Esittelyssä Armenia: Iveta Mukuchyan – LoveWave

Iveta 1Armenian tämän vuoden edustaja Iveta Mukuchyan syntyi vuonna 1986 Jerevanissa, jossa vietti elämänsä ensimmäiset kuusi vuotta. Tämän jälkeen perhe muutti Saksaan, Hampurin tienoille, jossa Iveta viettikin koko nuoruutensa.

Vuonna 2009 Iveta palasi pitkälti vanhempiensa toiveesta takaisin Armeniaan tutustumaan synnyinmaahansa ja juuriinsa. Pian tämän jälkeen Jerevanissa musiikin korkeakouluopinnot aloittanut Iveta osallistui myös paikalliseen Idols-kilpailuun Hay Superstariin, jossa hän sijoittui viidenneksi.

Seuraavaa tositelevisiokokemus oli edessä kolmen vuoden päästä, jolloin Iveta päätti osallistua Voice of Germany -ohjelman toiselle tuotantokaudelle. Loreenin ”Euphorian” koelauluissa esittänyt Iveta päätyi kisaamaan Saksan viisuedustajaksi kaavaillun Xavier Naidoon joukkueeseen. Vaikka voitto jäi tälläkin kertaa haaveeksi, oli Iveta huomattu niin taitojensa kuin ulkonäkönsäkin puolesta. Joulukuussa 2012 El Style lehti nimesikin Iveta Armenian seksikkäimmäksi naiseksi Lazzaron kanssa tehdyn ”Freak” -kappaleen jälkeen.

Iveta 2Viime lokakuussa Armenian yleisradio AMPTV paljasti hyvissä ajoin valinneensa Ivetan maan euroviisuedustajaksi Tukholman kisoihin. Varsinaista kilpailukappaletta fanit saivat sen sijaan odotella tovin ja Ivetan ”LoveWave” soitettiinkin yleisölle ensimmäistä kertaa vasta maaliskuun alussa. Kilpailukappaleen on säveltänyt armenialaispariskunta Levon ja Lilith Navasardyan, joka oli tekemässä myös Armenian viimevuotista junnuviisujen edustuskappaletta “Love”. Kappaleen sanoitus on Ivetan itsensä ja saksalaisen Stephanie Crutchfieldin käsialaa. Kappaleen musiikkivideota kuvattiin sekä Saksassa että Armeniassa. Mieskomeutta videolla tarjoilee ruotsalainen huippumalli Ben Dahlhaus.

Armenian parhaat sijoitukset ovat Sirushon (2008) ja Aram MP3:n (2014) tuomat nelossijat ja maa on muutenkin ollut tuttu näky euroviisufinaalissa, siitä lähtien kun maa debytoi kisassa vuonna 2004.  Ainoa karsiutuminenkin onkin vuodelta 2011, kun Emmyn ”Boom-boom” karsiutui monien mielestä yllättäen finaalista. Vuonna 2012 Armenia jätti viisut väliin, sillä isäntämaana toimi naapurimaa Azerbaidžan, jonka kanssa Armenialla on edelleen suhteellisen jäätävät välit.

Katso kappaleen musiikkivideo

Ivetan Facebook-sivut

Kuvat:  Anelia Janeva, Armen Aghayan ja Arevik Grigoryan

Iveta 3