Kommentoi Gravity-sanoituksia

Sanoituskilpailukausi 2013
Avatar
ESC93
Siivooja
Siivooja
Viestit: 16168
Liittynyt: 26 Maalis 2010, 15:35
Paikkakunta: Järvenpää / ex-Nastola
Viesti:

Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja ESC93 »

Älä astu eteenpäin, ellet ole pisteyttänyt!



















*avaa lattian ansaluukun*

Aaaaaaaaaaaaaaaa!
























































































a
a
a
a
a
a

a
a
a
a

a
a
a

a
a
a
a

a
a
a
a

a
a
a

a
a
a
a

a
a
a
a

a
a
a
a
a
a
h
h
h
h
h
h
h
h
h
h
h

!
!
!
!
!
!







































































































































A
A
A

A
A

A

A
A

A
A

A
A

A

A
A

A

A
A
A

A
A
H
H
H
H
H
H

H
H
H
H

H
H
!

!
!
!
!




































































































*tömps*

:megafoni: :korvana:
Kur protestojmë e nga dremitja kolektive zgjohemi
Ne përsërisim, përsërisim, përsërisim

Avatar
Serduchka
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 57778
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 17:16
Paikkakunta: Pori

Re: Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja Serduchka »

1. Graavisti obeesi
Tämä ilmeisesti yritti olla hauska. Ei naurattanut. Melko toimiva laulettavuus tässä kylläkin oli.

2. Gravidi
Tässä taas laulettavuus oli huonompi kuin edellisessä, eikä oikein ideakaan toiminut tässä.

3. Tekstuuriviidakko
Tämä oli kekseliään mielenkiintoinen. Laulettavuus huomattavasti parempaa kuin kahdessa ensimmäisessä. Sanoituksessa oli saatu korostettua kunnolla elävyyttä.

4. Pelastuksen siemen
Tässä oli vielä selkeämpi kokonaisuus kuin edellisessä. Laulettavuus oli myös oikein mallikasta.

5. Aivoni
Tästäkin pidin kovasti. Tunnelma saatu sopimaan itse biisiin ja laulettavuuteenkin on selkeästi panostettu.

6. Painoton
Jotenkin tässä porukassa jää vähän jalkoihin, vaikka ihan ammattitaitoisenoloinen teksti.

7. Vapaus
Ihan kuin tämä olisi tehty joidenkin aineiden vaikutuksen alaisena. En tajunnut tästä oikein mitään. Laulettavuus melko hyvää, kuitenkin.

8. Yön sankarit
Persoonallinen tarina, mutta tässä porukassa ei ihan kärkisijoille ylletty.

9. Glooria, auringon lapsi
Olipa upea käännös. Tässä oli taitavaa sanailu, hyvä laulettavuus sekä riimit.

10. Linnunrata
Kyllä tämäkin jäi tässä porukassa vähän monien hyvien sanoitusten jalkoihin. Ideaa tässä kyllä ihan oli, sitä ei käy kiistäminen.

11. Voimasi
Omani. Otin (ehkä) riskin tuoda vähän runollisuutta tuohon käännökseeni, mutta minusta se loppujen lopuksi sopii biisiin.
"Huonon maun taakse ei tässä syrjivässä räkälässä voi piiloutua." (nimierkki Requel)

Tom Tom
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 1543
Liittynyt: 02 Tammi 2010, 02:13
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja Tom Tom »

Lyhyehkö kommenttia.

1. Graavisti obeesi
Hauskaa perussanailua, mutta aihe ei oikein nappaa melodian kanssa. Lievästi amatöörimäinen vaikutelma tästä jäi. Siitä huolimatta tuli tarve palkita tämä jotenkin.

2. Gravidi
Tästäkin sanoituksesta, kuten myös edellisestä, opin uuden sivistyssanan. En tosin ole varma, luenko sanoitusta oikean sävellyksen kanssa.

3. Tekstuuriviidakko
Tässä oli parhaiten suomennetut taustamölinät. Huumorisanoituksena myös mukavan freesi ja omaperäinen.

