Ensimmäinen kenraaliharjoitus kommentit ja tulosveikkaukset

Vuoden 2010 Eurovision laulukilpailun teema on raikas. Viisuhenkeen sopii hyvin pinkit ja kullanväriset pallot, joita saa väännettyä moneen muotoon. Ensimmäisen semifinaalin introssa pallot nousevat ilmaan eri puolilla Norjaa ja saavat kansan liikkeelle, kokoontumaan yhteen paikkaan. Lopuksi palloista muodostuu tietenkin tämän vuoden virallinen slogan: ”Share the moment”. Siitä siirrytäänkin sujuvasti Telenor-areenalle, jossa juontajakolmikko seisoo monituhatpäisen yleisön edessä huutamassa tutun tervehdyksen: ”Good evening, Europe!”.

Yleisön mylviessä kolmikko siirtyy estradille kertomaan laulukisan yksityiskohdat pähkinänkuoressa. Nythän on uutta se, että äänestää saa jo heti lähetyksen alusta lähtien, joten äänestysnumerotkin esitellään heti. Niitä väläytellään yleisölle myös neljän-viiden laulun välein. Juontajat vaikuttivat ensimmäisessä kenraalissa vähän tönköiltä, mutta he varmaan rentoutuvat kenraalien ja suorien lähetyksien lisääntyessä. Nadia Hashanoui oli porukan luontevin ja hänelle olikin langetettu pisimmät puheosuudet. Hän vaikutti ikään kuin illan emännältä, kun Erik ja Haddy olivat enemmän sellainen greenroom-pari, vaikka nähdään heitä lähetyksen aikana muuallakin. Nadia myös julkisti kuvitellut tulokset lähetyksen lopussa.

Postikorteissa leikitellään tietenkin ilmapalloilla. Ensin pallot muodostavat maan kartan ja sitten ne reunustavat eri maissa kuvattuja fanihässäköitä, jotka näkyvät vain vinosti ruudulla. Niistä jos pystyy bongaamaan itsensä, täytyy kyllä olla iso telkkari ja sormi dvd:n pause-napilla. Muuten postikorteissa ei ole aikaisemmin kuvattua materiaalia, vaan niissä näytetään ”live on stage”-kuvaa, jossa artisti valmistautuu esitykseensä. Postikortin lopuksi pallot muodostavat kunkin maan lipun. Infografiikat ovat erittäin selkeät.

1. Moldova

Moldovan esitys alkaa räjähtävästi, kun pimeällä lavalla pyörii valaistua viulua soittava muusikko pyörivän korokkeen päällä ja tähtisadepyrot posahtelevat. Ikävä kyllä siitä eteenpäin, esitys junnaa aika lailla paikallaan tuttuja ratoja. Saksofonisti varastaa osan show’sta hassuilla koreografioillaan ja onhan viulistillakin vauhti päällä, kun hän yrittää täyttää koko lavan. Mukana on solistien lisäksi myös kaksi tanssijaa. Miessolistin ääni ei oikein kulkenut ja loppua kohden kappalekin vähän junnaa paikallaan.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-14

2. Venäjä

Venäjä kuulosti isossa hallissa varmaan paremmalta, kuin koskaan. Oikein hämmästyin, kun huomasin, etten kärsikään. Eihän kappale edelleenkään mielestäni hyvä ole, mutta jotenkin Venäjän putoaminen finaalista tuntuisi uskomattomalta. Lavaylöspanosta en pidä. Jotenkin se typerä rokkibändiviritelmä ei vaan istu tähän. Tuulikonekin hulmauttaa vähän Peterin otsatukkaa. Valoistakaan ei jäänyt mitään mieleen.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10

3. Viro

Viro on kyllä oikeasti ihan kamala. Poikaparka ei osaa laulaa pätkääkään ja biisi menettää lopunkin viehätyksensä isossa hallissa. Hämmästyn suuresti, jos Viro ei ole semifinaalinsa vihonviimeinen. Tylsästä lavaylöspanosta ei oikein ole mitään kerrottavaa. Katsokaa harkkavideot.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 15-17

