Esittelyssä Bosnia ja Hertsegovina: Maya Sar – Korake ti znam

Bosnia ja Hertsegovinan kestomenestyjän viisumainetta lähtee puolustamaan 30-vuotias laululintunen Maya Sar (s. 12.7.1981). Syntymässään nimen Maja Hodžić saanut nainen meni naimisiin vuonna 2002 musiikkituottajan Mahir Sarihodžićin kanssa, otti hänen sukunimensä ja pätkäisi siitä loppuosan pois taiteilijanimeään varten. Tämä Tuzlasta kotoisin oleva laulajatar toimi uransa alkuvaiheessa vuosikausia taustalaulajana suurten Balkanin tähtien kokoonpanoissa, kuten Toni Četinskin ja Dino Merlinin. Olipa hän viimeeksi mainitun taustalla pianon ääressä myös viime vuoden Euroviisuissa, kun ”Love in rewind” sijoittui komeasti kuudenneksi. Viisukokemusta on karttunut niin ikään jo vuodelta 2004, kun hän diskoili hieman eri tunnelmissa Deenin taustalla Istanbulissa.


Ehkä Maya Sar teki vaikutuksen Bosnia ja Hertsegovinan yleisradioon BHRT:hen juurikin viime vuonna Düsseldorfissa, sillä he valitsivat hänet suoraan sisäisenä valintana tämän vuoden edustajakseen Bakuun. BHRT kertoi olevansa vakuuttunut Mayan lauluntekotai
doista, olihan hänen parin vuoden takainen debyyttisinglensä ”Nespretno” ollut valtava menestys kotimaansa lisäksi useassa naapurimaassakin. Maya on itse säveltänyt myös kauniin ja herkän kilpailukappaleensa ”Korake ti znam” (suom. ”Tunnen askeleesi”), jonka hän esittää Bakussa toisen semifinaalin toiseksi viimeisenä esiintymisnumerolla 17.

Musiikin ulkopuolella Maya Sar on ollut aktiivinen myös humanitäärisen työn parissa. Hän perusti järjestön, jonka tavoitteena on taistella kohdunkaulan syöpää vastaan. Järjestön tueksi hän sävelsi hyväntekeväisyystarkoitukseen kappaleen ”Moj je život moja pjesma”, jota esittämässä oli hänen itsensä lisäksi mm. Kroatian tämän vuoden edustaja Nina Badrić sekä Makedonian takavuosien edustaja Karolina Gočeva. Tämän työnsä vuoksi Maya palkittiin ”Golden Plaque Of The Great Human Heart” -nimisellä tunnustuksella. Palkinnon myönsi suomalainen Elisabeth Rehn International League of Humanists -järjestöstä.

Keskustele aiheesta foorumillamme

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Katso esikatseluvideo Youtubesta

Maya Sarin kotisivut