Esittelyssä Makedonia: Kaliopi – Crno i belo

Entistä Jugoslavian tasavaltaa Makedoniaa lähtee Bakuun edustamaan kotimaansa supertähti Kaliopi Bukle (s. 28.12.1966). Jo alle kymmenvuotiaana ensimmäisen musiikkifestivaalinsa voittanut Kaliopi tuli tutummaksi makedonialaisille musiikinystäville 1980-luvun puolivälissä omaa etunimeään kantaneen yhtyeen solistina. Kaliopi-yhtye levytti kaksi suosittua albumia ja keikkaili ahkerasti ympäri entistä Jugoslaviaa. Osallistuipa bändi jopa Jugoslavian viisukarsintaankin vuonna 1987 kappaleella ”Emanuel”, mutta edustusmatka jäi sijoituksella kymmenen tuolloin haaveeksi. Vuosikymmenen lopussa, suosionsa huipulla, laulajatar päättikin pistää bändinsä kanssa pillit pussiin ja hän muutti silloisen miehensä Romeo Grillin kanssa Sveitsiin, jossa pariskunta asui lähes kymmenen vuotta.

Kaliopi palasi Makedoniaan ja valokeilaan vuonna 1996, jolloin hänen soolouransa alkoi osallistumisella maan historian ensimmäisiin viisukarsintoihin Skopje Festiin. Kappale ”Samo ti” päätyi voittamaan karsinnan ja Kaliopista tuli siten maan ensimmäinen euroviisuedustaja. Kansainvälisessä Oslon finaalissa Kaliopia ei kuitenkaan nähty, Makedonian kohtalona kun oli jäädä 29 maan esikarsinnassa tylysti viimeiseksi.


Takaisku ei Kaliopin tähteä himmentänyt, vaan varsinkin vuosituhannen vaihteen jälkeen hänestä on muodostunut yksi Makedonian suosituimmista laulajattarista. 2000-luvulla lähes vuosittain uuden pitkäsoiton julkaissut Kaliopi on tähän mennessä julkaissut sooloartistina yhteensä 9 albumia ja lukemattoman määrän singlejä. Oman musiikkinsa lisäksi hän tekee ahkerasti lauluja myös muille artisteille ja onpa hän säveltänyt peräti yhden baletinkin. Musiikkielämän ulkopuolella Kaliopi on sinnikäs humaanitäärisen työn tekijä ja puhuu paljon mm. artistien oikeuksien parantamisesta Makedoniassa. Viisurintamallakin hän on ehtinyt kunnostautua: Makedonian karsinnoissa vuonna 2006 tuloksena oli kuudes tila kappaleella ”Silna” sekä vuonna 2009 toinen sija kappaleella ”Rum dum dum”.

 

Eipä siis ihme, että Makedonian yleisradio MKRTV valitsi syksyllä kokeneen ja suositun Kaliopin sisäisesti edustajakseen tämän vuoden Euroviisuihin. Bakussa hän esittää itse sanoittamansa ja entisen aviomiehensä ja yhteistyökumppaninsa Romeo Grillin säveltämän kappaleen ”Crno i belo” (suom. Mustaa ja valkoista). Kappale tullaan esittämään makedoniaksi, vaikka edustussävelmästä on valmistettu myös englanninkielinen versio, “Black and white”. Kaliopi lähtee tavoittelemaan Makedonian ensimmäistä finaalipaikkaa viiteen vuoteen toisen semifinaalin esiintymispaikalta numero kaksi.

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Keskustele kappaleesta foorumillamme

Katso esikatseluvideo Youtubesta

Katso live-esitys Youtubesta

Kaliopin kotisivut