Esittelyssä Belgia: Laura Tesoro – What’s the pressure

Laura 1Belgian Laura Tesoro edustaa tämän vuoden viisujen nuorempaa artistiosastoa. Vasta 19-vuotias Laura voitti tammikuussa Belgian euroviisukarsinnan vauhdikkaalla kappaleellaan “What’s the pressure” ja ansaitsi näin itselleen matkalipun Tukholman kisoihin. Edustuskappaleen on kirjoittanut kuuluisa belgialainen lauluntekijä Sanne Putseys yhdessä Louis Favren ja Birsen Uçarin kanssa. Laura on kertonut luottavansa esityksensä energiaan. Hänen kappaleen sanoma on, että ihmisten pitäisi lakata murehtimasta ja tehdä sen sijaan asioita, jotka tekevät heidät iloiseksi.

Tänä vuonna Belgian edustusviisun löytämisestä vastasi maan flaaminkielinen yleisradio VRT, joka järjesti viiden artistin Eurosong 2016 -karsinnan. Ensimmäisellä kierroksella kukin kilpailija esitti oman cover-version jostain aiemmasta euroviisusta. Yleisö sai kuulla Lauran tulkinnan Turkkia vuonna 2009 edustaneen Hadisen ”Dum Tek Tek”. Kaksivaiheisen kilpailun voittajan valinnassa vaikuttamaan pääsivät niin belgialainen televisioyleisö kuin ulkomaalaiset asiantuntijatkin. Ensimmäisellä äänestyskierroksella puhelinäänestäjät ja kansainväliset raadit valitsivat kaksi artistia niin sanottuun superfinaaliin. Näistä kahdesta lopullinen voittaja valittiin lyhytkestoisella puhelinäänestyksellä, jossa Laura päihitti toiseksi sijoittuneen Tom Frantzisin.

Laura 2Kuten moni muukin viisuartisti nykyään, myös Laura on aloitellut uransa television kykykilpailun kautta. Vuonna 2014 hän sijoittui toiseksi The Voice van Vlaanderen -kilpailussa. Myös tanssiminen on lähellä Lauran sydäntä ja tulevassa viisuesityksessään Laura haluaakin yhdistää laulua ja tanssia. Lauran epäbelgialainen sukunimi on puolestaan perua hänen italialaiselta isältään. Lauran molemmat vanhempansa ovat Belgiassa  musikaalitähtiä eikä omena ole kauas puusta pudonnut, sillä monilahjakkuutena tunnettu Laura myös näyttelee. Hänen ensimmäinen roolinsa oli rikosdraamassa Witse vuonna 2008. Myöhemmin Laura on tähdittänyt Annie-musikaalia.

Euroviisujen perustajamaihin lukeutuvan Belgian menestys on ollut vuosien saatossa hyvin vaihtelevaa. Finaaliin maa on päässyt vain kolme kertaa (2010, 2013 ja 2015) nykyisen semifinaalijaon aikana. Pitkästä viisuhistoriasta huolimatta maalla on vain yksi voitto, jonka Sandra Kim toi vuonna 1986. Viime vuonna Loïc Nottet sijoittui kisassa hienosti neljänneksi.

Katso kappaleen karsintaesitys

Katso kappaleen musiikkivideo

Teksti: Ismo Puljujärvi ja Kaisa Iivonen

Kuvat: Wim Van de Genachte (VRT)

laura3