4. Pelastuksen siemen
Jotain konkretiaa tähän olisi kaivannut, vaikka jonkin näköisen avauksen sanoitukseen loppukertseihin. Nyt tämä on vain toimivaa sanahelinää.

5. Aivoni
Otsikko antoi kyllä olettaa jotain hervotonta. Siitä huolimatta tässä on yritetty tavoittaa alkuperäisen kappaleen tunnelmaa.

6. Painoton
Tämä tavoittaa alkuperäisen kappaleen tunnelman edellistä sanoitusta paremmin.

7. Vapaus
Total nonsense.

8. Yön sankarit
En tästäkään ottanut oikeen merkityksestä otetta. Siitä huolimatta eri kielikuvat kiehtoo. Varsinkin "Balalaikka kielillään" on erittäin hyvä koukku kertosäkeessä.

9. Glooria, auringon lapsi
Jykevä, kaunis, piilomerkityksetön, hieno, simppeli. Pidin.

10. Linnunrata
:kups:

11. Voimasi
Perussanailua yksittäisine tavuvirheineen.
.

Avatar
TomppaJr
Viestintäassistentti
Viestintäassistentti
Viestit: 36596
Liittynyt: 05 Huhti 2010, 11:42
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja TomppaJr »

Nauroin kommenttiketjun avausviestille ihan liikaa! :rofl:

Graavisti obeesi
:megafoni: HEI BLACKBURN, TSEKKAA TÄÄ!

:heh: Viihdyttävä sanoitus hauskasta Kuppilan sisäpiiripönöilystä. Kappale ja sanoitus eivät nyt oikein toisiaan missään vaiheessa kohdanneet, koska Zlatan graavius sekä obeesius ovat aika kaukaa haettua. Kyllähän tämä aivoton hömpötys sai hymyilemään, riimit olisivat saaneet olla kaiken kukkuraksi huippuluokkaa niin tästä pönöilystä olisi voinut nauttia vielä suuremmin.

Gravidi
Jos johonkin käännöskauden sanoitukseen pätee termi "tekemällä oppii" niin tähän. :heh: Oletan tämän olevan aika aloittelevan sanoittajan tekemä, ja sellaiseksi tässä on ainesta. Tavuja puuttuu liki joka riviltä, mutta tästä kyllä pystyy ymmärtämään miten kohdat on tarkoitettu laulettavaksi. Nyt vaan ensi kaudella useammin mukaan niin tekniikka ja aiheiden käsittely alkaa pysyä paremmin lapasessa. Nyt tämä oli hieman liian teiniangstidraama toimiakseen. Tekijä sanokoon ihan rohkeasti niin voin (tai joku muu voi) antaa tarkemman analyysin laulettavuuden ongelmista.

Tekstuuriviidakko
Kiinnostava sanoitus joka piti otteessaan yllättävänkin tehokkaasti! Malliesimerkki siitä että ei tarvitse olla niin simpuran runollinen ja syvällinen ollakseen mielenkiintoinen. Tavupainoja oltiin lähestytty hassusti, mutta en sanoisi tämänkään olevan huono tapa. Sanoituksen aihe oli silkkaa nerokkuutta, eipä minun muististani voi kaivaa mitään vastaavaa, niinku ny halpisleffan teosta tehdään sanoitus. :mrgreen: Toimii, tykkäsin!

Pelastuksen siemen
Jee kertsin eka rivi -samiksia! :tapu: Muutenkin sanoitus oli tähän mennessä ylivoimaisesti paras. Sanailua joku voisi haukkua kliseiseksi ja ylimahtipontiseksi, ehkä jopa pompöösiksi, mutta minua sanoituksen tyyli ei estänyt tästä pitämästä. Sanoituksen aihe oli melko perus, mutta kun aihetta ollaan käsitelty näin hienosti, niin en anna sen todellakaan häiritä. Hieno suoritus! Näyttää ihan Mattokauppiaan parhailta sanoituksilta, jotka todellakin ovat huippuluokkaa = tämäkin oli huippuluokkaa.

