Esittelyssä Islanti: Greta Salóme – Hear them calling

Greta 1Islantia edustava 29-vuotias Greta Salóme Stefánsdóttir on monelle viisufanille varmasti entuudestaan jo hyvin tuttu nimi. Vaaleatukkainen neito nähtiin ensimmäisen kerran euroviisulavalla jo vuonna 2012, jolloin hän osallistui kilpailuun yhdessä Jónsin kanssa kappaleen “Never forget”. Tuolloin Greta ihastutti Bakun viisulavalla laulutaitojensa ohella viulunsoitto-osaamisellaan. Gretan ja Jonsin kappaleesta muodostui tuolloin jopa jonkinasteinen fanisuosikki, vaikka varsinaisessa kilpailussa se ylsi vain 20. sijalle. Samana vuonna Bakun viisujen kanssa ilmestyi myös Gretan debyyttialbumi “In the Silence”.

Nelivuotiaana viuluopinnot aloittanut Greta Salóme onkin työskennellyt viulistina esimerkiksi Islannin sinfoniaorkesterissa ja on myös erittäin arvostettu studiomuusikko. Onpa hän soittanut viulua Laura Voutilaisenkin vuonna 2011 ilmestyneellä Islannissa äänitetyllä ”Ihmeitä” -albumilla.

Greta2Tänä vuonna Greta Salóme lähtee tavoittelemaan viisumenestystä sooloartistina. Alkuvuodesta Greta osallistui voitokkaasti Islannin euroviisukarsintaan eli Söngvakeppnin-kilpailuun islanninkielisellä kappaleella  “Raddirnar”. Islannin yleisradio RÚV kun vaati tänäkin vuonna, että kaikki karsintaan osallistuvat kappaleet kuullaan semifinaalivaiheessa maan äidinkielellä. Finaalivaiheessa kielisäännösten poistuttua kappaleesta kuultiin sen englannin kielinen versio “Hear them calling”.

Vaaleatukkainen Greta on itse säveltänyt ja sanoittanut kilpailukappaleensa. Kappaleen esityksessä on satsattu hyvin paljon visuaalisuuteen ja ehkä jopa tietynlaisen juuri Islannille sopivan mystisen trollien maahan sijoittuvan tunnelman luomiseen.

Tämänvuotinen osallistuminen on Islannille sen 30. kerta euroviisuissa. Vaikka Islanti onkin tätä nykyä ainoa Pohjoismaa, joka ei ole koskaan viisuja voittanut, on sillä takataskussa kaksi hopeasijaa. Näistä on kiittäminen Selmaa (1999) ja Yohannaa (2009).

Katso islanninkielinen karsintaesitys

Katso englanninkielinen karsintaesitys

Kuvat: Olof Erla Einarsdottir

Greta3