Esittelyssä Espanja: Manel Navarro – Do it for your lover

ManelNavarro-540x355Manel Navarro Quesada, tunnetaan laulajana nimellä Manel Navarro, on Espanjan tämän vuoden euroviisuedustaja ja yksi kisojen ainakin fanipiireissä kohutuimmista artisteista. Kohun syyt juontavat juurensa Espanjan karsintaan, mutta siitä lisää tuonnempana. Melkein 21-vuotisen elämänsä aikana Manel on nimittäin ehtinyt tehdä muutakin kuin voittaa Espanjan euroviisukarsinnan.

Ensimmäisen kerran espanjalaisyleisön tietoisuuteen Manel tuli vuonna 2014, kun hän voitti paikallisen nuorille artisteille suunnatun kykykilpailun Catalunya Teen Starin. Tuolloin hän esitti akustisen version Draken kappaleesta ”Hold On, We’re Going Home”. Voittonsa ansiosta Manel sai levytyssopimuksen, minkä tiimoilta hän julkaisi myös debyyttisinglensä ”Brand New Day”. Seuraavana vuonna hän esiintyi Sweet California -yhtyeen kiertueen avausnumerossa ja solmi sopimuksen Espanjan Sonyn kanssa. Ensimmäinen single Sonyn alaisuudessa, ”Candle”, nousi parhaimmillaan toiseksi Espanjan Spotifyn viraalilistalla.


Tammikuussa 2017 Manel Navarro julkaisi seuraavan sinkkunsa ”Do It for Your Lover”, joka muutamia päiviä myöhemmin paljastui Espanjan euroviisukarsintakappaleeksi. Ennen karsintafinaalia Espanjassa oli käyty pitkä ja moniulotteinen nettikarsinta kymmenien kappaleiden välillä, joista vain yksi pääsi osallistumaan villinä korttina varsinaiseen finaaliin. Muut viisi finalistia  valitsi esiraati. Finaalin ennakkosuosikkeja olivat villin kortin kautta mukaan päässyt LeKlein sekä Mirela, mutta niin vain Manel Navarro tuli takaa ohi ja vei voiton itse tekemällään kappaleella.

Voittoa eivät kaikki tahot sulattaneet, vaan melko katkeria korruptioväitteitäkin heiteltiin ilmaan. Manel oli nimittäin tuomariston suosikki, kun taas yleisö olisi halunnut ylivoimaisella marginaalilla voittajaksi Mirelan kesäisellä tanssipoppiksellaan ”Contigo”. Katsojien pisteissä Manel oli vasta kolmas. Ei auttanut, säännöt olivat sääntöjä, ja niin puoliksi englanniksi ja puoliksi espanjaksi laulettu ”Do It for Your Lover” pääsi edustusmatkalle Kiovaan. Miten sinuun iloinen ja kesäinen kitararämpyttely iskee? Uskotko, että Manel nostaa Espanjan viisumenestystä muutamien laihojen vuosien jälleen? Kerro mielipiteesi vaikkapa mainiolla foorumillamme.

Isona rahoittajamaana Espanja on automaattinen finalisti, joten Manelin esitys nähdään lauantaina 13. toukokuuta suuressa euroviisufinaalissa.

Keskustele aiheesta foorumillamme

Katso kappaleen musiikkivideo

Kuva: Raul Tejedor