Kreikan ja euroalueen kriisi

Just nu! - keskustelua tv-ohjelmista ja ajankohtaisista asioista
Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Kreikan talouskriisi on aiheena torstain A-talkissa. Tänään kriisiä käsittelivät mm. TV1:n A-studio ja A-plus, jossa vieraana oli huolestunut pääministeri Matti Vanhanen. Kreikassa oli yleislakko. Ateenan mielenosoituksissa kuoli kolme ihmistä, kun naamioituneet riehujat sytyttivät pankkirakennuksen tuleen.

Kreikan parlamentti äänestää torstaina 30 miljardin euron säästökuurista, joka sen täytyy hyväksyä saadakseen Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä ja EU:lta lainaa taloutensa pelastamiseksi. Lainapaketin suuruus on 110 miljardia, josta Suomen osuus 1,6 miljardia. Saksalta tulee yli 20 miljardia, joiden hyväksymisestä äänestetään perjantaina. Euroalueen ulkopuoliset maat kuten Ruotsi välttyvät jättilainojen myöntämiseltä ja tukevat Kreikkaa vain IMF:n kautta. Keskiviikkona euron kurssi oli alimmillaan yli vuoteen.

??? Selviääkö Kreikka vai ajautuuko se "konkurssiin"? Onko tukipaketti vain kallis tapa pelata aikaa? Irrotetaanko Kreikka euroalueesta euron pelastamiseksi vai maksammeko joululahjat markoilla? Leviääkö kriisi Portugaliin ja Espanjaan? Kusessa ollaan, jos Välimeren maita luotottaneet saksalais- ja ranskalaispankit alkavat kaatua.

Kreikkalaiset syyttävät ongelmistaan IMF:ää ja EU:ta. Yhtä älytön on se Kataisen edustama näkemys, että kaikki on Kreikan syytä: "Kyllä syyllinen on kreikkalainen poliittinen päätöksenteko. Siellä on eriväriset hallitukset eläneet leväperäisesti, pistäneet maansa siihen tilanteeseen, että lainaa on pitänyt nostaa", Katainen sanoi (HS). Mitä muuta voi odottaa, kun EU ei valvo? Kreikka sai vapaasti törsätä muiden euromaiden kustannuksella, kontrollista ja rangaistuksista ei tietoakaan. Nyt kyllä vaaditaan valvontaa, kun vahinko on jo tapahtunut. :niinpa:

Viime viikolla saimme lukea "hauskoja" esimerkkejä kreikkalaisten virkamiesten eduista. Palkkaa maksetaan 14 kuukaudelta vuodessa. Palkanlisää saa, jos tulee ajoissa töihin. Tai jos käyttää työssään tietokonetta. Eläkkeelle voi päästä alle 50-vuotiaana, ja jos virkamies kuolee, eläkkeen maksu jatkuu hänen tyttärilleen. Valtion metsurit saavat ekstraa siitä, että he työskentelevät ulkona. Sisämetsurit lienevät halvempia. :rullaati:

Kaikki kreikkalaiset eivät ole viettäneet kulutusjuhlaa. Moni tekee kahta työtä elättääkseen perheensä. Julkisen sektorin edut ärsyttävät myös monia tavallisia kreikkalaisia, kertoi HS eilen.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

UsvaAuer
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2009
Liittynyt: 15 Touko 2005, 15:01
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja UsvaAuer »

Mitä draamaa!

Uutisaddiktina täytyy raadollisesti myöntää, että tosielämän draama on usein jännittävämpää kuin se keksitty. Tosielämän draamassa on myös se mielenkiintoinen puoli, että kaikkea ei koskaan kerrota draamankuluttajalle toisin kuin fiktiossa. Mitä kaikkea kulisseissa muhii, sitä voi vain arvailla.

Itseäni kiinnostaisi tietää, miten kreikkalainen media asiaa käsittelee? Millainen kuva kreikkalaisille annetaan kriisin hoidosta? Nyt tuntuu hieman kohtuuttomalta, että kreikkalaiset ovat kiukkuisia EU:lle, joka kuitenkin antaa lainaa Kreikalle pelastaakseen tämän itse aiheuttamastaan kriisistä. Ei Kreikan kriisi ole EU:n vika. Jokaista suomalaista kohden laina on 300 euroa.

Jos kriisille Kreikassa haetaan syntipukkia, niin miksei sitten eurooppalaiset rahoittajat? Rahoituslaitosten kaupanteossa ei ole mitään järkeä. Jos tulee voittoa, rahoituslaitokset sen pitävät (ja ilmeisen hyvin eduin? Tähän en ole perehtenyt, kuinka paljon rahoituslaitosten tuottoja verotetaan yms.). Tappiot taas maksaa aina kansa. Ja kyse ei ole koskaan ollut mistään pienistä summista.

(Järkyttävänä yksityiskohtana on mainittava ruotsalaiset pankit, jotka tehtailivat laman omaan maahansa 90-luvulla ja Baltian maihin tämän laman aikana. Kummankin kriisin aiheuttivat suurimmassa osin samat ihmiset.)

Olen myös yrittänyt penkoa nettiä ja ottaa selvää, millainen on ollut kreikkalaisten elintaso, millaista palkkaa siellä ihmiset ovat saaneet. Jossain anonyymissa nettikeskustelussa joku kreikkalainen (Suomessa asuva) väitti Kreikassa palkkojen olevan keskimäärin 700 euroa kuussa. Sen sijaan joku suomalainen talousasiantuntija viittasi 2000 euroon.
Eurooppalaisia palkkatilastoja ei kuitenkaan ilmeisesti ole, korkeintaan vain tietyiltä yksittäisiltä aloilta.

Hesarin uutisen mukaan Kreikassa kuitenkin näyttäisi olevan siitä erikoinen systeemi, että siellä valtio on maksanut parempaa palkkaa kuin julkinen sektori. Missään muuaalla maailmassa ei liene näin.