4. Slovakia

Slovakian ”Taru sormusten herrasta” tyyppinen lavaylöspano on varsin viehättävä. Neljän miehen tanssikoreografiat tuovat jossain määrin mieleen vuoden 2005 Unkarin vastaavat, vaikka ihan yhtä reipasta steppausta ei tässä olekaan. Metsänhenkien asut ovat hienot ja taustalaulajarouva onkin melkein, kuin metsän haltija valkoisessaan. Upeat valot tukevat koreografiaa ja puvustusta. Koreografia myös elää kappaleen edetessä, vaikka itse sävelmä vähän junnaakin paikallaan. Loppupuolen narukoreografiat ovat hienot ja upeasti kuvattu ylhäältä käsin. Nuoren solistin epävarmuus on suurin miinuspuoli, vaikka ulkonäkö onkin näyttävä. Toivottavasti tyttö saa edes pidettyä itsensä kasassa suorassa lähetyksessä, vaikka oikeasti hänen pitäisi vielä petrata tästä.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10

5. Suomi

Suomesta voi tänä vuonna olla erityisen ylpeä ilman minkäänlaisia sinivalkoisia laseja. Tytöt ovat tehneet hienoa työtä edustaessaan Suomea ja myös lavalla on hauskaa. Koreografiat ovat todella mukavat ja tukevat hyvin kappaletta rentoudessaan ja väljyydessään. Valkoinen väri erottuu loistavasti yleisilmeeltään muuten melko tummasävyisistä esityksistä. Kappaleeseen on tuotettu kokonaan uusi tausta, joka on myös soitettu kokonaan uusiksi. Jesse Vainio on sovittanut kappaletta lisää isolle areenalle sopivaksi. Myös komppia on lisätty esimerkiksi lopun rauhalliseen väliosaan. Tausta svengaa kuin hirvi. Viulut on myös sovitettu enemmän pintaan ja se soi todella kauniisti, antaen samalla lisätukea lavalla esiintyvälle viulistille. Tytöt ovat loistavia flirttejä kamerassa. Tässä huomaa, kun on ammattilaiset asialla, etenkin kun useilla mailla on edustajinaan kokemattomia amatöörejä. Finaalipaikka on selviö, mutta minkälaisin luvuin, se on vähän kysymysmerkki.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10

6. Latvia

Latvia paransi suoritustaan harjoituksista. Laulu ei ole vieläkään täydellistä, mutta lavalla nähtynä ymmärtää, ettei sen ehkä ole tarkoituskaan olla. Kappaleeseen kuuluu tietty rosoisuus. Onneksi tuskaisen näköisistä itkuunpurskahtamisyrityksistä on luovuttu ja meno on rennompaa. Ovathan ne loppuvenytykset edelleenkin aika raastavia, mutta jos niihin saataisiin pieni parannus, niin Latvia voisi mainiolla renkutuksellaan päästä vaikka finaaliin.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus (on kuitenkin): Semifinaalin sijat 11-14

7. Serbia

Alkujärkytyksen (siis sen, että Serbialla ei olekaan kansallispukuja ja pukutemppuja) jälkeen alkaa tottua tähän finaaliylöspanoonkin. Pyörivät tornit ovat hauska, käyttökelpoinen ja persoonallinen idea. Milanilla on nyt sinisen hännystakkinsa alla valkoiset housut ja paita, ja vaikutelma on paljon raikkaampi. Koreografiat ovat hauskat hyppyineen ja kokonaisuus rullaa sujuvasti eteenpäin. Eiköhän tämä hassuttelu ole kärkihaminoissa ihan finaalissakin.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5

8. Bosnia-Hertsegovina

Bosnian aloittaessa aloin jo epäröidä aikaisempien veikkausteni suhteen, niin vakuuttava se oli. Jotenkin kappaleen edetessä tylsistyin siinä määrin, että päätin pitää tämän entisellä paikallaan veikkauksissani. Vukacin laulaa verrattain hyvin, muutamia kömmähdyksiä lukuun ottamatta. Kirkkaan punainen takki on näyttävä esiintymisvaate. Savu ja salamoja apinoivat valotehosteet sopivat esitykseen. Kaikki on periaatteessa kohdallaan rock-yleisöä ajatellen, mutta kappale väsähtää pahasti loppua kohden.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-14

