Esittelyssä Makedonia: Lozano & Esma – Pred da se razdeni

Makedonian edustajat valittiin viime vuoden tapaan sisäisesti ilman karsintoja. Euroviisuihin maa lähettää duon, joka muodostuu kahdesta vallan nimekkäästä artistista. Yhteen Euroviisuja varten lyöttäytyneet 69-vuotias Esma Redžepova ja 27-vuotias Vlatko Lozanoski (Lozano) ovat molemmat erittäin suosittuja artisteja maassaan sekä erityisesti Balkanin alueella, ja molemmilla on myös aiempaa kokemusta euroviisukarsinnoista. Alun perin duon piti esittää Malmössä kappale ”Imperija”, josta ehdittiin julkaista jo musiikkivideokin, mutta myös Makedoniassa päätettiin vaihtaa kappale toiseen kansan antaman palautteen oltua liian huonoa, ja euroviisulavalla kuullaan lopulta kappale ”Pred Da Se Razdeni” (engl. versio ”If I Could Change the World”).

Esma on yli 50-vuotisen uran jo tehnyt teräsmatami, jonka uralla ei loppumisen merkkejä näy. Hän oli jo lapsena kiinnostuntu taiteesta. Häntä myös syrjittiin lapsena, koska hän on romani. Saatuaan Punaiselta Ristiltä apua köyhyyteensä Esmassa syttyi halu auttaa muita, ja hän onkin uransa ohella tehnyt paljon humanitääristä työtä. Esman ura otti ensiaskeleensa jo 14-vuotiaana, kun hän voitti radion laulukilpailun, ja päästyään kuuluisan muusikon ja säveltäjän Stevo Teodosievskin oppiin hänen uransa lähti nopeaan nousukiitoon. Hänet palkittiin Queen of Gypsy –palkinnolla vuonna 1976 Intiassa, ja palkinnon ojensi Intian tuolloinen pääministeri Indira Gandhi.

Lozanon ura alkoi kykykilpailu Mak Starsin kautta vuonna 2007. Lähes heti kilpailun jälkeen Lozano esitti ensimmäisen singlensä, ja vasta kolmen singlen julkaisemisen jälkeen hän voitti vuoden debytantin palkinnon Makedonian arvostetuimmalla musiikkifestivaalilla vuonna 2008. Hän on osallistunut menestyksekkäästi useille eri musiikkifestivaaleille ympäri Itä-Eurooppaa, ja ensimmäisen albuminsa julkaistiin vuonna 2010. Lozano on osallistunut Makedonian karsintoihin vuosina 2009 ja 2010 sijoittuen molemmilla kerroilla neljänneksi.

Duon edustuskappaleen ”Pred Da Se Radzeni” ovat säveltäneet Darko Dimitrov, Lazar Cvetkovski ja Simeon Atanasov. Dimitrovin työtä on myös Makedonian vuoden 2006 euroviisu ”Ninanajna”. Sanoituksen on kynäillyt Magdalena Cvetkovska. Kappale yhdistelee moderneja elementtejä ja romanimusiikkia.

Katso esikatseluvideo Youtubessa

Esman kotisivut

Lozanon kotisivut

Keskustele aiheesta foorumillamme