Esittelyssä Liettua: Monika Linkytė & Vaidas Baumila – This time

Liettua pieniYksi tämän vuoden useista duetoista tulee Liettuasta, jota edustavat vaalea 22-vuotias Monika Linkytė sekä raamikas 28-vuotias Vaidas Baumila. Jos Suomen UMK:n sääntöjä on aika ajoin moitittu monimutkaisiksi, niin Liettuassa asia on viety aivan uuteen ulottuvuuteen: Useamman viikon pituiseen karsintakilpailuun osallistui 12 laulajaa ja 12 kappaletta. Erikoiseksi karsinnan tekee se, että laulut vaihtelivat viikoittain laulajalta toiselle. Sekä lauluista että laulajista äänestettiin tahoillaan jatkoonpääsijät erikseen. Seitsemän live-show’n jälkeen voittokappaleeksi selvisi Vytautas Bikusin ja Monika Liubinaitėn rustaama kepeä countryhenkinen pop-kipale ”This time”.

Liettuan yleisradion LRT:n tarkoituksena oli alun perin valita voittokappaleelle esittäjäksi sooloartisti. Karsintaruljanssin tuoksinnassa ”This time” päätyi kuitenkin eräässä show’ssa sattumalta Monikan ja Vaidasin yhdessä tulkittavaksi, mikä teki vaikutuksen sekä Liettuan kansaan että kappaleen säveltäjiin. Kun sekä Monika että Vaidas etenivät kolmen laulajan finaaliin, josta voittokappaleen esittäjä oli tarkoitus valita, säveltäjät vetosivat LRT:hen, että Monika ja Vaidas saisivat esittää finaalissa ”This timen” yhdessä sääntöjen vastaisesti. LRT myöntyi tähän ja loppu onkin historiaa. Monika ja Vaidas voittivat flirttailevalla esityksellään sekä tuomariston että kansan äänet puolelleen ja siten myös viisuedustusmatkan Wieniin.

Monika Linkytėä (s. 3.6.1992) voi luonnehtia nuoresta iästään huolimatta varsinaiseksi tv:n laulukilpailukonkariksi. Hän on nimittäin osallistunut Liettuan viisukarsintoihin joka vuosi sitten vuoden 2010 ja lisäksi varsin hyvällä menestykselläkin: vuonna 2011 hän oli neljäs, vuonna 2012 kolmas ja viime vuonna taas neljäs. Onpa hän pyrkinyt Liettuan edustajaksi lasten euroviisuihinkin vuonna 2007. Gargždain pikkukaupungista kotoisin oleva Monika on hankkinut kokemusta myös Liettuan Talentista (2011) sekä Liettuan The Voice –formaatista ”Lietuvos balsas” (2013). Jälkimmäisessä Monika sijoittui toiseksi.

Vaidas Baumila (s. 28.3.1987) puolestaan tuli tunnetuksi jo vuonna 2005, kun hän sijoittui Dangus-laulukilpailussa kolmanneksi. Kahtena seuraavana vuonna orastava pop-tähden alku julkaisi kaksi albumillista liettuankielistä musiikkia, joista jälkimmäisestä hänet palkittiin Liettuan parhaana laulajana vuonna 2008. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen Vaidas palasi parrasvaloihin viime vuoden Liettuan viisukarsintaan, jossa mies sijoittui niin ikään kolmanneksi. Kolmas albumi näkee päivänvalon tänä vuonna. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että Vaidas on esiintynyt risteilyaluksella jopa itse kuningatar Elizabethille.

Liettuan edustussävelmästä oli pitkään olemassa vain live-versio karsintakilpailun luonteen vuoksi ja studioversiota saatiinkin odotella kaikista maista pisimpään pitkälle huhtikuuhun. Kappaleeseen on myöhemmin tehty myös musiikkivideo, jossa kuvataan erilaisia pariskuntia kuuntelemassa ”This timea” ensimmäistä kertaa duon laulaessa kappalettaan taustalla livenä. Liettuan pirteä parivaljakko avaa toisen semifinaalin.

Katso kappaleen live-esitys

Katso kappaleen esikatseluvideo

Keskustele aiheesta foorumillamme

Kuvat: LRT

Liettua iso