Esittelyssä Albania: Lindita – World

lindita”World”-kappaleellaan Albaniaa Euroviisuissa edustava Lindita on teemaan sopivasti melkoinen maailmankansalainen. Albaniankieliselle Euroopalle hän tuli tunnetuksi jo vuonna 2009, kun hän voitti kuuluisan Top Fest -musiikkikilpailun kappaleellaan ”Ëndërroj” (Unelmoin). Samaisen laulukilpailun ovat voittaneet muun muassa viisufaneillekin tutut Eneda Tarifa ja Elhaida Dani, joten tämä on siis jo kolmas vuosi putkeen, kun Top Fest -voittaja edustaa Albaniaa Euroviisuissa.

Lindita Halimi syntyi vuonna 1989 keskisuureen Vitinan kaupunkiin, joka sijaitsee kaakkois-Kosovossa. Jo nuoruudessaan Lindita tajusi musiikilliset kykynsä, ja hän osallistui useisiin laulukilpailuihin ja julkaisi omaa musiikkia. Top Festiin hän osallistui ensimmäisen kerran vuonna 2006, ja kuten mainittua, muutamaa vuotta myöhemmin voittokin osui kohdalle. Vuonna 2013 Lindita muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän keskittyi musiikkiuransa ja tyylinsä hiomiseen.

Vuoden 2014 joulukuussa Lindita osallistui ensimmäistä kertaa Albanian euroviisukarsinta Festivali i Këngësiin, ja hänen kilpailukappaleensa ”S’të fal” (En anna sinulle anteeksi) nousi ainakin jonkinlaiseen fanisuosioon ja nappasi hienon kolmannen sijan Elhaida Danin ja Bojken Lako Bandin jälkeen. ”S’të fal” edusti vuoden 2015 OGAE Second Chance -kilpailussa Albaniaa, ja kappale saavutti 16. sijan 22 pisteellä, joista muuten peräti viisi tuli Suomen Euroviisuklubin jäsenten raadilta.

Euroviisuilusta Lindita piti vuoden 2015 viisukarsinnan jälkeen vuoden mittaisen tauon, mutta musiikkiura nousi uusiin ulottuvuuksiin. Lindita osallistui nimittäin vuoden 2016 alussa American Idoliin, jossa hän pääsi top-51:een. Tuolloin personal trainerin töitä tehnyt Lindita hurmasi tuomariston huikealla äänellään ja upealla ”It’s a Man’s Man’s Man’s World”-versioinnillaan. Tie nousi kuitenkin pystyyn jo ennen livelähetysten alkamista, mutta Lindita ei tästä lannistunut.

Marraskuun alussa julkaistiin Festivali i Këngësin 55. kilpailun osanottajat, ja liki välittömästi, ennen edes kappaleiden kuulemista, maailmanmainettakin nauttinut Lindita Halimi nousi ennakkosuosikiksi. Albanian karsintojen aikaan Linditan kappale totteli vielä albaniankielistä nimeä ”Botë”, mutta melko nopeasti jouluaatonaattona kisatun finaalin jälkeen ilmoitettiin, että kappale tultaisiin kääntämään englanniksi ja otsikko muuttuisi muotoon ”World”. Maaliskuun puolivälissä tämä viisuversio julkaistiinkin pitkällisen hiomisen jälkeen apokalyptisen musiikkivideon kera.

Dramaattinen balladi kilpailee ensimmäisen semifinaalin neljäntenä, josta se hakee finaalipaikkaa Albanialle vuoden tauon jälkeen. Onnistuuko tavoite? Se jää vielä nähtäväksi.

Keskustele aiheesta foorumillamme

Katso albaniankielinen live-esitys

Katso englanninkielinen musiikkivideo

Kuva: Fadil Berisha