Esittelyssä Liettua: InCulto – East European funk

Toisen semifinaalin avaa tänä vuonna Liettua ja InCulto kappaleella ”East European Funk” (joissakin yhteyksissä myös Eastern European funk”). InCulto on Vilnassassa vuonna 2003 perustettu kokoonpano, ja jäsenten omien sanojen mukaan sen musiikissa sekoitetaan latinalaisia rytmejä vänkään energiaan ja ”emme välitä hittoakaan” -asenteeseen. Yhtyeen keulahahmo on kolumbialaissyntyinen Jurgis Didžiulis, joka aikoinaan muutti Liettuaan, isovanhempiensa synnyinmaahan. Laulamisen lisäksi Jurgis soittaa kitaraa. Aurelijus ”Auris” Morlencas soittaa puolestaan bassoa, Jievaras Jasinskis pasuunaa Laurynas Lapės trumpettia ja Sergej Makidon rumpuja.

Yhteen esikosialbumi ”PostSovPop” ilmestyi vuonna 2005 ja toinen albumi ”Marijos Žemės Superhitai” vuonna 2007. Yhtyeen MySpace-sivujen mukaan heidän kolmas levynsä on työn alla.  InCulto on tehnyt urallaan paljon live-keikkaa. Kotimaansa Liettuan lisäksi InCulto on kiertänyt muun muassa Virossa, Latviassa, Puolassa, Venäjällä, Ukrainassa ja Yhdysvalloissa. Yhtye on palkittu useilla liettualaisilla alan palkinnoilla, vuonna 2006 InCulto oli ehdolla myös MTV:n ”best baltic act” -sarjassa.

Liettua viisuhistoria ei toistaiseksi ole tarjonut suuria menestystarinoita. Maan toistaiseksi paras sijoitus on vuodelta 2006, jolloin LT United sijoittui kuudenneksi kappaleella ”We are the winners”. Ei siis ihme, että monien mielestä tämä InCulton ”ei-tyypillinen-viisu”, voitti Liettuan karsinnat tämän vuoden maaliskuun alussa. Voittaja valittiin yleisöäänien ja ammattilaisraatien yhteistuloksella (50/50) ja ”East European Funk” sai täydet pisteet molemmilta. Kilpailukappale on sävelletty ja sanoitettu yhdessä koko yhtyeen voimin.

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla.

Liettuan karsinnan tulokset National Finals -sivustolla.


”East European funkin” esikatseluvideo
InCulto Liettuan finaalissa voiton ratkettua.

InCulton MySpace-sivut.