Aivoni
Alku lupasi hyvää, mutta sitten koko sanoitus lässähti joihinkin omituisuuksiin. Mitä tällä oikeastaan edes tahdottiin sanoa? Kannustettiinko lukijaa huumeidenkäyttöön? Haukuttiinko maailmaa? Oltiinko niin sarkastisia ettei mitään rajaa? Jotenkin jätti enemmän kysymyksiä mitä antoi vastauksia. Vastaukset teksti onneksi antoi siedettävän helposti, ja kuvittelin ymmärtäväni tämän oikein. En vain siitäkään huolimatta pitänyt sanoituksesta mitenkään erityisesti.

Painoton
Koettaa sanoa hirveästi kaikkea, mutta ei lopulta oikeastaan sano yhtään mitään muuta kuin sen että päähenkilö leijuu avaruudessa. No aha. Entä sitten? Miksi hän leijuu? Toinen säkeistö vaikutti pakkopullasanoittamiselta ja riimit ollaan luotu vain riimien takia. Jotain konkreettista syy-seuraussuhdetta jäin kaipaamaan, nyt sanoitus piti sisällään pelkästään ontohkoa kuvailua. Tokihan Gravityn tunnelmaan sopii tällainen haahuilu, mutta tämä sanoitus ei vaan saanut minua kiinnostumaan itsestään, pahoitteluni.

Vapaus
:ihana: Olipas se hurmaava ja hämärä teos, joka piti otteessaan alusta loppuun. Nauroin tuolle Leilelle, koska mietin sanoitusta lukiessani että miksi Leile oli kirjoitettu isolla alkukirjaimella ensimmäisen kertsin onomatopoeettisessa osuudessa. Syy selvisi paria riviä myöhemmin. :heh: Tämä sanoitus oli oikeasti yllättävän hyvä tässä kohtaa kilpailua, sillä olin juuri kritisoinut edellistä sanoitusta niistä asioista mitkä olivat tämän sanoituksen parhaat ominaisuudet. :mrgreen: Todella surrealistinen tarina jossa kuitenkin oli hieman enemmän järkeä mitä akuankka13:n Iso-Britannia sanoituksessa Töölön papyruskääröt. Oikeastaan paljonkin enemmän, koska tästä pystyi saavuttamaan ihania unenomaisia tunnelmia. Ja jee toinen kanssani kertsin ensimmäinen rivi -samis! :tapu:

Yön sankarit
Omani. Koin että tämä sanoituskausi olisi hyvä päättää minun linjaani verraten kovin perinteiseen vampyyrikertomukseen. Ikinä ennen en varmaan ole ollut näin tyytyväinen sanoitukseni tunnelmaan ja siihen miten se natsaa alkuperäisteoksen kanssa. Balalaikka tuo mukaan eksoottisia värejä Venäjän suunnalta, jonne kertomukseni tarkoitin sijoitettavaksi. Tokihan tästä voi kaivaa vaikka mitä syvempiäkin merkityksiä (vaikkapa ihmisoikeustaistelijoihin) mutta en mitään tällaista kyllä tarkoittanut tehdessäni sanoitustani. (Kuulostaa kyllä lievästi niiltä ihmisoikeustaistelijoilta kun tarkemmin analysoi itsekin. :heh: ) Kertosäkeen alun tiedän rakentaneeni eri tavalla mitä suurin osa muista, mutta en vain voinut sijoittaa tuon I'm:in tilalle yksitavuista sanaa, Zlata laulaa sen liian selvästi Aima:na. :tajutkaa:

Glooria, auringon lapsi
Kertsin eka rivi -samis! :tapu: Pidin tästä sanoituksesta, mukavan satukirjanomaista sanailua josta oli helppoa nauttia lukiessaan. Tämä oli niin eri tavalla konkreettinen sanoitus mihin viime aikoina olemme törmänneet, niin on jotenkin kovin vaikeaa sanoa mitään. Pidin tästä, sen ainakin osaan sanoa! :mrgreen:

