Esittelyssä Israel: Harel Skaat – Milim

Harel Skaat syntyi elokuussa 1981 Kfar Savan kaupungissa. Harel oli vasta 6-vuotias kun osallistui ensimmäiseen laulukilpailuunsa. Harelin varsinainen läpimurto tapahtui kuitenkin vasta vuonna 2004. Tuolloin toista vuotta Beit Zvin esittävän taiteen akatemiassa opiskeleva Harel osallistui paikalliseen Idols-kilpailun Kokhav Noladin toiselle kaudelle. Harel nousi heti koelaulujen myötä kilpailun ennakkosuosikiksi. Hän selvitti tiensä helposti finaaliin, jonka yllättäen kuitenkin hävisi kaimalleen Harel Moyalille, jonka oli joitakin viikkoja aikasemmin voittanut semifinaalissa reilusti. Tulos aiheutti tuolloin paljon kohua ja jopa syytöksiä Israelin mediassa, joita ei kuitenkaan koskaan osoitettu toteen.

Huolimatta tappiosta Kokhav Noldin finaalissa, Harelin uran lähti kisan jälkeen hurjaan nousuun. Hänestä tuli nopeasti suosittu erityisesti nuorten naisten keskuudessa. Harelin esikoisalbumi ”Harel Skaat” julkaistiin kesällä 2006. Levy myi Israelissa platinaa ja toi Harelille useita palkintoja. Vuonna 2008 alettiin huhuta Harelin toisesta levystä. Harel joutui levy-yhtiönsä kanssa sopimuskiistoihin ja levyn teko lykkääntyi. Tuolloin huhuttiin myös, että Israelin yleisradio IBA olisi pyytänyt Harelia edustajaksi jo Moskovan viisuihin mutta juuri näiden kiistojen takia Harel ei voinut suostua ehdotukseen. Harel sai kuitenkin sovittua asiansa vanhan levy-yhtiön kanssa, solmi sopimuksen uuden levy-yhtiön kanssa ja hänen toi albuminsa ”Figures” julkaistiin vihdoin viime vuoden syyskuussa.

Nyt kun Harelin sopimusasiat olivat selvinneet, oli aika otollinen myös euroviisuihin osallistumiselle. Jo viime joulukuussa IBA julkaisikin tiedon, että Harel Skaat edustaa maata Oslon euroviisuissa. Maaliskuussa Jerusalemissa pidetyissä Israelin karsinnoissa Harel esitti neljä kappaletta, joista voittaja valittiin puhelinäänten ja viiden ammattilasraadin yhteistuloksella (50/50). Voittajaksi selviytyi Tomer Hadadin säveltämä ja Noam Horevin sanoittama kappale ”Milim”. Se sai korkeimmat äänet sekä yleisöltä että kaikilta raadeilta.

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla.

Israelin karsinnan tulokset National finals -sivustolla.

Harel Skaatin kotisivut.