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Torstaina Kreikan parlamentti hyväksyi säästöpaketin. Perjantaina Saksa ja Ranska hyväksyivät oman osuutensa Kreikalle aiotusta lainapaketista. Italiassa keskustelu oli vasta alkamassa.

Eduskunnassa käytiin Erkki Tuomiojan johdolla asiantuntijoiden kuulemistilaisuus. Kaikkien mielestä Kreikkaa pitää tukea, jotta kriisi ei leviäisi muihin ongelmamaihin ja koko EU:hun. Tuki voi antaa valtioille sellaisen kuvan, että aina voi lainata lisää, kun kuitenkin muut pelastavat. Toisaalta Kreikalle määrätty rankka säästöohjelma voi toimia pelotteena: turha kadehtia Kreikkaa lainapaketin takia.

Hufvudstadsbladetissa ruotsalainen talousprofessori ja eurokriitikko Sören Wibe vertasi Kreikkaa Islantiin ja Iso-Britanniaan, joilla on jäljellä vaihtokurssi ja korkopolitiikka. Ne voivat selvitä lainoistaan omin avuin. Jos Kreikalla olisi ollut drakhma eikä euroa, se olisi joutunut maksamaan korkeampaa korkoa paljon aikaisemmin eikä kriisi olisi ehtinyt kehittyä näin pahaksi.

A-talkissa demarien Heinäluoma ei ottanut kantaa itse tukeen vaan vaati pankkeja kantamaan osansa vastuusta. Kokoomuksen Sampsa Kataja myönsi, että spekulantit on saatava vastuuseen. Epäselväksi jäi, mitä se tarkoittaisi käytännössä. Persujen Veli-Matti Saarakkala sabotoi keskustelua syyttämällä Kreikan kulttuuria ja kansaa: kansalla on sellaiset päättäjät kuin se ansaitsee. En muuten pelkää Timo Soinia ja Jussi Halla-ahoa vaan sitä, että he vetävät mukanaan eduskuntaan tällaisia pellejä. :roll:
UsvaAuer kirjoitti:Jos kriisille Kreikassa haetaan syntipukkia, niin miksei sitten eurooppalaiset rahoittajat? Rahoituslaitosten kaupanteossa ei ole mitään järkeä. Jos tulee voittoa, rahoituslaitokset sen pitävät (--). Tappiot taas maksaa aina kansa.
Toisaalta pankit toimivat niin kuin niiden annetaan toimia. Kreikalle kannatti lainata, koska pankit tiesivät, ettei valtio voi mennä konkurssiin. Muun Euroopan on pakko pelastaa joko Kreikan talous lainoilla tai pankit pankkituella. Rahoituslaitoksilla ei ole moraalia. Omalta kannaltaan ne ovat toimineet järkevästi.
UsvaAuer kirjoitti:Olen myös yrittänyt penkoa nettiä ja ottaa selvää, millainen on ollut kreikkalaisten elintaso, millaista palkkaa siellä ihmiset ovat saaneet.
A-talkissa kuultujen kreikkalaisten mukaan palkat eivät päätä huimaa. Suomessa asuva Evangelos Patouchas kertoi, että kreikkalaiset tekevät eniten työtunteja Euroopassa ja että palkat ja eläkkeet ovat pieniä. Kreikka on myös ainoa NATO- ja EU-maa, joka tuhlaa 5 - 6 % budjetistaan asevarusteluun. Kansa ei juuri hyötynyt siitä, että valtio eli yli varojensa, mutta kansa maksaa laskun.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
Violette
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 24300
Liittynyt: 18 Tammi 2004, 18:34
Paikkakunta: Espoo

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja Violette »

Ihan käsittämätön tämä Kreikan kriisi. Ihmettelen todella, miten asiat on päästetty tähän jamaan! Eipä tässä auta kuin toivoa, että tukipaketti auttaa ja euroalue säästyy megakriisiltä. :roll:
Take a minute, take a breath to reload
Spell it out and let 'em know
That we're never gonna lose our colours
We're just gonna let 'em show

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

^ Toivotaan, vaikka parhaassa tapauksessakin luottamuksen palautuminen vie aikaa.

Viikonloppu oli rankka EU-päättäjille. Sunnuntaina valtiovarainministerit yrittivät sopia vakautustoimista, jotta vältyttäisiin romahdukselta markkinoiden avautuessa maanantaina (idässä jo kello yksi Suomen aikaa). Lauantaina Vanhanen oli Ykkösaamun vieraana huippukokouksen ja valvotun yön jälkeen. Kokouksessa päätettiin, että komissio valmistelee vakautusjärjestelmää viikonloppuna ja tekee ehdotuksen. Espanja kutsuu ministerit koolle.

Komissio ehdotti mekanismia, jonka turvin kriisimaille voitaisiin jakaa jopa 600 miljardiin asti euromaiden takaamia lainoja. Tähänastinen vakausrahasto on ollut 50 miljardia, ja siitä on tuettu Unkaria, Latviaa ja Romaniaa. Vastedes tukea voisivat saada myös euroalueen maat. Näin Espanja ja muut kriisimaat eivät olisi pulassa lähiaikoina. Britannia oli haluton osallistumaan, muut ei-euromaat olivat ilmeisesti suopeampia.

