Esittelyssä Kroatia: Daria Kinzer – Celebrate

Saksan Baijerissa, Aschaffenburgin kaupungissa toukokuun 29. päivä vuonna 1988 syntynyt Daria Kinzer on saksalaisen isän ja kroatialaisen äidin tytär. Perhe muutti pian kuitenkin Itävaltaan Wieniin, jossa Daria on asunut suurimman osan elämästään. Jo 11 vuoden vanhana hän alkoi ottaa laulutunteja ja oli pian mukana monessa musikaalissa, kuten Chicagossa ja Catsissa. Céline Dionia, Mariah Careyta sekä kroatialaista Vannaa ihaileva Daria sai musiikin harrastamisen ohella myös tutkintonsa johtamisen alalta valmiiksi kuluneen vuoden aikana.

Useita kykykilpailupalkintoja voittanut Daria päätti koittaa onneaan myös äitinsä kotimaan Kroatian viisukarsintoissa Dorassa, joka järjestettiin tänä vuonna hieman eri tavalla kuin normaalisti on nähty. Alussa mukana oli 24 artistia, joista viikko toisensa jälkeen äänestettiin osa pois, kunnes finaalissa lopulta oli jäljellä vain kaksi artistia, Daria Kinzer sekä useasti Kroatian karsintoihin aiemminkin osallistunut Jacques Houdek. Darian viisumatka oli tyssätä heti alkuunsa, sillä hän ei päässyt puhelinäänillä jatkoon ensimmäisellä kierroksella ollenkaan, mutta tuomarit nostivat hänet vielä mukaan villillä kortilla.

Loppukilpailussa finaalikaksikko lauloi kolmen kutsusäveltäjän, Lea Deklevan, Ante Pecotićin sekä Boris Djordjevićin, rustaamat kappaleet, joista parhaaksi yhdistelmäksi kroatialaiset äänestivät Daria Kinzerin tulkinnan Boris Djordjevićin sävellyksestä ”Lahor”. Säveltäjä Djordjević on tullut tutuksi suositun kroatialaisen dance-pumpun Colonian riveissä sekä on mm. säveltänyt Kroatian Big Brotherin tunnarin sekä ensimmäisen paikallisen Idols-kilpailun voittolaulun.

22-vuotiaan Darian oli tarkoitus ensin esittää voittosävelmästä englanninkielinen versio nimeltä ”Break a leg”, joka väkivaltaisesta kalskahduksestaan huolimatta tarkoittaa onnentoivotusta, joka huikataan lavalle nousevalle esiintyjälle, perinteinen onnentoivotus kun tuottaa uskomuksen mukaan juuri päinvastoin epäonnea. Sanoitus pistettiin sovituksen kanssa kuitenkin uusiksi ja nyt Düsseldorfissa kuullaan hitusen yksiselitteisempi ”Celebrate”.

Vuonna 1993 Euroviisuissa debytoinut Kroatia on sijoittunut parhaimillaan kisassa neljänneksi (1996 ja 1999). Viime keväänä Kroatiaa edustanut Feminnem karsiutui finaalista. Viisukarsintavoittonsa myötä Kroatiaan muuttava Daria lähtee hakemaan uudelle kotimaalleen finaalipaikkaa ensimmäisen semifinaalin 13. esiintymispaikalta.

Katso esikatseluvideo Youtubessa

Katso kroatiankielinen karsintaesitys Youtubessa

Darian kotisivut

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Keskustele aiheesta foorumilla