Esittelyssä Kroatia: Klapa s mora – Mižerja

Kroatian yleisradio HRT ilmoitti jo viime vuoden marraskuussa, että maan edustusviisun etsintä laitetaan uuteen uskoon. HRT lähtikin hakemaan edustusviisua sisäisesti ja vaatimus oli, että maan viisuksi mielivät kappaleet ovat esitetty perinteisellä kroatialaisella klapa-musiikkityylillä.

Klapa-tyylillä on syvät juuret kroatialaisessa kirkkolaulannassa ja se on onnistunut pysymään paikallisten suosiossa vielä nykypäivänäkin. Erityisen suosittua klapa on Dalmantian rannikkoalueella, jossa pidetään vuosittain useita klapafestivaaleja. Myös paikallinen nuoriso vaalii klapatraditiota esimerkiksi illanvietoissaan. Tyylin tärkeimmät elementit ovat harmonia ja melodia kun taas rytmi ei ole niin oleellisessa osassa.Klapaa esittävät usein miesryhmät, joskus myös naisryhmät, mutta äärimmäisen harvoin niin sanotut sekaryhmät.

HRT:n sisäisen haun tuloksena saatiin kasaan kuuden ammattilaulajan kokoonpano, joka sai nimekseen Klapa s mora (suom. Klapaa mereltä). Kokoonpanon muodostavat 23-vuotias tenrori Marko Škugor, 25-vuotias tenori Ante Galić, 36-vuotias baritoni Nikša Antica, 32-vuotias baritoni Leon Bataljaku, 33-vuotias basso Ivica Vlaić ja 39-vuotias basso Bojan Kavedžija. Näistä viimeeksi mainitulla on myös aikaisempaa kokemusta euroviisulavalla esiintymisestä, sillä hänet nähtiin Severinan taustatanssijana vuoden 2006 euroviisuissa.

Kroatian kilpailukappaleen ”Mižerja” on säveltänyt ja sanoittanut 37-vuotias lauluntekijä Goran Topolovac. Kappaleesta on tehty myös englanninkielinen versio ”Hard times”.  Tämän balladinomaisen kappaleen on kerrottu olevan romanttinen tarina miehestä, jolla on vain usko ja rakkaus naiseen.
Katso kappaleen esitys Youtubessa

Kuuntele englanninkielinen versio Youtubessa

Klapa s moran fanisivut Facebookissa

Keskustele aiheesta foorumillamme