Kreikasta vielä. Iltalehdessä täällä asuva ja ravintolassa työskentelevä Smyrnius "Manolis" Emmanouil toivoi, että kreikkalaiset sopeutuisivat säästöohjelmaan. Hän muisti ensimmäisen tilipäivän Suomessa olleen kauhistus:
Kun sain palkkanauhani, en ollut uskoa silmiäni. Verottaja oli vienyt palkastani oman osuutensa. Suutuin ja ihmettelin pomolle, mitä tämä oikein on? Silloin minulle kerrottiin, että Suomessa toimitaan näin. Kreikassa olin pistänyt senkin rahan omaan taskuuni.
Aluksi protestoin, sillä en ollut tottunut veroihin. Mutta pian huomasin, että se on toimiva järjestelmä ja sain vielä veroja takaisinkin. Ymmärrän, että verorahoilla tyttäreni saa täällä ensiluokkaista koulutusta, on terveydenhuoltoa ja kaikkea. Tällainen systeemi pitäisi saada Kreikkaankin.
Suomi on EU:n toiseksi kilpailukykyisin maa, jos se nyt tässä tilanteessa ketään ilahduttaa. YLE
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

UsvaAuer
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 2009
Liittynyt: 15 Touko 2005, 15:01
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja UsvaAuer »

Itse kuuntelin ymmyrkäisenä Kataisen kommenttia yksi päivä. Katainen sanoi, että pankkeja ei saa nyt suututtaa. Jos pankit suuttuvat, ne nostavat korkoa kaikissa maissa, myös Suomessa. Pankkien suututtamisella Katainen viittasi ehdotukseen, että pankit määrättäisiin osallistumaan lainan maksuun Kreikall


Surullista oli myös kuulla toitotusta, kuinka viikonloppuna pitää ministerien paiskia sopimus ennen kuin pörssit aukenevat.

Miten tähän on päästy? Siihen, että pörssien ja pankkien annetaan vetää meitä kuin pässiä narusta. Tämähän on ihan painajaismainen maailma!

Avatar
Rousku
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 41743
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 22:57

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja Rousku »

Olisin kiinnostunut kuulemaan näkemyksiä siitä, tuliko tämä Kreikan kriisi ihan yllärinä, ja jos niin kenelle. Eli sumuttivatko Kreikan viranomaiset ovelasti kaikkia (myös toisiaan), vai oliko talouspoliittisia asiantuntijoita jotka varoittivat, mutta poliitikot eivät kuunnelleet, tai oliko poliitikkoja jotka kyllä tiesivät, mutta eivät uskaltaneet kertoa tai joita ei kuunneltu, ym. Veikkaan nimittäin, että taisipa tulla ainakin suomalaiselle tavisäänestäjällä vähän ylläripyllärinä... (me included) (Ja nyt sitten meidän demarit ratsastaa tilanteella, kuten viimeksi maahanmuutolla :niinpa:)
UsvaAuer kirjoitti:Miten tähän on päästy? Siihen, että pörssien ja pankkien annetaan vetää meitä kuin pässiä narusta. Tämähän on ihan painajaismainen maailma!
Äänestämällä suht. vapaasti mellastavien markkinavoimien kannattajia? Uskomalla, että ollaan itse markkinapelissä voittajien puolella? Vaan olisiko se toinen vaihtoehto (eli suunnitelmatalous) kumminkin vielä painajaismaisempi? (Miten muuten hetkauttaa Kreikan kriisi Valko-Venäjää?)
Rise, angel, shine, love!

Avatar
ta1ja
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 13750
Liittynyt: 17 Tammi 2008, 23:14

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja ta1ja »

Rousku kirjoitti:
UsvaAuer kirjoitti:Miten tähän on päästy? Siihen, että pörssien ja pankkien annetaan vetää meitä kuin pässiä narusta. Tämähän on ihan painajaismainen maailma!
Äänestämällä suht. vapaasti mellastavien markkinavoimien kannattajia? Uskomalla, että ollaan itse markkinapelissä voittajien puolella? Vaan olisiko se toinen vaihtoehto (eli suunnitelmatalous) kumminkin vielä painajaismaisempi? (Miten muuten hetkauttaa Kreikan kriisi Valko-Venäjää?)
:samaamielta: Ostamalla sen uskon, että vapaat markkinat ovat luonnonvoimien kaltainen ihmisen ulottumattaomissa oleva asia, jotka vaan ovat. Että markkinoiden lait ovat omaehtoisia, "markkinat" käyttäytyvät miten käyttäytyvät ihmisestä riippumatta. Kriisit johtuvat "markkinoista", vähän samaan tapaan kuin maanjäristykset johtuvat mannerlaattojen liikunnoista, minkä jälkeen "markkinat" korjaavat itsensä samaan tapaan kuin meren pinta tasoittuu myrskyn jälkeen. Jne jne.

Ja sitten uskovaisina, tai muut mahdollisuudet idealismiksi tai haihattelevaksi pipertämiseksi pitävänä, äänestämällä niitä, jotka markkinoivat tuota uskoa (ja korjaavat tai auttavat näitä samoja "markkinoita" korjaamaan potin parempaan talteen).
Ihmiset kuuntelevat tänä päivänä radioista kappaleita, jotka vain heitetään heille. Ja heille sanotaan, että teidän täytyy pitää tästä kappaleesta, koska me soitamme sitä 60 kertaa päivässä. He pakottavat pitämään kappaleista.
- Salvador Sobral

