Esittelyssä Albania: Elhaida Dani – I’m alive

elhada 1Albaniaa edustajana nähdään 22-vuotias laulajatar Elhaida Dani (s. 17.2.1993). Musikaalinen Elhaida aloitti laulamisen jo pikkutyttönä, mutta on kuitenkin taustaltaan pianonsoittaja. Siitä huolimatta, että hän ei ole opiskellut laulua yhtään, luonnonlahjakkuus on saavuttanut suurta menestystä erinäisissä laulukilpailuissa. Vuonna 2009 Elhaida voitti Albanian Star Academy –kykykilpailun ja vuonna 2012 niin ikään Top Fest –laulukilpailun. Kansainvälistä huomiota janonnut Elhaida otti vuotta myöhemmin vuonna 2013 osaa naapurimaassa Italiassa The Voice of Italy –kykykilpailuun, jossa hän pyyhki laulunlahjoillaan muilla kilpailijoilla pöytää. Finaalissa hän keräsi peräti 70 % äänistä, minkä myötä julkaistu debyytti-EP ”Elhaida” nousi Italian listoilla aina top 30:een asti.

Vuonna 2014 Elhaida palasi Albanian rajojen sisäpuolelle ja otti osaa perinteiseen tapaan joulun aikaan järjestettyyn Festivali i Këngësiin, joka toimii myös Albanian viisukarsintana. Tuomaristo äänesti lähes täysin pistein Elhaidan voimaballadin ”Diell” voittoon 28 kappaleen joukosta ja näin ollen edustusmatkalle Wienin euroviisuihin. Helmikuun 23. päivä voittokappaleen säveltäjät päättivätkin yhtäkkiä vetää ”Diellin” pois edustustehtävistä syystä tai toisesta, minkä vuoksi Albanian euroviisujoukkueen ja Elhaidan täytyi muutamassa viikossa nopeasti löytää uusi viisukappale. Ratkaisu löytyi Kosovosta, tarkemmin sanottuna Kosovon albaaneista tuottajakaksikosta Zzapistä ja Chrissistä. Heidän säveltämänsä ”I’m alive” valittiin pikapikaa Albanian uudeksi edustussävelmäksi. Sanat pop-kappaleeseen on tehnyt Sokol Marsi, joka itse asiassa oli rustannut sanat myös alkuperäiseen valintaan ”Dielliin”.

Kilpailuja rakastava ja kansainvälistä yleisöä hamuava Elhaida odottaa euroviisuissa miljoonille ihmisille esiintymistä ja siitä seuraavaa adrenaliiniryöppyä. Tämän hän pääsee kokemaan ensimmäisen semifinaalin esiintymisnumerolla 14.

Katso kappaleen esikatseluvideo 

Katso “Diellin” live-esitys (pois vedetty kappale)

Keskustele  aiheesta foorumillamme

Kuvat: Orsola Mema

Elhada 2