Esittelyssä Latvia: Aarzemnieki – Cake to bake

Aarzemnieki 1Latviaa edustaa tänä vuonna riikalainen kokoonpano Aarzemnieki, jonka muodostavat laulusolisti Jöran Steinhauer, pianisti Guntis Veilands, viulisti Katrīna Dimanta ja rumpali Raitis Vilumovs. Yhtyeen nimi tarkoittaa muukalaista ja sellainen yhtyeen keulakuva Jöran Steinhauer tavallaan Latviassa onkin. Hän on nimittäin kotoisin Saksan Bochumista. Latviaan Jöran tutustui alkujaan opiskelijavaihdon sekä vapaaehtoistyön myötä. Tuolloin Jöran tutustui myös euroviisufaneille tutun Brainstormin tuotantoon, mikä lisäsi nuoren miehen kiinnostusta myös euroviisuja kohtaan.

Tarkkasilmäisimmät voivat muistaa Jöranin jo vuoden 2008 Latvian karsinnoista, jolloin hän osallistui kisaan Axlina-yhtyeen kanssa. Tuolloin kappaleen “More than 27” tie tysässi jo semifinaalivaiheeseen. Nyt viisuissa kisaavaa Aarzemnieki-yhtye on perustettu syksyllä 2013.

Aarzemnieki 2Latvian euroviisukarsinta, Dziesma, kisattiin helmikuun lopussa Ventspilsissä. Kahdentoista kappaleen finaalissa äänestettiin superfinaaliin Dons, viime vuonna hopealle jäänyt Samanta Tina sekä Aarzemnieki. Tuomariston ja puhelinäänestäjien yhteistuloksella Latvian mielestä Aarzemniekin kilpailukappale “Cake to bake” oli näistä paras resepti Kööpenhamina euroviisuihin.

Hyväntuulinen “Cake to bake” paneutuu leipomisen problematiikkaan ja kuinka mahdottomatkin asiat ovat helppoja verrattuna siihen, jos ei tiedä kuinka paljon rakkautta ja aikaa taikinan kohoaminen vaatii.

– Haluamme kertoa kappaleellamme, että on ok pyytää apua ja kysyä neuvoa, jos ei tiedä ja osaa kaikkea itse. Pienet virheet tekevät meistä kaikista ihmisiä. Musiikillamme haluamme tuottaa onnellisuutta koko Eurooppaan, yhtye on kertonut itse kappaleestaan.Kilpailukappaleen on säveltänyt ja sanoittanut yhtyeen pianisti Guntis ja sen musiikkivideo kuvattiin Latvian etnografisessa ulkoilmamuseossa Riiassa.

Katso karsintaesitys Youtubessa

Katso musiikkivideo Youtubessa

Keskustele aiheesta foorumillamme

Kuvat: Linda Rutule

Aarzemnieki 3