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Euron syöksylasku katkaistiin 750 miljardin arvoisella lainajärjestelmällä. Komissio ehdottaa nyt, että euromaiden budjettien päälinjat pantaisiin ennakkotarkastukseen ja että kurittomasta taloudenpidosta tulisi sanktioita. Jos alijäämiä ja valtionvelkoja ei aleta leikata, edessä on pian entistä pahempi kriisi.
UsvaAuer kirjoitti:Surullista oli myös kuulla toitotusta, kuinka viikonloppuna pitää ministerien paiskia sopimus ennen kuin pörssit aukenevat.
Toisaalta tilanteeseen jouduttiin kymmenvuotisen holtittomuuden seurauksena. Monet sanoivat, että EU kehittyy kriisien kautta eli järkeviä päätöksiä syntyy vain selkä seinää vasten.
Rousku kirjoitti:Olisin kiinnostunut kuulemaan näkemyksiä siitä, tuliko tämä Kreikan kriisi ihan yllärinä, ja jos niin kenelle.
Esim. Ole Norrback, Suomen suurlähettiläs Kreikassa 2003-2007, tiesi ja myös kertoi, mitä Kreikassa tapahtui. Pankit tietenkin sanovat, ettei mitään riskilainoja myönnetty vaan ihan normaaleja lainoja vain. Vanhanen sanoi, että suurin osa Kreikan 300 mrd:n lainakannasta ei ole spekulatiivista. Että jos nyt joku keinottelija tienasi kahvikupin hinnan, niin täytyykö siitä puhua? Euromaat eivät ole noudattaneet kasvu- ja vakautussopimusta, eivät edes Saksa ja Ranska. Siksi kaikkien oli varmaan helpompi sulkea silmät kuin kovistella Kreikkaa.
Rousku kirjoitti:(Ja nyt sitten meidän demarit ratsastaa tilanteella, kuten viimeksi maahanmuutolla :niinpa:)
Oppositio tarjosi yhteistyötä, hallitus ei ollut kiinnostunut. Selvä se, eihän pankkien ja sijoittajien vastuu kiinnosta kokoomusta. Demarit eivät vastustaneet Kreikka-tukea (joka ei ollut uhattuna) vaan hallituksen sanelua. Jos joku kehtaa vaatia kuten Tuomioja lauantaina, että pankkituen pitää olla avointa, kohdennettua ja vastikkeellista, se on heti "populismia". Vastikkeellista? Pankkituen? :shock: Kyllä pankkien kuuluu saada miljardinsa ilmaiseksi. Kansa rakastaa pankkien tukemista niin paljon, että oikeisto voitti eurovaalit ja voittaa myös omat vaalimme 2011.
Rousku kirjoitti:
UsvaAuer kirjoitti:Miten tähän on päästy? Siihen, että pörssien ja pankkien annetaan vetää meitä kuin pässiä narusta.
Äänestämällä suht. vapaasti mellastavien markkinavoimien kannattajia? Uskomalla, että ollaan itse markkinapelissä voittajien puolella? Vaan olisiko se toinen vaihtoehto (eli suunnitelmatalous) kumminkin vielä painajaismaisempi?
Vapaan markkinatalouden vaihtoehto ei ole kommunismi vaan säännelty markkinatalous. Markkinat ja myös pankkien toiminta olivat säänneltyjä 80-luvulle asti, sitten tuli uusi uskonto.

Vuonna 2008 koko maailman BKT oli 61 biljoonaa dollaria. Johdannaismarkkinoiden eli spekulatiivisen rahan arvo oli yli 600 biljoonaa! Rahoitusmarkkinoiden pitäisi palvella reaalitaloutta eli tuottavia investointeja (rakentamista ja sen sellaista). Todellisuudessa suurin osa paisuneista markkinoista on silkkaa keinottelua, "rahan tekemistä rahalla", selitti kriisitutkija Christer Lindholm keskiviikon A-studiossa. Hän esitti lääkkeiksi pääomatulojen verotusta, jyrkempää tuloveron progressiota, pankkien riskinoton rajoittamista... Ja demarit, nuo kirotut populistit, ajavat globaalia rahoitusmarkkinaveroa, siis keinottelun verolle panemista. Haiskahtaa utopialta.
ta1ja kirjoitti:Kriisit johtuvat "markkinoista", vähän samaan tapaan kuin maanjäristykset johtuvat mannerlaattojen liikunnoista, minkä jälkeen "markkinat" korjaavat itsensä samaan tapaan kuin meren pinta tasoittuu myrskyn jälkeen. Jne jne.

Markkinoiden "olisi pitänyt" estää Kreikan ylivelkaantuminen. ETLAn Sixten Korkman pyöritteli ajatusta Suomen Kuvalehdessä ja tällä viikolla Maikkarin uutisissa. Euroopassa markkinakuri ei ole "jostakin syystä" toiminut hyvin, "toivon mukaan" se alkaa toimia paremmin. Luotetaan vain markkinoihin. :)
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Albatrossi

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja Albatrossi »

Taloussanomista löytyy varsin hyvä selostus maailman rahoitusmarkkinoiden tilasta.http://www.taloussanomat.fi/kansantalou ... 0107301/12

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Talouskomissaari Olli Rehn kertoi keskiviikkona, millainen on komission esitys EU:n talouskurin tiukentamiseksi. Esityksen mukaan jokainen euromaa joutuisi tekemään pankkitalletuksen, joka olisi 0,2 % maan BKT:sta. Jos julkisen talouden alijäämä ylittäisi 3 prosentin tai julkinen velka 60 prosentin rajan, maa ei saisi talletustaan takaisin. Lisäksi hulttiomaille ehdotetaan sakkoa toistuvasta tuhlailusta. Rehn väläytti mahdollisena jatkotoimena myös EU-tukien jäädyttämistä kurittomilta mailta. YLE ja HS

Keskiviikkona hallitusten säästötoimia vastustettiin eri puolilla Eurooppaa. Brysselin mielenosoitukseen osallistui kymmeniä tuhansia ay-aktiiveja. Espanjassa oli yleislakko. EU-komission pj. Jose Manuel Barroso puolusti säästöjä sanoen, että hallitukset eivät tee leikkauksia ilokseen vaan siksi, että niiden mielestä ei ole muita ratkaisuja (HS). Vastapuolella taas pelätään, että liian innokas säästäminen voi johtaa uuteen lamaan.

