Esittelyssä Alankomaat: 3JS – Never alone

Ilmeisesti Smurffi-säveltäjä Pierre Kartnerin tekemän  kilpailukappaleen karsiutuminen oli viime vuonna hollantilaisille sen verran kova pala, että maan yleisradio TROS päätti tänä vuonna luottaa sisäiseen artistivalintaa minkäänlaisten karsintojen sijaan. Niinpä jo viime kesänä ilmoitettiin, että 3JS nimeä kantava mieskolmikko edustaa maata Düsseldorfin viisulavalla. Pohjois-Hollannista, Volendamin kaupungista kotoisin olevan 3JS-kokoopanon muodostavat Jan Dulles, Jaap Kwakman ja Jaap de Witte. Jo vuodesta 1996 toisensa tunteneet ystävykset julkaisivat esikoisalbuminsa ”Watermenson” vuonna 2007. Tämän jälkeen kokoonpano on julkaissut kaksi muutakin albumia ”Kamers van m’n hart” (2008) sekä ”Dromers en dwazen” (2010).

Tammikuussa 1975 syntynyt Jan Dullesin toimii kokoonpanon pääsolistina. Teatterilavalla Dulles on nähty ainakin Jesus Christ Superstar -musikaalissa. Toukokuussa 1977 syntyntyt Jaap Kwakman soittaa kitaraa ja mandoliinia. Sekä Dulles että Kwakman toimivat aikaisemmin myös Bluebus-yhtyeessä mutta molemmat keskittyvät nykyään 3JS:n toimintaan. Jaap de Witte, tämän vuotisten kisojen vanhin kaveri, on syntynyt kesäkuussa 1954. Useassa kokoonpanossa aikaisemmin vaikuttanut de Witte osaa soittaa kitaraa ja pianoa.

Tammikuun loppupuolella järjestetyssä karsinnassa 3JS esitti viisi eri kilpailukappaletta. Näiden joukosta voittajaksi selvisi kappale nimeltä “Je vecht nooit alleen”, joka oli sekä tuomariston että yleisön mielestä paras vaihtoehto Saksaan. Maaliskuun alussa puolestaan julkaistiin, että pitkän harkinnan jälkeen kolmikko on päätynyt siihen, että kappale esitetään viisuissa englanniksi. Englanninkielisen version nimi on “Never alone”. Kolmikko on säveltänyt ja sanoittanut kappaleen yhteisvoimin.

Alankomaiden viisumenestys on ollut viime vuosina kovin heikkoa. Maa on nähty viimeeksi finaalissa vuonna 2004. Viime keväänä Sieneke karsiutui finaalista kappaleellaan ”Ik ben verliefd, sha-la-lie”. Huolimatta viimeaikojen heikosta menestystä maa on nähty neljästi kisojen voittajana (1957, 1959, 1969, 1975), joista yksi oli tosin jaettu voitto. 3JS yrittää palauttaa Alankomaat menestyksen tielle ja tavoittelee finaalipaikkaa toisesta semifinaalista 12. toukokuuta.

Katso hollanninkielinen karsinta esitys

Katso englanninkielinnen esikatseluvideo

3JS:n kotisivut

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Keskustele aiheesta foorumilla

Kuvat: TROS/Rogier Jaarsma