9. Puola

Puolan draamapaukku on melko stabiili. En tiedä ymmärränkö tarinaa oikein, kun esitys on jotenkin ristiriidassa sanoituksen kanssa? Eikös tekstissä lauleta, että Marcin haluaisi olla ikuisesti tämän naikkosen kanssa, joka ei häntä halua, mutta lavaperfomanssista syntyy kuva jonkinlaisista seireenien kiusauksista ja kielletty hedelmäkin siellä kiertää? No niin tai näin, vähän sekavaksi tämä pläjäys jättää. Lavalla säntäillään kansallispuvuissa ja Marcin pönöttää paikallaan koko esityksen ajan. Noinkohan tämä avautuu Euroopallekaan? Liikaa draamaa!
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 15-17

10. Belgia

Belgian söpöilijä on lavalla tavallaan yksin, sillä kaksi taustalaulajaa on piilotettu ihan sivuun ja muistaakseni heitä ei edes kuvata missään vaiheessa. Tää on kyllä niin sööttiä, että tän on pakko mennä jatkoon kaikkien Euroopan naisten äänillä. Seurassani kenraalissa ollut naistoimittajakin melkein laski alleen ja purskahti itkuun samaan aikaan. Tom laulaa hyvin herttaisen kappaleensa.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5

11. Malta

Maltan esitys jakaa ehkä Kuppilan toimituksenkin mielipiteitä eniten. Lisäksi on hassua, että henkilöt jotka eivät muistaakseni erityisesti välitä kappaleesta, uskovat sen menestykseen ja esimerkiksi itse en usko, vaikka rakastan tätä pientä laulua. Thea laulaa kyllä ikäisekseen hienosti tämän melko vaativankin kappaleen, mutta tässä semissä on kaksi muutakin Disney-balladia. Siivistä tulee kyllä muistettavuus-plussat mutta toisessa Disney-balladissa on kaksi paria siipiä enemmän. Esitys on kyllä kaiken kaikkiaan tyylikäs ja lopun pyrot ovat hienosti toteutettu yllätys. Lavalla kokonaisuus ei näytä niinkään upealta, mutta hyvin kuvattuna toimii.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10

12. Albania

Albania voi kaatua esitykseen. Lava näyttää todella synkältä mustavalkoisessa valaistuksessaan ja kaiken kukkuraksi esiintyjillä on mustat asut. Julianan housupuku on vähän tylsä, puhumattakaan taustakuoron nunnankaavuista. Käkkärätukkaisesta viulistiukosta nyt ei kannata oikeastaan mainita mitään. Hahmona vähän turhemman puoleinen. Julianalla on kuitenkin karismaa ja taitoa ja energiaa täyttämään lava vaikka yksin, mutta riittääkö se sittenkään? Itsellä alkaa vähän usko horjua, mutta Kuppilan toimitus jaksaa uskoa Albaniaan.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5

13. Kreikka

Kreikka on kyllä yksi vahvimmista semifinaalivoittajaehdokkaista. Sitä mieltä ovat melkein kaikki, pitivät he kappaleesta tai eivät. ”Opa” vaan tarttuu ja sitä ei vähennä edes Giorgioksen pökkelyys. Se on jopa kyllä aika hyvin onnistuttu kätkemään tässä finaaliesityksessä. Onko tähän enää tässä vaiheessa mitään lisättävää. Katsotaan, voittaako Kreikka koko kilpailun!?
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5

