Esittelyssä Armenia: Eva Rivas – Apricot stone

Eva Rivas, oikealta nimeltään Valerija Reshetnikova-Tsaturian, syntyi kesällä 1987 Venäjällä, Rostov-na-Donun kaupungissa. Evan äiti on armenialainen ja Evan isällä on taas sekä armenialaisia, venäläisiä ja kreikkalaisia geenejä. Huolimatta siitä, että Eva on ottanuta taitelijanimensä kreikkalaisen isoäitinsä puolelta, on hän sanonut olevansa 75 prosenttisesti armenialainen ja tuntevansa itsensä nimen omaan armenialaiseksi.

Eva aloitti laulamisen jo ala-asteikäisenä, jolloin hän liittyi koulunsa armenialaiseen kuoroon. 9-vuotiaana Eva liittyi suosittuun, jo vuosia toimineeseen armenialaiseen lasten ja nuorten etno-pop-yhtyeeseen nimeltä Averik. Averik voidaan muistaa vuoden 2007 lasten viisuista, jolloin AVerik edusti Armeniaa maan osallistuessa kyseisiin kisoihin ensi kertaa. Eva oli tosi tuolloin kasvanut jo naisen ikään ja siirtynyt soolouralle. Vuodesta 2008 lähiten Eva on työskennellyt armenialaisen tuotantotiimin kanssa ja hänen ensimmäinen soololevy on parhaillaan työn alla. Viime vuonna Eva hurmasi laulamalla Sayat-Novan 1700-luvulla tekemän kappaleen ”Tamam Ashkharh”, jota pidetään yleisesti ottaen Kaukasuksella yhtenä Sayat-Novan vaikeimpana kappaleena. Kappaleeseen kuvattiin näyttävä, lähes seitsemän minuuttinen video. Tämä Armeniassa, Azerbaidzanissa, Afganistanissa ja Uzbekistanissa kuvattu video on näkemisen arvoinen. Näet sen klikkaamalla tästä.

Pituudessa noin 195 senttimetriä pitkä Eva päihittänee suurimman osan jopa miespuolisista kanssakilpailijoistaan. Pituutensa ja muutenkin näyttävän ulkomuotonsa ansiosta Eva on osallistunut laulu-uran ohella myös useisiin kauneuskilpailuihin ja tehnyt mallin töitä.

Armenian edustaja Eva Rivas pitänee aprikoosien lisäksi myös granaattiomenoista.

Armenian karsinta järjestettiin ystävänpäivänä maan pääkaupungissa Jerevanissa. Voittaja valittiin tekstiviestiäänien ja tuomariston yhteistuloksella (50/50). Yleisö äänesti Evan ja hänen kilpailukappaleensa ”Apricot stonen” ensimmäiseksi ja tuomaristo toiseksi. Tämä riitti voittoon ja näin Eva Rivas edustaa Armeniaa toukokuussa Oslossa. Kappaleen on säveltänyt Armen Martirosyan, joka sävelsi vuonna 2006 myös Armenian viisudebyyttikappaleen ”Without your love”. Sanoituksesta vastaa varsinainen viisukonkari Karen Kavaleryan, jonka aikasempia tuotoksia ovat ”Nothern girl” (Venäjä 2002), ”Never let you go” (Venäjä 2006), ”Work your magic” (Valko-Venäjä 2007), ”Anytime you need” (Armenia 2007), ”Peace will come” (Georgia 2008) ja ”Shady lady” (Ukraina 2008). Aprikoosin tieteellinen nimi ”Prunus armeniaca” tarkoittaa muuten Armenian luumua.

Armenian karsinnan tulokset National Finals -sivustolla.

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla.


Armenian esikatseluvideo.


Eva Rivas ja ”Apricot stone” Armenian karsinnassa.

Eva Rivasin kotisivut