Muistathan: Suomen karsinnat 1983

Vuoden 1982 viisukatastrofista oli suunta vain ylöspäin ja Yleisradio tekikin kaikkensa, jotta vastaavaa ei pääsisi tapahtumaan. Ehdokkaiden joukkoon valittiin tyylipuhtaita iskelmiä ja edustussävelmän valinnasta vastasi Suomen kansa postikortteineen. Artistien joukossa nähtiin Ami Aspelund, Meiju Suvas, Kirka, Tapani Kansa ja Opus 5.

Säännöissä oli hauska lisäpykälä, joka esti muiden kuin syntyperäisten suomalaisten säveltäjien osallistumisen karsintaan. Sääntöä voisi pitää melkein suorana kuittina kaksi edellistä viisufloppiamme säveltäneelle brittiläiselle Jim Pembrokelle, koska hänen lisäkseen vain kaksi ei-suomalaista säveltäjää oli tähän mennessä ottanut osaa Suomen karsintoihin.

SUOMEN KARSINTA 1983
Ajankohta: Perjantai 28.1.1983 klo: 21.30
Tulokset: Perjantai 11.2.1983 klo 21.25 ohjelmassa ”Väärän kuninkaan päivä”
Kilpailupaikka: YLE TV-studio 2, Pasila, Helsinki
Juontaja: Maria Valkama
Kapellimestari: Ossi Runne
Kilpailumenetelmä: Avoin sävellyskilpailu (n. 300 sävelmää)
Arvostelu: Postikorttiäänestys
Kilpailukappaleita: 10

Edellisvuotisen katastrofin jälkeen Yleisradio julisti oikean edustussävelmän löytämiseksi avoimen sävellyskilpailun ja päätti, että voittajan valitsee Suomen kansa postikorttiäänestyksellä. Samalla syytä mahdollisesta epäonnistumisesta ei voitu vierittää Yleisradion valitsemien asiantuntijaraatien niskoille. Uutena pykälänä Suomen karsinnan sääntöihin oli ilmaantunut myös kohta, jossa säveltäjän tuli olla Suomen kansalainen. Näin ainakin varmistettiin, ettei kahden edellisen edustussävelmämme säveltäjä Jim Pembroke torpedoi Suomen menestysyrityksiä. Lisäksi YLE:n kokoama 12-jäseninen esiraati piti huolen siitä, ettei karsintaan pääse lainkaan samantyyppinen ”nuorekas rock-musiikki”, joka oli menestynyt kahtena aikaisempana vuonna meidän karsinnoissamme.

Edellisvuodelta oli jäljellä vain ammattitaitoiset solistit, jotka oli kutsuttu lauluja esittämään. Artistien nimilista oli miltei identtinen, ainoastaan Kojo oli sattuneesta syystä vaihdettu Kirkaan. Lisäksi viime hetkessä Ami Aspelundin urakkaa helpottamaan hälytettiin uusi kasvo Meiju Suvas, sillä peräti neljä karsintaan valituista säveltäjistä halusi laululleen naissolistin. Muut vaihtoehdot olivat siis Tapani Kansa ja lauluyhtye Opus 5.

Karsintaan valittujen laulujen taso oli varsin mukava, vaikka mukaan päästettiin kuriositeetin vuoksi pari pakollista taidepaukkua ”Hymni Äiti Teresalle” ja ”Muista mua musiikilla”. Varsinaisia ikivihreitä ei lauluista kuitenkaan syntynyt. Kirka sai seuraavalle lp-levylleen esittämistään lauluista kaksi raitaa, joista toinen ”Täytyy uskaltaa” ylsi peräti levyn nimikkokappaleeksi. Isoja hittejä niistä ei kuitenkaan tullut.

Tapani Kansan lopputuloksissa kolmanneksi sijoittunut balladi ”Kadonneen rakkauden unelma” oli kaunis ja sävelkuluiltaan varsin eurooppalaistyyppinen. Sekään ei silti jäänyt elämään, vaan eksyi Tapanin ”Tässä ja nyt” –lp:n raidaksi numero viisi. Nuori, disco-iskelmillä suosioon noussut Meiju Suvas oli täysin väärä solisti esittämään viisukonkareiden Aarno Ranisen ja Valto Laitisen sävellykset. Laitinen jopa suutahti YLE:lle, kun ei saanut teokselleen ”kunnon esittäjää”.

Ami Aspelundin laulettavaksi jäi siis kaksi kappaletta, joista toinen oli hänen silloisen aviomiehensä Kari Kuusamon säveltämä mahtipontinen euroiskelmä ”Fantasiaa”. Kappale erottui karsintajoukosta edukseen ja kansa äänesti sen mahtavalla äänivyöryllä voittajaksi. Reilusta 120 000:sta postikortista yli kolmasosaan oli kirjoitettu Amin nimi. Toiseksi sijoittuneen Kirkan puolesta lähetettiin lähes puolet vähemmän postikortteja. Mainittakoon kuitenkin, että Amin toinen esitys ”Hymni Äiti Teresalle” sijoittui karsinnan viimeiseksi.

Viisuvoiton aikoihin Ami oli kokonaan vailla levytyssopimusta, mutta nopeasti hän solmi sellaisen Polarvox-merkin kanssa. Singlen kääntöpuolelle levytettiin kappaleen englanninkielinen versio ”Fantasy dream”. Polarvoxin kanssa syntyi yhteistyössä myös kansainvälisille markkinoille suunnattu englanninkielinen albumi, joka sisälsi mm. englanninkieliset versiot Amin edellisvuotisista viisuehdokkaista ”Mitt äppelträd” ja ”Isä”. ”Fantasiaa”-viisun voittokulkua varjosti vain plagiointisyyte, sillä joidenkin korvissa kappale kuulosti liian paljon Kim Wilden vuoden 1982 hitiltä ”Cambodia”. Syytteet osoittautuivat kuitenkin aiheettomiksi ja Ami sai matkata kohti Münchenia.
Lopputulokset:
1. Ami Aspelund: Fantasiaa (44131 ääntä)
2. Kirka: Täytyy uskaltaa (22237 ääntä)
3. Tapani Kansa: Kadonneen rakkauden unelma (19247 ääntä)
4. Tapani Kansa: Kun kyynelilläni nuottini kastelen (12205 ääntä)
5. Kirka: Tuhanteen aamuun laulun teen (8703 ääntä)
6. Opus 5: Muista mua musiikilla (3474 ääntä)
7. Meiju Suvas: Laulujen laulu (3101 ääntä)
8. Kirka: Kaksi vaan (3057 ääntä)
9. Meiju Suvas: Rakastunut nainen (2401 ääntä)
10. Ami Aspelund: Hymni Äiti Teresalle (2306 ääntä)

Keskustele aiheesta foorumilla.