Esittelyssä Makedonia: Kaliopi – Dona

Kaliopi 1Makedonian euroviisuedustaja ei suuremmin esittelyjä kaipaa. Tummakutrinen Kaliopi hurmasi euroviisufanit siinä määrin neljä vuotta sitten Bakun viisuissa, että hänen paluu-uutinen oli monelle koko talven iloisin yllätys. Kaliopin suosiota ei ole pelkkää viisukuplaa, sillä kotimaassaan 49-vuotias Kaliopi on niin ikään varsinainen supertähti. Lukuisia albumeita julkaissut Kaliopi tekee ahkerasti lauluja myös muille artisteille ja onpa hän säveltänyt peräti yhden baletinkin. Onpa hänet nähty myös Makedonian Idolsin tuomarina. Musiikkielämän ulkopuolella Kaliopi on sinnikäs humanitäärisen työn tekijä ja puhuu paljon muun muassa artistien oikeuksien parantamisesta Makedoniassa.

Ei siis ihme, että Makedonian yleisradio MKRTV värväsi Kaliopin edustustehtäviin uudemman kerran. Asiakin uutisoitiin jo hyvissä ajoin viime vuoden marraskuussa. Kaliopi on itse kertonut, että hänen lopulliseen paluupäätökseen vaikuttivat lukuisat viisufaneilta tulleet pyynnöt.

Kaliopi 2Kaliopin kilpailukappale “Dona” sai ensiesityksensä Makedonian televisiossa maaliskuun alussa. Kaliopi on tehnyt tulevan edustuskappaleensa yhteistyössä entisen aviomiehensä Romeo Grillin kanssa, joka oli mukana myös tekemässä Kaliopin edellistä “Crno i belo” -viisua. Makedonian kielellä esitettävän balladin sanat on nimittäin Kaliopin kynästä kun taas Romeo Grill on vastannut sävellyspuolesta.

Kappaleen nimi “Dona” viittaa naiseen.
– Laulun Dona on se, joka antaa meille voimaa, välittää meistä ja yhdistää meitä. Kaikilla meillä on jossain vaiheessa elämäämme jokin aivan tietty Dona, Kaliopi on kommentoinut eurovision.tv -sivulla kappaleensa tarinaa.

Vaikka Kaliopi nähdään varsinaisella euroviisulavalla nyt toista kertaa, on edustuspesti hänelle periaatteessa jo kolmas. Vuonna 1996 Kaliopi voitti Makedonian historian ensimmäisen viisukarsinnan Skopje Festin kappaleella ”Samo ti”. Kansainvälisessä Oslon finaalissa Kaliopia ei kuitenkaan nähty, sillä Makedonian kohtalona kun oli jäädä 29 maan esikarsinnassa tylysti viimeiseksi. Toinen yritys, jo aikaisemmin mainittu “Crno i Belo”, sijoittui kolmanneksitoista toi Makedonialle sen viisuhistorian toiseksi parhaan sijoituksen. Pykälän verran parempaan suoritukseen on pystynyt vain Elena Risteska vuonna 2006. Kaliopin “Crno i Belo” on maan edellinen finaaliin asti päässyt kappale ja makedonialaiset odottavat supertähdeltään tänä vuonna varmasti vähintään samantasoista suoritusta.

Katso kappaleen musiikkivideo

Kuvat: Kristijan Teodorov

Kaliopi 3