Suomen bruttokansantuote kasvoi huhti-kesäkuussa 3,7 prosenttia vuoden takaisesta. Samana ajanjaksona Kreikan bruttokansantuote laski 3,7 prosenttia. Jaksamista kreikkalaisille. Suomen kannattaa toivottaa Kreikalle onnea myös itsekkäistä syistä, koska Kreikan nääntyminen velkojensa alle tietäisi mojovaa lisälaskua muille EU-maille.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

EU:n valtiovarainministerit sopivat myöhään illalla Irlanti-tuesta. Viikon alussa Irlanti väitti vielä, ettei se tarvitse tukea. Loppuviikolla Euroopasta lähetettiin tarkkailijat nuuskimaan, kuinka kurjassa jamassa maan pankit oikein ovat, ja sunnuntaina Irlanti vahvisti, että se hakee tukea EU:lta ja IMF:ltä. Mikä parasta, Jyrki Katainen myönsi lauantaina, ettei Irlanti ehkä ole viimeinen maa, jota saamme tukea. :D

Irlannin pankkikriisi johtuu kiinteistökuplasta ja pankkien holtittomasta riskinotosta. Alhainen yritysvero kiihdytti kasinopeliä. Kun riski toteutuu, valtion on pakko pelastaa pankit ja kansa maksaa. Ensin Irlannin kansa ja nyt me kaikki. Suomessa vasemmisto vaati keväällä ja vaatii taas, että pankit ja sijoittajat on pantava vastuuseen ja markkinoiden pelisääntöjä täytyy muuttaa, koska muuten sama kuvio toistuu loputtomiin. Torstain A-talkissa demarien Eero Heinäluoma sanoi myös (ja tästä hallituskin on samaa mieltä):
Se on kestämätöntä, että Suomessa maksetaan korkeita veroja, jotta voidaan rahoittaa Irlannin talouden epäonnistumista ja pankkien mieletöntä riskinottoa ja alhaista yritysverokantaa, jota sitten käytetään kilpailuaseena, joka pakottaa myös muita laskemaan omia yritysverojaan. Eli niin järjetöntä ei saa olla, että täällä pidetään korkeita veroja tavallisilla palkansaajilla, eläkeläisillä ja myös yrityksillä, ja sillä rahoitetaan sitten alhaista verokantaa Irlannin tapaisissa maissa.
Mutta hei, kuka uskoo, että kokoomus ja sen EU-veljespuolueet panevat pankkiirit ja sijoittajat lujille? Kokoomus perimässä pankkiireilta takaisin bonuksia, jotka he ovat rahaa kylvämällä tienanneet? Viikon vitsi oli se kun Katainen vaati EU:ssa vakuuksia Irlanti-tuen ehdoksi. Tiukka jätkä! Pelkkää suomalaista sisäpolitiikkaa, arvioivat Reutersin haastattelemat lähteet. Tragikomiikkaa, sanoi professori Pertti Haaparanta. Karlssonin pilapiirroksessa Katainen kysyy, montako laukkarataa ne vakuudet ovatkaan ja paljonko se olisi viskiksi muutettuna (HS).

Paras vitsi ovat pankkien stressitestit, joita Katainen puolusti innokkaasti kesällä. :rofl: Silloin hän väitti testien olevan riittävän tiukat. Irlannin pankit läpäisivät testit kevyesti - pankit, joiden pelastamiseen Irlanti on nyt upottanut 45 miljardia euroa, mikä ei siis riitä mihinkään. Lauantaina Ylen Ykkösaamussa Katainen olikin jo sitä mieltä, että stressitestit ovat epäonnistuneet. No kidding!
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

EU:ssa on menossa talouden superkuukausi. Euromaat kokoontuvat perjantaina ja koko EU kahden viikon päästä. Viikonloppuna EU:n keskustaoikeistolaisen EPP-puolueen johtajat kävivät Helsingissä tukemassa kokoomuksen vaalikampanjaa. Porvarit hakivat yhteistä linjaa näihin maaliskuun huippukokouksiin. :hali:

Keskiviikkona pääministeri Mari Kiviniemi suututti opposition syyttämällä sitä epäisänmaallisuudesta EU:n talousvakauspaketin käsittelyn yhteydessä. Kiviniemi täsmensi, että syytös tarkoitti suuren valiokunnan luottamuksellisten tietojen käyttöä vaalipelissä - siis jonkinlaista tietovuotoa. Hän joutui kuitenkin perumaan sananvalintansa Ylen tv-uutisissa. Demarien Urpilainen otti tilanteesta kaiken irti.

Illan A-plus käsitteli varsinaista asiaa eli vakautustoimia, väittelemässä Erkki Tuomioja ja Kimmo Sasi. Ollaanko Suomen takausvastuita kaksinkertaistamassa, kun aiemmin sovittu 440 miljardin kriisirahoitus ei riitä? Sasilta ei saanut kunnon vastausta. Lopuksi kysyttiin, pitäisikö Kreikan ja Irlannin hätälainojen korkoja alentaa, jotta maat voisivat selvitä veloistaan, kuten talouskomissaari Olli Rehn esitti maanantaina. Ei, vastasivat molemmat.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
Juurovissön
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 9125
Liittynyt: 18 Tammi 2006, 15:55
Paikkakunta: Turku

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja Juurovissön »

Tänään YLE tv1 klo 22: Ulkolinja: Espanja - juhlan loppu. Katsottavissa varmaankin YLE Areenasta myös heti lähetyksen jälkeen.
Aiheena Espanjassa kytevä talouskriisi: "Espanja yrittää toipua rakennusboomin romahduksesta. Työttömyys on Euroopan korkein, kansalaiset ovat pahoin velkaantuneita ja valtio velkaantuu koko ajan. Pankit horjuvat luottotappioiden vuoksi. Romahtaako Espanja?"

