”Buranovon mummoilla on paljon yhteistä rajakarjalaisten kanssa”

Alkuvuodesta moni suomalainen media uutisoi Venäjän viimevuotisen euroviisuedustajan Buranovskie Babushki -kokoopanon saapuvan Suomeen ensi kesänä. Buranovon mummot saapuvat Iisalmeen kesäkuun alussa ja esiintyvät siellä 6. kesäkuuta KulttuuriArtoksen ja Hotel Artoksen vihkiäisjuhlassa. Iisalmen ortodoksisen seurakunnan rovasti, isä Elias Huurinainen kertoi meille tarkemmin KulttuuriArtoksesta sekä mummojen tulevasta vierailusta.

– KulttuuriArtos on Iisalmessa toimiva rajakarjalais-ortodoksista kulttuuria edistävä keskus, joka on viimeiset 24 vuotta toiminut nimellä Evakkokeskus. Viime syksynä aloitimme keskuksen ja sen yhteydessä toimivan hotellin uudelleenrakentamisen ja tämän myötä koko rakennus uudistuu ja laajenee palvellakseen entistä ehommin Iisalmeen tulevia suomalaisia ja ulkomaalasia matkailijoita, isä Elias kertoo.
– Miettiessäni syksyllä uudistuneen keskuksemme tulevia vihkiäisjuhlia ajattelin, että tapahtumaan pitäisi saada esiintymään toimintaamme ideologisesti lähellä oleva, valovoimanen esiintyjä tai esiintyjäryhmä. Ideologisesti lähellä olevalla tarkoitan vähemmistökulttuuria ja ortodoksista uskoa, isä Elias jatkaa.

Isä Elias on itse käynyt kerran vierailulla Udmurdiassa. Muutama vuosi sitten hän myös tutustui Iisalmessa nuoreen perheeseen, jossa äiti on udmurdialainen ja jonka lapsen isä Elias kastoi.
– Syksyllä muistellessani tätä, pohdin miten meillä rajakarjalaisilla on monia yhteisiä nimittäjiä Venäjää euroviisuissa edustaneiden udmurdialaisten mummojen kanssa. Me olemme molemmat ordotokseja, edustamme molemmat vähemmistökulttuureita ja kuulumme molemmat ugristiseen vähemmistökielen perheeseen. Minulle oli tuolloin kristallin selvää, että heidät on kutsuttava Suomeen.

Niinpä isä Elias tarttui tuumasta toimeen ja laati yhdessä nuoren udmurdiäidin kanssa kirjeen, jossa he kertoivat taustastaan, tulevasta tilaisuudestaan ja esittivät ryhmälle kutsun saapua Iisalmeen. Isä Elias kertoo, ettei erityistä maanittelua tarvittu, sillä hän uskoi mummojen ymmärtävän tarkoitusperiensä vilpittömyyden.
– Varsin pian saimmekin myöntävän vastauksen, mikä ilahdutti minua suuresti.

KulttuuriArtoksen vihkiäisjuhlan lisäksi Buranovskie Babushki esiintyy vihkiäisjuhlakonsertissa Iisalmen Kulttuurikeskuksessa, johon mahtuu suunnilleen 480 kuulijaa. Vaihtoehtoisesti konsertti voidaan pitää Iisalmen Urheilutalossa, johon mahtuu noin 1000 kuulijaa.
– Innokkaimmat ovatkin jo varanneet lippuja konserttiin, osa jopa ryhmille, isä Elias tietää kertoa lopuksi.

Lipun hinta 35 €
Lippuja voi varata numerosta 017-816441 tai sähköpostilla iisalmi@ort.fi