetuimpiin kuuluvan tähden Rita Guerran. Kyproksen Konstantasin vähemmän eläväisen ”Feeling Alive” -esityksen jälkeen oli Saksan ilopillerin Loun vuoro. Taattua SiegelMeinunger -tuotantoa oleva jykevä jytke ”Let´s get happy” kehoitti sanoituksessaan kaikkia olemaan iloisia – Let’s be gay. Saksa jäi vasta kahdenneksitoista ja kappale toistaiseksi viimeiseksi Ralph Siegel -viisuksi, mies tosin palasi ESC-maailmaan Peter Match salanimellä vuonna 2009 Montenegron edustuskappaleen säveltäjänä
Saksan Lou ei onnistunut saamaan puhelinäänestäjiä taakseen iloisella rallillaan.
Tatun tytöt olivat lavalla ensi kertaa yhdessä finaalissa. Jos he olisivatkin suudelleet tässä kriittisessä kohdassa, kuten uhkasivat, olisi EBUn puritaaneilla ollut ongelmapaikka – heillä ei ollut harjoituksista videota, johon leikata skandaalin sattuessa.

Venäjän televisio oli nimennyt edustajakseen t.a.T.u. -yhtyeen. Manageri Ivan Shapalovin luoma kahden teinitytön Lena Katinan ja Yulia Volkovan muodostama duo markkinoi itseään teinilesboimagolla. Kilpailuviikon aikana venäläiset pyörittivät järjestäjiä ja lehdistöä tempauksillaan mennen tullen. Huhuttiin jopa että duo esiintyisi alasti, EBU joutui tulemaan väliin ja antoi tytöille varoituksen. Finaalissa Venäjän epätyypillisestä euroviisusta, joka oli lähinnä punkdiscoa, puuttui kuitenkin kaikki kohuelementit. Esitys oli vaisu ja t.a.T.u.:n tempauksiin kyllästyneet viisufanit buuasivat tytöt lavalta. Puhelinäänestäjiä yhtye kuitenkin kiehtoi ja Venäjä jäi vain kolmen pisteen päähän viisuvoitosta.

Espanjassa elettiin viisuselebraatiota suositun kykykilpailun Operacion Triunfon ansiosta. Kisassa vasta kolmanneksi sijoittunut Beth pääsi edustamaan maataan. ”Dime” sijottui hienosti kahdeksanneksi, myöhemmin kappaleen on coveroinut suomeksi Eini nimellä ”Kerro mulle”. Israelin Lior Narkis kertoi puolestaan rakkaudesta monikielisesti vanhahtavassa rallissaan. Sanomaa tehostivat lattian näytössä erikieliset rakkaudentunnustukset ja paljastuivatpa ne lopuksi myös taustakuoron tyttöjen paidoista. Alankomaiden Esther Hartilla oli viisukuume kova, sillä hän yritti myös brittien edustajaksi samana vuonna ”Wait for the moment” -kappaleella. Esther kuitenkin vetäytyi brittien karsinnasta NOS:in kutsuessa hänet edustajakseen.
Täysin kokemattomat Jeminin Gemma ja Chris syyttivät huonosta menestyksestään tekniikkaa, sabotaasia ja politiikkaa. Toisaalta he olivat levy-yhtiöttömänä matkassa täysin ilman tukea, kun lentopelkoinen kappaleen säveltäjäkin oli jäänyt kotiin viisumatkalta.
Ukraina lauloi epä-espanjaa laulun nimessä, eikä kontortionistin symboliikka varmaan selvinnyt katsojille.