Joillakin tahoilla on pelätty, että Espanjan romahdus olisikin sitten jo isompi juttu ja vaikuttaisi koko Euroopassa. :shock:

Edit: siinäpä onkin valtio ongelmissa, kun joutuu velalla maksamaan maata kiusaavan 20 % työttömyyden aiheutttamat kustannukset ja samaan aikaan eläkkeet. Ohjelmassa haastateltiin esim. Sevillan ja Valencian nuoria, joista jopa 60 % on työttömiä: töitä ei saa, kun ne menevät ilmaisille työharjoittelijoille, siis ammattiin valmistuville. Eräs maan ongelmista on myös valtava velka, jota kansalaiset ovat tehneet eli eläneet velaksi, joka kaiken lisäksi on ulkomaisten pankkien, lähinnä Ranskan ja Saksan lainoittamaa rahaa. :shock:
Ekki líta undan það dagar alltaf – á ný. En aldrei þér ég gleymi einn í mínum heimi – er hjá þér sama hvernig fer. -Magni Ásgeirsson

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Portugali hakee EU:lta hätäapua
Juurovissön kirjoitti:Joillakin tahoilla on pelätty, että Espanjan romahdus olisikin sitten jo isompi juttu ja vaikuttaisi koko Euroopassa. :shock:
Niin, katsoin mainitsemasi Ulkolinjan. Kiintoisaa nähdä, hyökkäävätkö sijoittajat (joilla ei siis ole mistään mitään vastuuta ennen vuotta 2013) Espanjan kimppuun nyt kun Portugali on hoideltu.

Kreikka sitoutui pari viikkoa sitten laajaan yksityistämisohjelmaan. Valtio aikoo myydä omaisuuttaan 50 mrd:lla, lisätietoja luvassa kesäkuussa. Alivaltiosihteeri Martti Hetemäki arvioi Kauppalehdessä, että myynti on parempi vaihtoehto kuin velkasaneeraus, jonka seuraukset ovat arvoitus. Yleisesti silti uskotaan, että velkasaneeraus on väistämätön. Pieni veronmaksaja voi ihmetellä, miksi sitten tuemme Kreikkaa. No tietenkin siksi, että ensin täytyy pelastaa saksalaiset ja ranskalaiset pankit! Vasta sen jälkeen Kreikan annetaan kaatua.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Kreikan uudesta laina-avusta sovittiin. Euromaiden kriisikokous venyi pitkäksi. Suomen vaalitulos näkyy siinä, että Suomi vaatii tiukasti vakuuksia ehtona uusille lainoille. Komissio ja Olli Rehn ovat tyrmänneet ajatuksen. Viime viikkojen tapahtumia:

29.6. Kreikan parlamentti hyväksyi säästöohjelman, joka oli tukilainan seuraavan erän ehdoton ehto.
30.6. Kreikka hyväksyi rakenneuudistukset, joita säästöohjelma edellyttää. Lainoitus voi siis jatkua.
1.7. Portugali hyväksyi julkisen talouden säästöohjelman. Maaliskuussa hallitus kaatui, kun säästöt torjuttiin. Suomessa suuri valiokunta tuki Urpilaisen linjaa, johon kuuluu vakuuksien vaatiminen Kreikka-lainoille.
2.7. euromaiden valtiovarainministerit hyväksyivät Kreikan seuraavan lainaerän (12 mrd) puhelinkokouksessa.
5.7. Luottoluokitusyhtiö Moody’s laski Portugalin luottojen riskiluokituksen roskaluokkaan. Sijoittajat uskovat maan tarvitsevan uuden tukipaketin toukokuussa myönnetyn lisäksi. Euro heikkeni.
6. -7.7. Euroopan poliitikot arvostelivat luottoluokitusyhtiöitä mm. politikoinnista. Asiantuntijat kiistivät. Poliitikot itse päättävät, millainen kolmen suuren yhtiön rooli on ja miten niiden toiminta rahoitetaan.
11.7. Italian lainakorot nousivat. Italian ja Saksan lainakorkojen ero nousi ennätyslukemiin. EU:n rahaministerit koolla, Kreikan lainaohjelmasta ei sopua. Sijoittajat pelkäsivät velkaongelman leviävän Italiaan.
12.7. Moody’s laski Irlannin luottoluokituksen roskaluokkaan. Euro heikkeni.
15.7. EU:n pankkien stressitestien tulokset julkaistiin. Yhdeksän pankkia 91:stä reputti - siedettävää. Testejä kehuttiin paremmiksi kuin viime kerralla ja moitittiin vieläkin liian lepsuiksi. Niillä yritetään vahvistaa sijoittajien luottamusta, mutta ne eivät ennusta eivätkä takaa mitään.
18.7. Italian ja Espanjan joukkolainojen korot nousivat yli kuuden prosentin. Selviytymisrajana pidetään seitsemää prosenttia, jonka ylitettyään Kreikka, Irlanti ja Portugali tarvitsivat tukilainoja.
19.7. Italian ja Espanjan korot laskivat ja euro vahvistui hiukan, koska sijoittajat uskoivat eurojohtajien kykyyn sopia Kreikan uudesta lainaohjelmasta. Toisaalta kriisin leviämistä pelätään yhä.
21.7. Euromaat sopivat Kreikan lainaohjelmasta.