Linnunrata
Tästä tuli kyllä niin vahvasti mieleen szigetin Bosnia-Hertsegovinaan 2011 tekemä käännös! :shock: Lieneekö saman tekijän käsialaa? Onhan tämä ehdottomasti kilpailun paras sanoitus ja tullee koko höskän voittamaan. Itse tahdon silti palkita muutaman sanoituksen korkeammilla pisteillä. Saa syyttää sitten minua jos tämä häviää kisan niukasti. :mrgreen: Ja tässäkin oli kertsin eka rivi -samiksuutta. :uujee:

Voimasi
Kauden viimeinen sanoitus. :parku: Ja kilpailun ainoa jonka pystyisi edes hentoisesti yhdistämään jättiläisiin. Olin varma että niitä olisi tullut enemmän. :mrgreen: Valitettavasti kilpailun taso oli niin korkea että tällainen pikkusievä sievistely on pakko jättää häntäpäähän. Ei tässä mitään suurempaa vikaa ole, mutta ei myöskään mitään mikä tämän nostaisi muiden yläpuolelle.
Meow cat, please meow back.

Avatar
akuankka13
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 8838
Liittynyt: 10 Touko 2008, 13:08
Paikkakunta: Vanajan taka

Re: Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja akuankka13 »

Graavisti obeesi
Onpa hauska sanoitus. Laulettavuudesta en oikein saanut kiinni.

Gravidi
Tämäkin oli hauska, suorastaan ratkiriemukas. Sitä vastoin laulettavuus oli edellistäkin huonompaa.

Tekstuuriviidakko
Ammattitaitoista ja värikästä sanailua mukavan piikittelevästä aiheesta, hyvä. Pieniä tavupainovapauksia löytyy, mutta muuten tekniset seikat ovat kunnossa.

Pelastuksen siemen
Sanailu on todella perushyvää, mutta jääköhän sittenkin vähän harmaavarpuseksi tässä joukossa. Loppujen lopuksi melko tyhjä kokonaisuus.

Aivoni
Ihmeellisiä asioita ne aivot onnistuvat pitämään sisällään. En tosin ole pitkään aikaan nähnyt selkounia. :aivanmaassa:

Painoton
Alkuperäistekstistä ammennettu kertomus, joka on kyllä hyvin toteutettu, ehjä kokonaisuus. Tässäkin tosin on hieman häiritseviä tavupainoja.

Vapaus
En ole ihan varma yrittääkö tämä olla jotain vai onko tämä vain tyypillisen älyvapaan sanoittamisen multihuipentuma. Sanalliset olemukset vaikuttivat luonnollisesti myös laulettavuuden tasoon.

Yön sankarit
Vakuutti jonkin verran, vaikken aivan kaikkea tästä ymmärtänytkään - käynee tunnelmanluomisesta. Laulettavuudessa ei juurikaan moitteen sijaa.

Glooria, auringon lapsi
Tässä tekniikka oli eheää ja sanoitusta oli mukava seurata, sopi myös loistavasti kappaleen tunnelmaan. Sanailu ei ollut ihan niin rikasta kuin se voisi olla, mutta joskus köyhyyskin on hyve.

Linnunrata
Liki täydellistä sanailua ja erinomainen laulettavuus. Ehkä vähän tyypillinen kisaykkönen, mutta minkäs sille voi, jos kyseessä on kisan paras sanoitus.

Voimasi
kurkotat*. Kaikessa amatöörimäisyydessään jotenkin sympaattinen tekele, minkä ansioista onnistui niukasti nousemaan kisan hauskimpien sanoitusten yläpuolelle. Tekniikkakaan ei ole niin huonoa mitä tällaiselta tekstiltä voisi odottaa.
Qaj.

Avatar
UFOPOLI
Viestit: 16610
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI »

Mainiota saada näin kauden päätteeksi vielä kunnonkokoinen kisa.