14. Portugali

Jos joku ei arvannut, tää on se toinen Disney-balladi. Loppujen lopuksi hassua, että tähän semiin seuloutuivat nämä Disney-henkiset balladit ja dramaattisemmat siihen toiseen. Muutenhan tässä ei oikeastaan balladeja olekaan, kuin Belgian söpistely ja Puolan määrittelemätön draama. Mitä ne puhuu balladivoittoisesta vuodesta? No toisessa semissähän niitä sitten riittääkin. Portugalin vahvin ase on hurmaava Filipa, joka osaa tyttömäisen ihanasti keimailla kameroille. Muutenkin eläytyminen on hienoa ja laulu kulkee upeasti. Samaten kuvaus on fantastinen. Harmi vaan, että itse laulu on vähän vaisuhko ja melkein entuudestaankin tutun kuuloinen. Onko se sitten heikkous vai vahvuus, se nähdään illalla. Usko Portugaliin vaihtelee Kuppilan toimittajien keskuudessa voittajasuosikista hännänhuippuun, joten keskiarvoksi tulee täpärä finaalipaikka.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10

15. EJT Makedonia

Makedonia lataakin nyt kovat puntteihin ja marssittaa lavalle kolme ”pornotähteä” – yhden jokaiselle miesesiintyjälle. Miten ne liittyvät tai ylipäätään edes sopivat tähän kasarirokin ja hiphopin sekametelisoppaan, jää arvoitukseksi, mutta eihän tässä muutenkaan ole päätä eikä häntää. Yksinkertaisesti ihan kamala kokonaisuus ja sitä mieltä on koko toimittajakunta.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 15-17

16. Valko-Venäjä

En tiedä miten se on mahdollista, mutta minusta tuntuu, että tämän viisikon englanninkielen taito vain huononee päivä päivältä. Kenraalissa en saanut enää mitään selvää kappaleen sanoista. Tytöt seisovat lavalla kuin palkintopystit, yksi kultaisessa, yksi hopeisessa ja yksi pronssinvärisessä koltussa. Pojat ovat välilyöntimerkkeinä siinä välissä. Kovasti tavoitellaan glamouria verholavasteita ja kynttilää myöten, mutta jotenkin kotikutoiseksi jää. Toisen solistin laulutaitokaan ei oikein vakuuta ja keskimmäisen tytöt siivet avautuivat pahaenteisesti rävähtäen. Saa nähdä lähteekö semifinaalissa ihan lentoon. Pidän kyllä kovasti itse sävelmästä, mutta luulen että finaalipaikka jää haaveeksi.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-14

17. Islanti

Islanti on ristiriitainen tapaus sekin. Jotenkin tätä pitää niin ilmiselvänä fanisuosikkina: Rehevä homoemo laulamassa eurodancea korkealta ja kovaa. Mutta toisaalta tämä on myös lajissaan niin laadukkaasti toteutettu, että voisin tämän kuvitella ponnistavan finaaliin tältä viimeiseltä esiintymispaikalta. Erityisesti kuvaus tukee tätä show’ta loistavasti, samaten valot. Lopussa nähtävä kamera-ajo koko hallin poikki nostaa ihokarvat pystyyn ihastuksesta. Olisihan se niin ihanaa, jos Islanti voittaisi, niin sittenhän ensi vuoden viisut olis täynnä eurodancea! No vissiin olis.
Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5

Kuppilan toimituksen sijoitusveikkaukset on tehty seuraavalla periaatteella. Kuusi toimittajaa ovat veikanneet, mitkä viisi laulua sijoittuvat sijoille 1-5, mitkä viisi sijoille 6-10, mitkä neljä sijoille 11-14 ja ketkä kolme jäävät viimeisille sijoille 15-17. Veikkauksista on laskettu keskiarvot, jonka jälkeen ensimmäisen semifinaalin tuloslista näyttäisi tällaiselta:

Kreikka
Serbia
Belgia
Albania
Islanti
Suomi
Slovakia
Venäjä
Malta
Portugali

Moldova
Valko-Venäjä
Latvia
Bosnia-Hertsegovina
Viro
Puola
EJT Makedonia

Jos olet eri mieltä Kuppilan toimittajakunnan kanssa, muista käyttää veikkausvaltaasi monenlaisissa eri viisuveikkauksissa!