Esittelyssä Makedonia: Vlatko Ilievski – Rusinka

Heinäkuussa 1985 Vlatko Ilievski on kotimaassaan Makedoniassa suosittu rocklaulaja. Maan pääkaupungista Skopjesta kotoisin oleva Vlatko aloitti kitaran ja pianon soittamisen jo alle 10-vuotiaana. Vuonna 2000 Vlatko liittyi Moral-yhtyeeseen, jonka kanssa julkaisi ”Koga Patuvam” albumin vuonna 2003. Soolouralle Vlatko lähti vuonna 2007 ja julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa ”So Drugi Zborovi” vuotta myöhemmin. Laulamisen ohella Vlatko on niittänyt kotimaassaan mainetta näyttelijänä ja televisiojuontajana.

Vlatko oli jo viime vuonna lähellä Makedonian karsintojen voittoja kappaleella “Srekja”. Tuolloin hän päätyi tasapisteisiin kisan voittaneen Gjoko Taneskin kanssa, joka kiilasi kisan kärkeen saatuaan enemmän tuomariääniä. Tänä vuonna Vlatkon tielle ei astunut kukaan, sillä hänen kilpailukappaleensa ”Rusinka” oli sekä tuomariston että yleisön suosikki. Viisukokemusta Vlatko on hankkinut itselleen jo vuonna 2005 Kiovassa, jolloin hänet nähtiin Martin Vučićin taustalaulajana.

Kilpailukappaleen ”Rusinka” ovat säveltäneet ja sanoittaneet Grigor Koprov, Vladimir Dojchinovski, Marko Marinkovikj-Slatkaristika ja Jovan Jovanov. Näistä Jovanovilla on jo ennestään viisumeriittejä, sillä hän on ollut säveltämässä myös Makedonia vuoden 2004 viisua ”Life” sekä vuoden 2009 viisua ”Nešto što kje ostane”. Makedoniankielisen kilpailuversion lisäksi Vlatko on levyttänyt kilpailukappaleestaan englannin-, venäjän- ja serbiankieliset versiot.

Vuonna 1998 viisuissa ensi kertaa nähty Makedonia ei toistaiseksi ole räjäyttänyt pottia kansainvälisessä loppukilpailussa. Maan paras sijoitus on Ateenasta vuodelta 2006, jolloin Elena Risteska päätyi sijalle 12. kappaleellaan ”Ninanajna”. Kolmena viime vuotena Makedonia on karsiutunut finaalista.

Katso karsintaesitys Youtubessa
Katso esikatseluvideo Youtubessa
Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla
Keskustele aiheesta foorumilla

Kuvat: MKRTV/Darko Moraitov