- - -

1. Graavisti obeesi
Olisi pitänyt arvata, että tämä biisi houkuttelee äänteellisiä tulkintoja :rofl: Haluaisin tykätä tästä pelkästään otsikon perusteella, mutta varsinkin kertosäe on sen verran ontuva etten täysin voi. En edelleenkään lainkaan kestä näitä kamalia possessiivisuffiksiraiskauksia, joita näyttää nykyään viljeltävän joka toisessa tekstissä, ja aion jatkaa niistä valittamista täältä ikuisuuteen.

2. Gravidi
Ovela sattuma tämän olla heti edellisen jälkeen, sillä paitsi että konsepti on vastaava, tämä melkeinpä sopii tarinan jatkoksi. Toteutus tosin on edellistä heikompi. Parasta antia on, kuinka aluksi kertoja paljastaa olevansa raskaana, mutta toisessa säkeistössä paljastuu, että todellinen paljastus onkin uskottomuus.

3. Tekstuuriviidakko
Joskus opiskeluaikoina huvittelin laitoksen tietokoneluokassa oikolukemalla omia novellejani Applix-nimisen muinaisen tekstinkäsittelyohjelman oikoluvulla siten, että käytin suomenkieliseen tekstiin englanninkielistä ja niin edelleen. Ko. ohjelma tunnollisesti yritti korvata kaikki sanat valitun kielen sopivin vastinein. Tässä sanoituksessa on paljon samaa kuin noissa vääränkielisen oikoluvun tuotteissa. Myöhemmin tajusin, että tässä luultavasti kerrotaan esikatseluvideosta. Se on minusta käännöskisojen vähiten hauskoja sisäpiirihuumorin laatuja.

4. Pelastuksen siemen
Jopas onkin täydellistä höttöä. Tässä ei vaikuta olevan huumoria mutta ei myöskään sellaista satunnaisuuden tuntua, joka toisinaan käännöskisatekstejä leimaa. On vain vanhojen aikojen aitoa tyhjänpäiväisyyttä, joka oikeastaan tässä kohden tuntuu omalla tavallaan virkistävältä.

5. Aivoni
Tämä on jotakuinkin tasokkaampi versio edellisestä. Ei tässäkään mitään varsinaista sisältöä ole, mutta teksti toimii sekä sisällön että tekniikan puolesta. Otsikko antoi odottaa jotain surrealistisempaa, mutta tämähän oli aivan kelpo, ehjä kertoelma.

6. Painoton
Vähän tekotaiteellisen oloinen muttei suoranaisen ärsyttävä. En tiedä, onko otsikon tarkoitus olla itseensä viittaava, sillä säkeistöjen loppujen painotukset ovat useammin pielessä kuin kohdallaan. Siihen syyllistyvät tosin monet muutkin ehdokkaat tässä kisassa. En osaa päättää, onko sana "painovoimakas" kamala vai kekseliäs.

7. Vapaus
Tässä on taas kerran samaa henkeä kuin edellisessä. Aivan kuin tekstit olisivat parittautuneet järjestykseensä sielunkumppaneidensa kanoihin. Tässä impressionismi on viety häpeämättömämmin ja pidemmälle, ja joko tästä tai jostain muusta syystä se myös toimii hieman paremmin. Prinsessa Leile tuo mieleeni takavuosien suomalaisen hittipelin Super Stardust, jossa seikkailivat prinsessa Voilevi ja planeetta Imatra.

8. Yön sankarit
Tässä eteerisyys on parhaassa tasapainossa eheyden kanssa, mikä saa epämääräisyydet kuulostamaan pikemminkin kauniilta kuin vaivaannuttavilta. Minusta avoimeksi jätetyt asiat sanoituksissa ovat parhaimmillaan silloin, kun ei edes tee mieli miettiä, mitä ne mahtavat tarkoittaa, koska ne on onnistuttu sanomaan niin tyylikkäästi, että muoto ohittaa merkityksen.

9. Glooria, auringon lapsi
En tiedä, mikä minuun oikein iski, mutta kun biisiä tarpeeksi kuunteli, tuli kevyen pehmeä olo, josta alkoi pulputa luonteenomaisettoman iloluontoista tekstiä. Mietin aluksi, onko tämä hieman turhan imelä, mutta ei kyllä tässä seurassa.

