Esittelyssä Latvia: Justs – Heartbeat

Justs1Viisukuppilan tämänvuotisessa artistiesittelysarjassa siirrytään tänään jo toisen semifinaalin kappaleisiin. Sen aloittaa helmikuussa Latvian karsintakilpailun, Supernovan, voittanut 21-vuotias hurmuri nimeltä Justs Sirmais. Sosiaalisessa mediassa tyylilajeikseen rockin, popin, soulin ja R’n’B:n mainitseva nuorukainen käyttää artistinimenään pelkästään etunimeään Justs.

Vaikka nuori latvialaismies onkin laulanut jo pitkään ja aloitellut uraansa katumuusikkona maan pääkaupungissa Riiassa, ollut mukana funk-yhtyeissä TaxFree sekä Bunch of Gentlemen sekä toiminut studiolaulajana latvialaiselle hiphp-artisille Gacholle, oli Supernovan voitto Justsille vasta se varsinainen läpimurto. Kilpailukappale “Heartbeat” on nimittäin nuoren miehen ensimmäinen soololevytys.

Justs2Musiikki on vahvasti läsnä myös nuoren miehen opiskelijaelämässä. Riga Teacher Training and Educational Management Academy -opinajossa opiskelva Justs aikoo valmistua populaari- ja jazzmusiikin laulunopettajaksi ja haaveilee perustavansa vaihtoehtoisen musiikkikoulun.

Kilpailukappaleen “Heartbeat” takaa löytyy viisuyleisölle tuttu nimi viime vuoden euroviisuista. Sen on säveltänyt ja sanoittanut Latviaa viime vuonna menestyksekkäästi “Love Injected” -kappaleella edustanut Aminata Savadogo.

Vuonna 2000 euroviisuissa debytoineen Latvian taival alkoi hyvin, kun monen kestosuosikiksi noussut Brainstorm nappasi kisasta heti pronssisijan. Pari vuotta myöhemmin Marie N. toi maalle sen toistaiseksi ainoan viisuvoiton, jonka myötä latvialaiset pääsivt kokeilemaan isäntänäkin toimimista. Vuosina 2009-2015 maa kuitenkin karsiutui kuutena vuotena peräkkäin finaalista ja vasta Aminata palautti maan finaalikantaan vuosi sitten. Alle kuukauden päästä näemme, jatkuuko maan menestys Justsin myötä.

Katso kappaleen karsintaesitys

Kuvat: Andzejs Gavriss

Justs3