Brittien karsinnan voitti liverpoolilaisduo Jemini, jonka muodostivat Chirs Crombley ja Gemma Abbey. Oliko syy sitten anonyymissä sävellyksessä, Irakin sodassa vai siinä ettei Gemman laulu ollut täysin puhdasta, britit jäivät nollille. ”Cry baby” kirjataan tilastoihin kaikkien aikojen huonoimpana viisufinalistina, olihan finaalissa maita ennätysmäärä mukana. Ukraina debytoi seuraavana Tsvika Pickin sävellyksellä ”Hasta la vista”. Esityksen erikoisuuksiin kuului pyörivällä alustalla taiteillut levitoija, menestys antoi kuitenkin odottaa itseään vielä vuoden. Kreikka puolestaan joutui odottamaan voittoaan vielä kaksi vuotta. Suurilla keuhkoilla varustettu Mando ei korsettiasussaan vedonnut puhelinäänestäjiin kuin Kyproksella, josta tuli lähes puolet pisteistä.

Norjaa edusti nuori Jostein Hasselgård, joka esitti yksinkertaisen balladin pianon ääressä. Sijoitus oli upeasti neljäs, vaikka Suomi ja Tanska eivät olleet jakamassa naapuriääniä. Ruotsista Norja sai täydet pisteet ,vaikka Norjan kommentaattori olikin haukkunut Ruotsin edustajat yhtä karismaattisiksi kuin IKEA:n kirjahyllyn. Ruotsin Fame keräsi pisteitä muovisuudesta huolimatta ja täydensi pohjoismaista menestystä viidennellä sijalla.

Ranskan Louisa Baïlechen kaunis balladi ”Monts et merveilles” ei onnistunut keräämään kuin 19 pistettä. Louisa lauloi koko kappaleen ranskaksi, mutta monet maat sekoittivat omaa kieltä ja englantia esityksessään. Poikkeus oli kuitenkin Puolan Ich Troje, joka sekoitti puolaan saksaa ja venäjää. Saksalta yhtye saikin 12 pistettä ja sijoittui lopulta seitsemänneksi, mikä on ylivoimaisesti Puolan paras sijoitus viime vuosikymmenellä.

Norjan Jostein lauloi flyygelinsä takaa eurooppalaisten sydämiin.
Isäntämaan edustajat olisivat kelvanneet suklaapatukan sijaan myös hammastahnan tai pesupulverin mainoksiin.

Latvia puolusti viisuvoittoaan F.L.Y -yhtyeen voimin, joka oli koottu viisuja varten paikallisista supertähdistä. Lauris Reiniks, Martins Freimans ja Yana Kay jäivät kuitenkin ”Hello from Mars” -viisullaan tuloksissa hännille. Laurista ei floppi lannistanut, sillä mies on nähty useasti säveltäjänä tai artistina viisukarsinnoissa, mies hakee ensi keväänäkin edustustehtäviin. Toinen Baltian maa Viro ei ollut paljon naapuriaan menestyksekkäämpi, Ruffus-yhtyeen 21. sija oli maassa skandaali kolmen top 5 -vuoden jälkeen.

Ennen Viroa esiintynyt Belgian Urban Trad -yhtye esitti viisunsa itse keksityllä kielellä. Yhtyeelle ei povattu suurempaa menestystä, ja viisujen alla yksi sen kolmesta naismuusikosta lensi ulos bändistä paljastuttuaan äärikansallisen flaamilaisen järjestön jäseneksi. Keltti- ja kansanmusiikista ammentava Sanomi kutenkin erottui joukosta ja sijottui kaikkien yllätykseksi toiseksi jääden vain kaksi pistettä viisuvoitosta. Romanian Nicola pääsi viimein edustustehtäviin yritettyään kuusi kertaa aiemmin maansa karsinnassa.

Toinen karsinnoissa aiemmin menestynyt artisti oli Slovenian Karmen Stavec, joka oli vuotta aiemmin hävinnyt skandaalinkäryisessä käsirysynkin aiheuttaneessa karsinnassa Sestrelle laululla ”Se in se”. Karmen janosi lisää menestystä, mutta ”Na Na Na” -kappale osoittautui nannatteluksi, joka menee nannaten sisään toisesta korvasta ja tulee nynnäten toisesta ulos. Slovenia jäi seitsemään pisteeseen, seuraavina kolmena vuonna meni tosin vielä heikommin, kun maa karsiutui finaalista.