10. Linnunrata
Ja aina vain lisää haihatteluja. Tämä on jollain tapaa hieman iljettävä. Lisäksi monet peräkkäisistä säkeistä ovat keskenään eri paria. Teknisesti sanoitus on paremmasta päästä tätä kisaa, mutta pelkin teknisin ansioin ei pötki loputtoman pitkälle. Olen myös melko varma, ettei potentiaalia oikeasti voi käyttää niin kuin kertosäkeen toisessa säkeessä yritetään.

11. Voimasi
Jos edellinen oli lievästi iljettävä, tämä on sitä reilusti. Melkein tuli fyysisesti paha olo tätä lukiessa. Kaikkein pahimmat ovat säkeistöjen ensimmäiset säkeet. Koetan uskotella itselleni, että niissä on käytetty instruktiivia, vaikka silloin säkeissä ei olekaan mitään järkeä.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11900
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja sziget »

Kommentoin sanoituksia myöhemmin. Nyt vain kieliasiaa:
UFOPOLI kirjoitti:10. Linnunrata
Olen myös melko varma, ettei potentiaalia oikeasti voi käyttää niin kuin kertosäkeen toisessa säkeessä yritetään.
Tuo olisi pitänyt kertoa Cajanderille silloin kun hän suomensi Maamme-laulua. Toinen säkeistö alkaa:

On maamme köyhä, siksi jää
jos kultaa kaivannet


Jos-lause vastaa täysin potentiaalin perusmerkitystä 'ehkä, luultavasti'. Potentiaali alias mahtotapa tuo tekstiin pohdiskelevan sävyn, joka tavallisesta jos-lauseesta puuttuu: mahdatko kaivata kultaa, jos ehkä kaipaat kultaa. Sanoituksessa jos-lause + indikatiivi siis esittäisi pelkän ehdon (Jos tähdet mahtuvat sydämeeni, niin...), kun taas potentiaali sisältää arvelun, että ehto voi hyvin toteutua (Jos tähdet ehkä hyvinkin mahtuvat sydämeeni, niin...). Potentiaalia kannattaa käyttää säästeliäästi, mutta vastustan kielen ilmaisuvarojen kaventamista turhilla "Ei noin voi sanoa" -säännöillä.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
UFOPOLI
Viestit: 16610
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI »

sziget kirjoitti:Potentiaalia kannattaa käyttää säästeliäästi, mutta vastustan kielen ilmaisuvarojen kaventamista turhilla "Ei noin voi sanoa" -säännöillä.
Potentiaalia kannatan minäkin, ja voi olla, että käsitykseni sen käyttötavoista on rajoittunut, mutta tuohon kohtaan olisin odottanut konditionaalia. Siitä, miten autoritaarinen vertailukohta Maamme-laulu on, en toisaalta tiedä. Sattuman kautta päässäni on tänään soinut Nälkämaan laulu, ja olen miettinyt, että olisipa siinäkin sanoituksessa teknisesti paranneltavaa.

Avatar
WildDance
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 10648
Liittynyt: 14 Kesä 2012, 20:58

Re: Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja WildDance »

1. Graavisti obeesi
Ihan hauska sanoitus. Toimii joissan kohdissa todella hyvin, mutta sitten joissain taas ei. Jäi aika alas pisteissä.

3. Tekstuuriviidakko
Ihan parhaita :uujee: Laulettavuus oli loistavaa ja idea oli omaperäinen, sekä hauska.

4. Pelastuksen siemen
Tämä oli myös hyvä. Ei päässyt edellisen tasolle, vaikka silti pidin.

5. Aivoni
Tämä oli ihan parhaimmistoa. Aihe toimi todella hyvin.

6. Painoton
Hiukan tylsä käännös. Eihän tässä sinällään mitään vikaa ole, mutta jotain jää kaipamaan. Ihana tunnelma tässä kuitenkin oli ja se sopi todella hyvin.

