Esittelyssä Alankomaat: Joan Franka – You and me

Alankomaiden edustajaksi Bakun Euroviisuihin matkaa 22-vuotias laulajatar Joan Franka (s. 2.4.1990). Rotterdamissa syntynyt ja alunperin nimen Ayten Kalan saanut nainen on perinyt tummat piirteensä turkkilaiselta isältään, joka harmillisesti menehtyi Joanin ollessa vasta kaksivuotias. Intohimo musiikkiin hänellä on ollut pienestä pitäen, sillä jo kuusikesäisenä Joan päätti, että hänestä tulee isona muusikko. Suurta läpimurtoaan taiteellinen ja luova laulajanalku joutui tosin odottamaan aina vuoteen 2010, jolloin hän osallistui tuolloin vielä aivan uuteen ohjelmaformaattiin The Voice of Hollandiin. Voittoa ohjelmasta tosin ei heltynyt, vaan tuloksena oli sijoitus oman joukkueensa neljäntenä.

Alankomaalainen tv-yhtiö TROS päätti järjestää tänä vuonna sisäisten valintojen sijaan avoimen viisukarsinnan, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005. Kaikista 450 kilpailuun lähetetystä kappaleesta karsittiin televisioituun finaaliin kuusi parasta. Mielenkiintoinen seikka valinnassa oli se, että peräti viisi kuudesta finalistista oli tullut tunnetuksi juurikin The Voice of Hollandin kautta – ja yksi näistä oli Joan Franka. Joanin itse sanoittama ja yhdessä Jessica Hogeboomin kanssa säveltämä kappale ”You and me” kertoo eräästä Joanin lapsuusmuistosta, ”Cowboy ja intiaani” -leikistä, jota hän leikki ensimmäisen poikakaverinsa kanssa. Tuota mielikuvaa tukemaan tumma kaunotar oli pukenut ylleen perinteisemmän intiaaniasun lisäksi huomiotaherättävän suuren intiaanipäähineen. Hollantilaisyleisö hurmaantui Joanin hyväntuuliseen folkahtavaan kappaleeseen ja äänesti sen voittoon tuomariston soraäänistä välittämättä.

 

You and me” on ehtinyt haalia menestystä kotimaansa markkinoilla viisukarsintavoiton jälkeenkin, kun se nousi iTunesin latauslistalla aina ykköseksi asti. Vastaavanlaista menestystä Joan lähtee tavoittelemaan Bakun toisen semifinaalin esiintymisnumerolla kolme. Nähtäväksi jää auttaako Joanin intiaanipäähine rikkomaan Alankomaiden seitsemän vuoden karsiutumisen putken.

 

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Keskustele kappaleesta foorumillamme

Katso esikatseluvideo Youtubesta

Katso karsintaesitys Youtubesta

Joan Frankan kotisivut