Dare to Dream vai Darude to Dream?

Viisukuppila on jo kuukausia joutunut kärsimään ja odottamaan kotimaamme edustajaa tämän vuoden viisuihin. Spekulointi on käynyt kuumana, mutta Suomen yleisradioyhtiöltä, Yleltä, ei tullut missään kohtaa valaisua asiaan ennen tätä päivää. Odotus palkittiin tänään Hotel Kämpissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Suomea edustaa Tel Avivin Euroviisuissa toukokuussa EDM-musiikin konkari Darude, joka saa rinnalleen Sebastian Rejmanin solistiksi.

UMK järjestetään tänä vuonna tuttuun tapaan kolmen kappaleen voimin, jotka julkaistaan viikon välein 8., 15. ja 22. helmikuuta. Kilpailu huipentuu 2. maaliskuuta järjestettävään finaaliin, joka järjestetään tänä vuonna Turun Logomossa. Tämä on ensimmäinen kerta Uuden Musiikin Kilpailun historiassa, kun karsintafinaali järjestetään pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Viimeksi Turussa saatiin nauttia karsinnoista vuonna 2011, kun formaattina toimi viimeistä vuottaan Euroviisukarsinta.

Juontajina toimivat tuttuun tapaan Krista Siegfrids sekä Mikko Silvennoinen. Lisäksi kaartiin on otettu mukaan Christoffer Strandberg, joka on tullut suomalaisille tutuksi Putous-ohjelman viimeisimmältä kaudelta. Tätä kolmikkoa näkee myös sosiaalisessa mediassa, joka elää kevään mittaan niin keskustelun kuin erinäisten kilpailujenkin muodossa.

Somessa nähdään myös Tämän kylän homopoika -blogia kirjoittava Eino Nurmisto, joka julkistettiin osaksi UMK-tiimiä tammikuun puolivälissä.

Viisukuppila oli paikan päällä Hotel Kämpin lehdistötilaisuudessa ja sai vedettyä tehokaksikon sivuun muutamaa kysymystä varten.

– Olemme hyvin innostuneita. Henkilökohtaisesti olen myös helpottunut siitä, ettei tätä asiaa tarvitse enää salailla. Erityisesti lähipiiriltä UMK-salaisuuden säilyttäminen on ollut vähän haastavaa, sanoo Darude.

Kysyimme artisteilta myös kappaleista, joista yksi edustaa Suomea Tel Avivissa.

– Kappaleet ovat olleet valmiina jo tovin aikaa, joten niistä ei ole tarvinnut ottaa paineita. Joulukuun puolella biisit olivat lopulta kasassa, eli paniikkia ei enää ole, vaan homma on sen suhteen hallussa.

”Sandstorm” on Daruden ylivoimaisesti suosituin kappale, josta muovautui 2000-luvun alussa hitti, jota ei ole aikakaan kolhinut. Kuinka sitten nämä uudet kappaleet – täytyykö niistä olla vielä toistaiseksi hissukseen, vai pystymmekö raottamaan hieman verhoa?

– Kappaleista ei saa kertoa mitään, mutta sanotaan niin, että siellä on kolme erilaista kappaletta erilaisilla tarinoilla. Yksi kappale on pelkästään jodlausta, Rejman vitsailee.

– En ole itse ollut sellainen artisti, jonka biiseissä on henkilökohtaista tarinaa. Näissä kolmessa biisissä on sellaista, mikä on hyvin lähellä meidän molempien sydämiä. Se on minulle tavallaan vähän uutta, mutta samalla siistiä. Musiikkivideot tehtiin sen ja tekstien mukaan, kertoo Darude.

Euroviisut ovat monta asiaa. Jokaiselle fanille tällä kilpailulla on merkitys, mutta millainen suhde tuoreilla viisuedustajilla onkaan tähän asiaan?

– Euroviisut merkitsevät minulle varmaan samaa kuin monelle muullekin suomalaiselle. Voittoa ja pisteitä iloitaan tai sitten harmitellaan, kun joku ei pärjääkään. Sitä me tässä itsekin mietimme, että miten Suomen kansa tulee ottamaan meidän kappaleet vastaan, ja miten paljon meitä tsempataan matkan varrella, Darude pohtii.

– Kävi hyvin tai huonosti, toivon suomalaisten olevan mukana antamassa supporttia meille. Olemme tähän asti tehneet parhaamme ja sama tehdään siellä. Yksilöinä tai bändeinä voitetaan tai hävitään, mutta myös kansan tuki on tärkeää.

Sekä Darudella että Sebastianilla on omat suosikkinsa viisuista vuosien varrelta. Sebastianin suosikeiksi valikoituivat Johnny Loganin voittoviisu vuodelta 1987, ”Hold Me Now” sekä Celine Dionin voitokas ”Ne partez sans moi” vuotta myöhemmin.

Daruden mieleen on jäänyt Herreysin lisäksi Lordi. Mies haluaisi toistaa hänen tekemän temppunsa viisuissa.

– En sano voitolle ei, mutta emme pysty siihen vaikuttamaan sen enempää kuin tekemällä parhaamme. Minulle kilpailu musiikissa on hankalaa konseptina, mutta tämä on tietenkin laulukilpailu ja siihen lähdettiin ottamaan osaa, joten se kilpailuaspekti ei ole unohtunut. Ne biisit ovat siinä, ne ovat parhaat mitä me pystytään tekemään ja sen pitää riittää.

Suomea edustava sävelmä valitaan siis 2. maaliskuuta Turun Logomossa järjestettävässä UMK-spektaakkelissa. Sitä odottaessa voit tutustua viisuedustajiemme yhteisiin kappaleisiin YouTubessa, tai kuunnella esimerkiksi ajattoman hitin ”Sandstorm”.

Darude feat. Sebastian Rejman – Moments (audio)

Darude feat. Sebastian Rejman – One Lifetime (audio)

Keskustele aiheesta foorumillamme