Esittelyssä Irlanti: Nicky Byrne – Sunlight

eurovision_nicky_byrne_1Irlanti lähettää tänä vuonna Euroviisuihin jälleen nimekkään artistin, vaikka Nicky Byrne tunnetaankin ehkä suositun Westlife-yhtyeen jäsenenä paremmin kuin sooloartistina.

Ennen Westlifeen liittymistään Nicky pelasi puoliammattilaisena jalkapalloa Irlannissa ja Englannissa.

Vuonna 1978 syntynyt Byrne otti osaa koelauluihin, toiveenaan päästä Boyzone-yhtyeen jäseneksi. Tuottaja Louis Walsh kuitenkin valitsi Nicky Byrnen uuteen yhtyeeseensä, jonka nimeksi tuli Westlife. Byrne oli yhtyeen vanhin jäsen. Westlife hajosi vuonna 2012 myytyään yli 50 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti.

Kuva: Juha Repo
Kuva: Juha Repo

Louis Walsh oli aikanaan myös Johnny Loganin (Irlanti 1980 ja 1987), Linda Martinin (Irlanti 1984 ja 1992) sekä Jedwardin (Irlanti 2011 ja 2012) manageri, joten Nicky Byrne liittyy nimekkääseen seuraan viisuhistoriassa.

Nicky Byrne on naimisissa teinirakkautensa Georgina Ahernen kanssa, pari tapasi ollessaan vasta noin 12-vuotiaita. Vuodesta 2003 naimisissa olleella parilla on kaksospojat Jay ja Rocco, sekä tytär Gina. Georginan isä Bertie Aherne oli aiemmin Irlannin hallituksen johtaja eli taioseach.

Musiikkiuransa jälkeen Nicky Byrne on tullut tutuksi irlantilaisyleisölle televisio- ja radiojuontajana kansallisen RTÈ-kanavan ohjelmissa. Hän juonsi mm. televisiossa lottoarvontaa vuonna 2015.

Tammikuussa RTÈ ilmoitti valinneensa Byrnen sisäisesti edustamaan maatansa Tukholman Eurovision laulukilpailuun. Samalla julkistettiin hänen edustuskappaleensa ”Sunlight”.

Kappaleen tekijöinä ovat artisti itse, Wayne Hector ja Ronan Hardiman. Hector on brittiläinen lauluntekijä, jonka kynästä ovat lähtöisin myös 7 Westlifen ykköshiteistä, kuten ”Flying without wings”. Hardiman on säveltänyt musiikkia mm. vuoden 1994 viisujen väliaikanumerossa Riverdancessa loistaneen Michael Flatleyn esityksiin.

Irlanti on edelleen voittojen perusteella kaikkien aikojen menestyksekkäin euroviisumaa, kultamitaleita maalla on jo seitsemän. Tosin viime vuosina maan suosio on ollut hieman heikompaa, ja viimeisestä voitostakin on kulunut jo 20 vuotta.

Suomen tavoin Irlannin viisu on tänä vuonna maansa 50. edustuskappale, ja Nicky Byrne kilpailee finaalipaikasta toisen semifinaalin 7. sijalta.

Katso kappaleen virallinen video
Katso 7th Heaven Radio Edit Sunlightista

Nicky Byrne
Pikkukuva ja yllä: Copyright RTÉ/Universal Music Ireland 2016. Kuvaaja: Lili Forberg