Anja Niskanen haluaa euroviisuihin

Vuonna 1983 Anja Niskanen oli ihan tavallinen koulutyttö, joka harrasti liikuntaa ja lauleskeli omaksi ilokseen. Rippikoululeirillä hänen ystävänsä kiinnittivät huomiota Anjan poikkeuksellisen heleään lauluääneen ja kertoivat tytön taidoista heidän musiikinopettajalleen. Opettaja huomasi oitis Anjan lahjakkuuden ja patisti hänet osallistumaan Lahden taidetapahtumaan. Monien konkareiden yllätykseksi 14-vuotias neitokainen pesi kaikki muut kilpailijat ja nappasi koko kilpailun voiton. Anjan lahjakkuus ei rajoittunut vain laulutaitoon, vaan lisäksi hän oli itse tehnyt kilpailukappaleensa ”You’re the sunshine of my life” sovituksen.

Samaan aikaan myös paikalla pörräilleet levy-yhtiön edustajat iskivät silmänsä Anjaan ja alkoivat tuputtaa hänelle levytyssopimusta. Pitkällisen taivutustyön tuloksena sopimus solmittiin ja Anja levytti pari kappaletta. Toinen niistä lähetettiin Syksyn Säveleen ja kansa tykästyi saman tien pirteään tyttöön. Anja voitti tämänkin kilpailun Vesa Torpan kappaleella ”Ollaan hiljaa vain”. Pian julkaistiin Anjan omaa nimeä kantava esikoisalbumi, joka myi kultaa. Seuraavana keväänä Anja nähtiin vuorostaan Kevään Sävel kilpailussa laululla ”Sydämessä soi”, mutta tällä kertaa ei sentään voittoa tullut. Vuonna 1985 Anja nähtiin vielä Suosikin kiertueen tähtenä, mutta väsymys alkoi painaa nuorta naista. Anja halusi nauttia normaalista nuoruudesta ja päätti levymogulien harmiksi pistää pillit pussiin.


Musiikkia Anja ei kuitenkaan missään vaiheessa hylännyt, vaan sävelteli kappaleita pöytälaatikkoon omassa pienessä studiossaan. Vuonna 1991 julkaistiin näistä lauluista koostettu laulelmallinen albumi ”Ikkuna”, joka oli täysin erilaista Anja Niskasta. Levy myi laman kynnyksellä kunnioitettavat 15.000 kappaletta, vaikka Anja itsekään kunnianhimoisena naisena ei ollut sata prosenttisen tyytyväinen tuotannon lopputulokseen.

Samanaikaisesti Anja oli kouluttautunut liikunnanohjaajaksi ja pyöritti yrittäjänä omaa jumppasalia. Vetäessään musiikillisia jumppatunteja sai hän samalla myös toteuttaa esiintymisviettiään. Anja ei ole kuitenkaan koskaan pitänyt erityisemmin julkisuudessa paistattelemisesta, vaikka nykyään ymmärtääkin että musiikintekijälle ja esiintyvälle taiteilijalle sekin osa-alue on välttämätöntä.

Jumpattuaan 18 vuotta joka päivä, alkoi Anjan kroppa sanoa vastalauseensa ja edessä oli jälleen uusi alku. Tällä hetkellä hän kouluttautuu nuoriso-ohjaajaksi ja tekee samalla kolmatta tulemistaan musiikkibisnekseen. Vuosi sitten Anja tutustui Thommy Fagerlundiin, joka patisteli hänet takaisin parrasvaloihin. Thommy kävi Anjan studiolla kuuntelemassa vuosien varrella syntyneitä demonauhoja ja hämmästyi kaikista niistä musiikillisista aarteista. Kappaleet eivät kuuluneet pöytälaatikkoon, vaan kaiken kansan kuultavaksi.

Kuvat: Suvi Kiviniemi

 

Nyt Anja ja Thommy hakevat vauhtia Uuden musiikin kilpailusta ja jännittävät pääseekö Anjan itsensä säveltämä ja sanoittama, sekä ystävysten yhdessä sovittama kappale  mukaan Uuden musiikin kilpailuun. Kaverusten mielestä kilpailu olisi oivallinen reitti saada comebackille lisää julkisuutta, mutta pääsivät he mukaan kilpailuun tai eivät, uudelle tulemiselle on selkeät suunnitelmat. Kolmas albumi on suunnitteilla ja uusi keikkasetti on valmis. Keikoista ensimmäinen nähtiin Viking XPRS laivalla viime lauantaina ja Anja tiimeineen on valmiina keikkailemaan laajemminkin. Anja kertoo katsoneensa euroviisut joka vuosi ja suosikeikseen hän mainitsee Abban lisäksi Teach-in yhtyeen ”Ding-a-dongin” ja esimerkiksi Olsen Brothersit. Euroviisut ovat pauhanneet myös Anjan jumppatunneilla ja toisinaan on kuntoiltu erityisen ”euroviisujumpan” tahtiin.

YLE julkistaa 40 -50 jatkoon pääsevää alkukarsintakappaletta maanantaina 31.10.2011

Anja Niskasen kotisivut