Financial Timesin pääkolumnistia Martin Wolfia haastateltiin taannoin A-studiossa. Hänestä eurokriisin tappiot on päätetty sosialisoida, kun olisi pitänyt pakottaa yksityissektori pidentämään Kreikan laina-aikoja. Olisi parempi tunnustaa tappiot, vaikka se merkitseekin osittaista velkasaneerausta. Poliitikkoja Wolf neuvoi käyttämään kalliisti ostetun ajan hyvin. Pitää vahvistaa puolustusta, vahvistaa finanssisektoria, pankkien on nostettava pääomaansa. Nyökyttelen innokkaasti, kun en asiasta mitään ymmärrä. :joojoo:
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Albatrossi

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja Albatrossi »

Juurovissön kirjoitti: Joillakin tahoilla on pelätty, että Espanjan romahdus olisikin sitten jo isompi juttu ja vaikuttaisi koko Euroopassa. :shock:

Edit: siinäpä onkin valtio ongelmissa, kun joutuu velalla maksamaan maata kiusaavan 20 % työttömyyden aiheutttamat kustannukset ja samaan aikaan eläkkeet. Ohjelmassa haastateltiin esim. Sevillan ja Valencian nuoria, joista jopa 60 % on työttömiä: töitä ei saa, kun ne menevät ilmaisille työharjoittelijoille, siis ammattiin valmistuville. Eräs maan ongelmista on myös valtava velka, jota kansalaiset ovat tehneet eli eläneet velaksi, joka kaiken lisäksi on ulkomaisten pankkien, lähinnä Ranskan ja Saksan lainoittamaa rahaa. :shock:
Lähellä ollaan ja Italia kaupan päälle.Näiden valtionlainojen korot lähellä 7%, sitä pidetään kipurajana, sen jälkeen on menty hakemaan ulkopuolista apua. Nämä ovat vaan niin isoja talouksia, että euroopan rahoitusvakaussysteemit voivat kaatua ja sit rytisee.

Sieltä niitä saatavia euroopan pankeilla riittää + USA:n pankeilla myös.

Sveisin frangin arvo nousee vauhdilla sekä euroa että dollaria vastaan :shock: . Oi näitä aikoja, kulta on tosi korkealla.

Mikähän on seuraava hätäsuunnitelma? Usankin talous on enimmäkseen suossa rämpimistä ja nousua pitäisi silti saada.
Vieläköhän USA:ssa aloitetaan uusi rahanpainantakierros, sitähän siellä on tehty jo aika pitkään?

"Ainahan on maksettava eikös juu, mitä sitä maailmassa velkaantuu"

Hyvää yötä!

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Kreikan hallitus nauttii parlamentin luottamusta. Luottamusäänestyksen tulos oli 153 - 145. Pääministeri Georgios Papandreou aikoo keskustella presidentin kanssa tänään lauantaina. Hän olisi myös valmis jättämään virkansa, jos kansallinen etu sitä vaatii.

Viime aikojen draama lyö taas laudalta kaikki muut tosi-tv-ohjelmat. :kups: Viikko sitten euromaat sopivat Kreikan tukemisesta, johon sisältyy sijoittajien lainojen puolitus ja tyly säästöohjelma. Maanantaina Papandreou ilmoitti, että aprillia, mepäs järjestetäänkin kansanäänestys tukipaketista. Kaikki hämmästyivät, monet raivostuivat. Yksi mies tuhoaa koko maailmantalouden pelastaakseen oman asemansa?

Merkel ja Sarkozy eivät tätä nielleet vaan sanoivat Papandreoulle, että senttiäkään lisätukea ei heru, ennen kuin päätätte, haluatteko lähteä eurosta! Ette äänestä siitä, onko säästäminen kivaa, vaan eurojäsenyydestä. Kiristys tehosi, sillä Kreikalta ovat rahat loppumassa jo joulukuussa. Kansanäänestys peruuntui, pääministerin uskottavuus meni. Jäljelle jäi kysymys, kaatuuko hallitus ja tuleeko ennenaikaiset vaalit.

Samaan aikaan Italia on vaikeuksissa. Perjantaina kuultiin, että se hakeutuu IMF:n tarkkailuun rauhoittaakseen markkinoita. EU:n komissio ja IMF alkavat vahtia, miten tunnollisesti Italia toteuttaa säästöohjelmiaan. On harvinaista, että valtio itse pyytää Kansainvälistä valuuttarahastoa tarkkailemaan talouttaan.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Viimeinen tuomio tulee. :pappi: - Olli Rehn keskiviikkona: poliitikoilla on vain kymmenen päivää aikaa palauttaa luottamus rakkaaseen euroomme. Takaraja viittasi ensi viikonlopun huippukokoukseen. Euroopan keskuspankki EKP kopauttaa viisaat päänsä yhteen jo torstaina. Maanantaina eli tänään Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy tapaavat Pariisissa hioakseen suunnitelmiaan huippukokousta varten.

Yhtäkkiä kaikki puhuvat rahaliiton hajoamisesta vakavissaan. Ålandsbankenin Stefan Törnqvist on puhunut siitä tammikuusta asti. Ajankohtaisessa kakkosessa hän arvioi, että euro hajoaa 80 prosentin todennäköisyydellä, eikä tarvitse odottaa kauankaan: vuodenvaihteessa tiedetään, miten käy. Törnqvist ei pitäisi markan paluuta huonona juttuna Suomen kannalta. Paavo Väyrynen ja Timo Soini ovat epäilemättä samaa mieltä.

Kreikka ja Italia saivat uudet hallitukset, ja Espanjassa valta vaihtui vaalien kautta. Välillä näytti siltä, että Silvio Berlusconi öykkäröisi Italian pääministerinä ikuisesti. Markkinavoimat kuitenkin pystyivät siihen mihin kansa ei pystynyt, ja mediakeisari sai lähteä. :hei:
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Kypros taipumassa pyytämään EU-apua. Kreikan kriisi on koetellut Kyproksen pankkeja. Maan toiseksi suurin pankki tarvitsee nopeasti 1,8 miljardia euroa. Pikkusumma.

Suurin huoli on nyt Espanjan pankkien ajautuminen kriisirahoituksen varaan. Pankkikriisin laajuus on paljastunut hitaasti. Rahantarpeeksi arvioidaan vähintään 50-60 miljardia euroa. IMF ja heinäkuussa aloittava Euroopan pysyvä vakautusmekanismi EVM saavat luultavasti jeesata, koska Espanjasta ei sellaisia rahoja löydy.