7. Vapaus
Aika outo käännös. Aihe oli todella sekava. Jotenkin silti pidin tästä :joojoo: Laulettavuus toimi ja olihan sanotuis myös todella hauska.

8. Yön sankarit
Jotenkin tämä ei sytyttänyt ollenkaan. Onhan käännös toki ammattitaitoinen ja laulettavuus on todella hyvää, mutta joku tästä tekee sellaisen, että en itse pidän.

9. Glooria, auringon lapsi
Ehdottomasti paras :tapu: Upean mystinen ja kaunis sanoitus. Ehdoton lempparini.

10. Linnunrata
Hirveän kiehtova aihe. Toimi kokonaisuutena erittäin hyvin. Kuuluu ehdottomasti kärkijoukkoon.

11. Voimasi
Ihan hyvä tämäkin oli. Ei valitettavasti yllä ihan korkeimmille pisteille kovan tason takia. Toki tämäkin oli silti hyvin ammattitaitoinen.
"I'm gonna stand here like a unicorn
Out here on my own

Baby, promise me you'll hold me again
I'm still broken from this hurricane"

🦄🌪️

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11900
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja sziget »

1. Graavisti obeesi
Rivillä 3 potentiaali, eikä edes riimin takia - jännää. Obeesi on esim. Asterixin kamu Obelix, oletan. Käännös on luettuna snadisti humööri, vaikka aihe tuttu monista kilpailuista. Musiikkiin tarina ei liity, ja otsikkoa tungetaan kertosäkeistön loppuun puoliväkisin. Teknisesti jälki on silti kelvollista.

2. Gravidi
Yhden vitsin sanoitus, joka häviää teknisesti edelliselle, kun melkein joka riviltä puuttuu tavuja. Gravidiudesta ei sanota mitään kovin osuvaa tai nokkelaa. Kausi alkoi akuankka13:n voitokkaalla vauvakäännöksellä. Ympyrä siis tavallaan sulkeutuu, vaikkei tässä aivan samalle tasolle ylletäkään.

3. Tekstuuriviidakko
Irvitään videolle ja ehkä biisillekin. Päättelin hyväntahtoisesti, että vitsin voi kenties tulkita laajemmin Disney-, fantasia- tms. kliseiden parodiaksi. Kieli on lennokasta, ja melkein joka riviltä löytyy jotain kiinnostavaa. Sen pitää jotenkin näkyä myös pisteissä.

4. Pelastuksen siemen
Aitouden vieminen murskaamoon ja "höpinät seis" heikensivät ensin sanoituksen uskottavuutta. Musiikin kanssa sanoitus toimii silti mukavasti.

5. Aivoni
Aivot ovat melko epäromanttinen aihe avain- ja otsikkosanan paikalle. "Kun luonto täyttää pään" siinä määrin, että aivotkin viheriöivät, teksti vaikuttaa hassulta höpsöttelyltä. En tiedä, miten elämää vaihdetaan. Samoin kuin paitaa tai talvirenkaita? Viimeinen A-osa oli joka tapauksessa häiritsevän epäselvä.

6. Painoton
Kävin uutenavuotena katsomassa elokuvan Gravity. Aika hieno, vaikka tieteellisesti siinä on paljon satua. Tässä vielä enemmän, kun avaruusaluksen sijasta lennellään salaman selässä tai jotain. En täysin nielaissut tarinaa enkä uudissanaa painovoimakas. Syvyyttä puuttuu, mutta ilmavuutta löytyy ja luotettava avainsana.

7. Vapaus
Valokaariseeproista tuli mieleen vaaleanpunaisten elefanttien tyyppisiä höpöaiheita. Spektroliitti oli kiva sana, ja hetkeksi kiinnostus heräsi, kertsissä jo uinahti. Kertsin muuntelu ärsytti. Prinsessa Leile vaikutti idealta. Mikä on keijujen rooli, mitä ne tuomitsevat tai eivät tuomitse, ei aavistustakaan.

