Esittelyssä Espanja: Edurne – Amanecer

p-edurne_2-convertedMadridissa syntynyt Edurne Almagro (s. 22.12.1985) on haaveillut pääsystä julkisuuden valokeilaan varhaisesta lapsuudesta lähtien. Hän on käynyt erilaisissa kykyjenetsintäkilpailuissa ja koe-esiintymisissä jo pienenä tytöntyllerönä. 9-vuotiaana hänet valittiin lapsista koostettuun Trastos-yhtyeeseen. Laulamisen ohella myös näyttelijän työt ovat aina olleet lähellä Edurnen sydäntä ja hän hankki kannuksensa silläkin saralla jo lapsena vieraillessaan muutamissakin espanjalaisissa tv-sarjoissa sivurooleissa. ”Julkisuus on työni”, voisi Edurne todeta sillä laulamisen ja näyttelemisen lisäksi hän on kokeillut siipiään myös tv-ohjelmien juontajana ja mallina.

Suuren läpimurtonsa Edurne teki vuosina 2005-2006 osallistuessaan suositun Operación Triunfo -kykykilpailun neljännelle kaudelle. Edurne putosi kisassa kahdennessatoista live-lähetyksessä, sijoittuen kuudenneksi. Mainittakoon, että kyseisellä kaudella toiseksi sijoittunut Soraya Arnelas edusti Espanjaa euroviisuissa vuonna 2009. Kilpailun myötä Edurne sai kuitenkin levytyssopimuksen Sony BMG:n kanssa ja vielä samana vuonna ilmestyi hänen esikoisalbuminsa ”Edurne”. Levy sisälsi topten-hitin ”Despierta”. Pitkäsoitto nousi Espanjan listalla sijalle kolme myi kultaan oikeuttavat yli 50.000 kappaletta. Sen jälkeen Edurnelta on ilmestynyt neljä albumia lisää. Levyiltä on lohkottu useita mukavasti menestyneitä singlejulkaisuja. Tuorein, viides kokopitkä ”Climax” on vuodelta 2013 ja sisältää ensimmäistä kertaa myös englanninkielistä musiikkia.

Pop-musiikin levyttämisen lisäksi Edurne on tähdittänyt Grease-musikaalia Sandyn roolissa ja musikaalihittien, kuten ”Tu seras para mi” (You’re the one that I want) ja ”Sigo enamorada de ti” (Hopelessly devoted to you), levyversiot löytyvätkin hänen vuonna 2008 ilmestyneeltä kolmannelta albumiltaan ”Première”. Vuonna 2012 hänet nähtiin paikallisen Tanssii tähtien kanssa ohjelman kolmannella kaudella, jossa Edurne sijoittui toiseksi. Seuraavana vuonna hän esiintyi ”Your face sounds familiar”-artisti-imitaatio-ohjelman kolmannella kaudella, jonka hän lopulta voitti tulkittuaan vakuuttavasti Christina Aguileran ”Hurt”-balladin.

Viisi vuotta itseään nuoremman jalkopallotähden David de Gean kanssa seurusteleva kaunis ja lahjakas Edurne valittiin Espanjan euroviisuedustajaksi sisäisin menoin. Edustussävelmän ”Amanecer” ovat kynäilleet ruotsalaiset hittinikkarit Peter Boström ja Thomas G:son, joiden tehtaalta on lähtöisin esimerkiksi kolmen vuoden takainen euroviisuvoittaja ”Euphoria”. Lisäksi kappaleen tekoon on osallistunut Tony Sánchez-Ohlsson. Heistä erityisesti Thomas G:son on kunnostautunut euroviisujen keskuudessa. Hän on säveltänyt eri maiden euroviisukarsintoihin yhteensä 68 sävelmää, joista kahdeksan on päässyt kansainvälisiin edustustehtäviin tätä ennen. Tänä vuonna G:son on on lisäksi ollut tekemässä myös Georgian ”Warrior”-edustussävelmää. Suurena rahoittajamaana Espanja, edustajanaan Edurne ja ”Amanecer” pääsevät taistelemaan viisuvoitosta suoraan lauantain suuressa finaalissa.

Katso kappaleen esikatseluvideo

Keskustele aiheesta foorumillamme

Kuvat: Valero Rioja

edurne_4