Irlannissa oli torstaina kansanäänestys talouskurisopimuksesta. Kansa hyväksyi sopimuksen. Työvoimakulut ovat pienentyneet kolmanneksen vuodesta 2005, mikä parantaa kilpailukykyä. Silti on ihan mahdollista, että Irlantikin tarvitsee vielä lisää kriisiapua.

Kreikan uusintavaalit pidetään 17. kesäkuuta. Kannatuskyselyt ovat olleet ristiriitaisia, joten tulosta on vaikea ennustaa. Laitavasemmiston Syriza-puolue uskottelee, että Kreikan pelastuspaketin ehdot voitaisiin neuvotella uudelleen. Humpuukia, EU sanoo. Kansan enemmistö kannattaa euroa, mutta Syriza saattaa voittaa vaalit. Tai sittenkin Uusi demokratia -puolue, joka kannattaa lainaohjelmassa ja eurossa pysymistä. :mitvit:
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Albatrossi

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja Albatrossi »

Heh heh, venäläiset huutonauraa suomalaisille :heh:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BP0gdXW ... r_embedded[/youtube]

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

^ Hekoteltavaa riittää vielä kauan. Tosin Venäjän oligarkkeja ei taida naurattaa nyt. :kypros:

Kyproksen tukipaketista päästiin sopuun viime yönä. Vihdoinkin toteutetaan sijoittajavastuuta. Yli 100 000 euron talletuksista viedään jopa kymmeniä prosentteja. Venäjän isorikkailla on Kyproksen pankeissa yli 20 miljardia. Tavallisten tallettajien rahoja uhannut vero, jolla viime viikolla peloteltiin, peruuntui. Euromailta tulee kymmenen miljardin laina, johon Suomikin osallistuu.

Esim. Irlannissa kansa maksoi ja rikkaat nauroivat. Nyt toimittiin toisin. Kyprokselle koittavat silti kovat ajat, työpaikkoja katoaa paljon, sillä pankki- ja rahoitusala on suurin työllistäjä saarella. A-studiossa kukapa muu kuin Sixten Korkman selitti, että pelkkä kuristuspolitiikka ja tukipaketit eivät riitä eurokriisin hoitoon. Sijoittajilta on otettava jatkossa enemmän, vaikka vaarana on pääomapako. Euroryhmän puheenjohtaja antoi uudesta linjasta varomattoman haastattelun ja joutui pian korjaamaan sanojaan.

Lisäksi: Italia on yhä ilman hallitusta, koska kaksi pelleä menestyi vaaleissa (Silvio Berlusconi ja Beppe Grillo). Vasemmiston Pier Luigi Bersani suorittaa tunnusteluja.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Päivän Ulkolinja-dokumentti oli Yorgos Avgeropoulosin Kreikan yleisradio vaikeni (The lost signal of democracy). Nähtävissä Ylen Areenassa 22.2. asti.

Hallitus lakkautti Kreikan yleisradion ERT:n 11.6.2013, muistatteko vielä? Päätös on ainutlaatuinen Euroopassa ja vastoin maan perustuslakia. Korkein oikeus tuomitsi päätöksen laittomaksi, turhaan. Tuhlailusta syytetyn ERT:n vaientaminen oli näennäisesti kätevä ratkaisu lainoittajien vaatimuksiin. 2000 valtion työntekijää piti irtisanoa, ja ERT:ssä heitä oli yli 2600. Tilalle perustettiin "uusi yleisradio" tai yleisradion irvikuva. Kaupalliset kanavat olivat jo hallituksen tossun alla.

Paljastavasti pääministeri Samaras syytti ERT:tä "vasemmistolaisten" palkkaamisesta. Pimentämällä yleisradion kanavat hallitus hiljensi kriitikkonsa. Irtisanotut valtasivat ERT:n toimitiloja ja jatkoivat lähetyksiä mm. netissä. Marraskuussa mellakkapoliisi lopetti tällaisen häiriköinnin ja viimeinenkin vapaa radiokanava hiljeni. Demokratia ja sananvapaus ovat ylellisyyttä, johon Kreikalla ei ole enää varaa. :suutukkoon:
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Avatar
sziget
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
Viestit: 11892
Liittynyt: 03 Touko 2006, 20:56
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kreikan ja euroalueen kriisi

Viesti Kirjoittaja sziget »

Ei-puoli on voittamassa Kreikan kansanäänestyksen. Kreikkalaiset eivät hyväksy niitä eurovaltioiden ja IMF:n säästövaatimuksia, jotka olivat viimeksi pöydällä. Maksukyvyttömyys ja ero eurosta ovat nyt lähellä.

Kertaus. Tammikuussa vasemmistolainen Syriza voitti Kreikan parlamenttivaalit. Pääministeri Alexis Tsipras yritti neuvotella inhimillisempiä lainaehtoja ja maalasi itsensä lopulta nurkkaan. Viime viikon alussa hän oli jo valmis taipumaan isoihin sopeutuksiin veronkorotusten kautta, euromaat ja komissio tukivat ideaa, mutta IMF:n Christine Lagarde sanoi ei ja vaati suoria eläkeleikkauksia (HS 27.6.). Neuvottelut jumiutuivat, ja lauantain vastaisena yönä Tsipras ilmoitti kansanäänestyksestä. Hän itse suositteli ei-vaihtoehtoa ja uskotteli, että se voisi vahvistaa Kreikan neuvotteluasemaa. EKP on jatkanut Kreikan pankkien hätärahoitusta. Takaraja on kahden viikon päässä, jolloin erääntyy iso lainaerä EKP:lle. Kannattiko Tsiprasin uhkapeli? Suostuminen Syrizalle mahdottomiin ehtoihin olisi luultavasti johtanut ainakin hallituksen eroon ja uusiin vaaleihin samoin kuin kyllä-tulos tänään.
If you only see one movie this year, it should be FRANKENHOOKER. - Bill Murray, 1990

Vastaa Viestiin