8. Yön sankarit
Ai tämä kertookin vampyyreista? Luulin että hyttysistä. Äänneasua mukaileva balalaikka on ujutettu paikalleen melko luontevasti, ja muutenkin pidin. Otsikko näytti siltä, että UFOPOLI parodioi itseään, mutta luettuani arvelin, että joku muu osaava tekijä on asialla. A-osissa sanapainot ovat oikein, ja kertsi on vahva.

9. Glooria, auringon lapsi
Kaikki legot paikoillaan, vaikken tiennytkään, kuka on Glooria ja miksi kahdella o:lla.

10. Linnunrata
Linnunrata on spiraalimainen kiekko, vaikka sijaintimme takia emme voi nähdä sen muotoa. Yötaivaalla se erottuu nauhamaisena. Luin aiemmat avaruustekstini (HUN 08, BIH 11) varmistaakseni, etten plagioi itseäni. Tyyli ehkä yhtä sentimentaalinen kuin Tompan mainitsemassa Bosniassa. Ei sanahelinää, mutta hain alkutekstin teemaa tai omaa tulkintaani siitä ja jouduin pois mukavuusalueeltani.

11. Voimasi
Jollain tasolla alkuteksti voisi kuvata myös rakastumista. Tunnetta on, ja hyvä niin. Käännöksestä jää silti vähän pinnallinen vaikutelma, suuria sanoja ilman tuoretta näkökulmaa. Myös joitain kömpelyyksiä, esim. toistuva "minun sieluin" hyppää silmille, vaikka joskus voin hyväksyäkin yks. 1. persoonan omistusliitteen in-variantin. En vain osaa selittää milloin. Otsikkosana on OK.
UFOPOLI kirjoitti:Siitä, miten autoritaarinen vertailukohta Maamme-laulu on, en toisaalta tiedä.
En liioin. Esimerkillä halusin vain osoittaa, ettei potentiaali jos-lauseessa ole oma keksintöni. Itse törmäsin siihen ensimmäisen kerran Aku Ankan taskukirjan 52 nimessä: Jos kultaa kaivanet. Silloin pidin nimeä ihan hölmönä, en kuitenkaan potentiaalin takia vaan siksi etten tunnistanut viittausta.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
UFOPOLI
Viestit: 16610
Liittynyt: 01 Touko 2004, 12:54
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kommentoi Gravity-sanoituksia

Viesti Kirjoittaja UFOPOLI »

sziget kirjoitti:Otsikko näytti siltä, että UFOPOLI parodioi itseään
Nyt kun sanoit, niin totta :rofl: Tosin kenties olisin valinnut yksiköllisen yhdyssanaversion.
sziget kirjoitti:Kaikki legot paikoillaan, vaikken tiennytkään, kuka on Glooria ja miksi kahdella o:lla.
Siksi, että alun perin se oli yleisnimi, johon puolestaan päädyin epätoivoisen sopivanrakenteisen sanan etsinnän myötä. Aika pian kuitenkin huomasin, että pienellä kirjoitettuna glooriasta tulee joko turhan uskonnollinen tai irrallinen, joten animoin sen.
sziget kirjoitti:
UFOPOLI kirjoitti:Siitä, miten autoritaarinen vertailukohta Maamme-laulu on, en toisaalta tiedä.
En liioin. Esimerkillä halusin vain osoittaa, ettei potentiaali jos-lauseessa ole oma keksintöni. Itse törmäsin siihen ensimmäisen kerran Aku Ankan taskukirjan 52 nimessä: Jos kultaa kaivanet. Silloin pidin nimeä ihan hölmönä, en kuitenkaan potentiaalin takia vaan siksi etten tunnistanut viittausta.
Kyllähän se näin tarkemmin ajateltuna alkaa kuulostaa mahdolliselta, joskin äärirunolliselta. Jos muu teksti olisi ollut lyyrisesti herkahtavampi, olisin varmaan niellyt potentiaalinkin, sen sijaan että pidin sitä halpana tavuoikotienä.

Lukittu