Väliohjelmana kuultiin Raymond Paulsin musiikkia, juontajat esiintyivät myös etukäteen kuvatussa numerossa. Pistelasku oli tasainen, Turkki sai vain neljältä maalta täydet pisteet, mm. Viron, Latvian ja Venäjän jättäessä voittajan kokonaan pisteittä. Kolmen pisteen päässä oli että viisut olisivat matkanneet läntiseen Eurooppaan, mutta edessä oli kuitenkin vielä monta vuotta itäisiä kaupunkeja ESC-isäntinä. Eurovision laulukilpailu käytiin viimeisen kerran siinä muodossa kuin se oli perustamisestaan saakka opittu tuntemaan. Seuraavana vuonna  laulukilpailu laajeni kaksipäiväiseksi ja kaikki halukkaat pääsivät mukaan joka vuosi.

Turkki ei ensimmäisinä osallistumisvuosikymmeninään ESC-menestyksestä päässyt nauttimaan. Puhelinäänestysaikakautena maa on voittonsa jälkeen yltänyt viisi kertaa seitsemän parhaan joukkoon.
Suomen kolme naapurimaata löytyivät lopputuloksissa top viidestä. 90-luvun vakiomenestyjät Britannia ja Malta jäivät hännille.
Sertab Erener oli voittaessaan 38-vuotias.

Kilpailukappaleet:

1 Islanti: Birgitta – Open your heart (9. sija, 81 pist.)

2 Itävalta: Alf Poier – Weil der Mensch zählt (6. sija, 101 pist.)

3 Irlanti: Mickey Joe Harte – We’ve got the world (11. sija, 53 pist.)

4 Turkki: Sertab Erener – Every way that I can (1. sija, 167 pist.)

5 Malta: Lynn Chircop – To dream again (25. sija, 4 pist.)

6 Bosnia-Hertsegovina: Mija Martina – Ne brini (16. sija, 27 pist.)

7 Portugali: Rita Guerra – Deixa-me sonhar (só mais uma vez) (22. sija, 13 pist.)

8 Kroatia: Claudia – Vise nisam tvoja (15. sija, 29 pist.)

9 Kypros: Stelios Konstantinos – Feeling alive (20. sija, 15 pist.)

10 Saksa: Lou – Let’s get happy (12. sija, 53 pist.)

11 Venäjä: t.A.T.u – Ne ver’, ne bojsia, ne prosi (3. sija, 164 pist.)

12 Espanja: Beth – Dime (8. sija, 81 pist.)

13 Israel: Lior Narkis – Words for love (19. sija, 17 pist.)

14 Alankomaat: Esther Hart – One more night (13. sija, 45 pist.)

15 Britannia: Jemini – Cry baby (26. sija, 0 pist.)

16 Ukraina: Oleksandr – Hasta la vista (14. sija, 30 pist.)

17 Kreikka: Mando – Never let you go (17. sija, 25 pist.)

18 Norja: Jostein Hasselgård – I’m not afraid to move on (4. sija, 123 pist.)

19 Ranska: Louisa – Monts et merveilles (18. sija, 19 pist.)

20 Puola: Ich Troje – Keine Grenzen – Zadnych granic (7. sija, 90 pist.)

21 Latvia: F.L.Y. – Hello from Mars (24. sija, 5 pist.)

22 Belgia: Urban Trad – Sanomi (2. sija, 165 pist.)

23 Viro: Ruffus – Eighties coming back (21. sija, 14 pist.)

24 Romania: Nicola – Don’t break my heart (10. sija, 73 pist.)

25 Ruotsi: Fame – Give me your love (5. sija, 107 pist.)

26 Slovenia: Karmen – Nanana (23. sija, 7 pist.)