Esittelyssä Malta: Ira Losco – Walk on Water

Ira1Ira Losco lienee viisufaneille tuttu kasvo seitsemännestä taivaasta, jossa hän heitteli keijupölyä kuulijoidensa päälle. Nyt jo 34 vuoden ikään varttunut maltalaislaulajatar ei siis ole ensikertalaisena tämän vuoden Euroviisuissa, vaan hän edusti saarivaltiotaan jo vuoden 2002 karkeloissa. Kappale “7th Wonder” sijoittui upeasti toiseksi häviten vain Latvialle 12 pisteellä. Edustusmatkan jälkeen Ira sai kunnian laulaa vuoden 2003 “Pikkumaiden olympialaisten” tunnuskappaleen “Reaching Higher”. Vuonna 2002 maltalaiskaunotar hurmasi viisufanit raikkaalla olemuksellaan, ja edustusmatkan jälkeen käytännössä joka vuosi on huhuttu sitä, että Ira tekisi paluun Maltan Euroviisukarsintaan ja tavoittelisi revanssia.

Ennen tätä vuotta huhut ovat jääneet huhuiksi, mutta ainakin Facebook-sivuillaan Ira on muistellut aikaansa Euroviisuissa aina lämmöllä. Aika ei vaan ole ollut kypsä paluulle. Mutta tänä vuonna todellakin oli. Ira Losco päätti nimittäin osallistua Malta Eurovision Song Contest 2016:n, lyhyemmin MESC 16:n peräti kahden kappaleen voimin. Myös vuonna 2002 Ira lähetti kaksi kappaletta Maltan karsintaan, joten tällä tempulla hän käytännössä sinetöi voittonsa. Semifinaalivaiheessa toinen Iran kappaleista, “That’s Why I Love You”, kuitenkin karsiutui, mutta hänen toinen laulunsa, karsinnan ylivoimainen ennakkosuosikki, “Chameleon”, selvitti odotetusti tiensä Maltan karsintafinaaliin.

Ira 2Liki yhtä odotetusti “Chameleon” myös voitti 23. tammikuuta järjestetyn finaalin. Finaali oli siitä jännittävä, että yleisöllä oli vain 1/7 päätäntävaltaa. Loput 6/7 äänistä tuli ammattilaisraadilta. Oikeastaan missään vaiheessa ei varmaksi julistettu, että “Chameleon” todella olisi se kappale, jonka Ira Losco esittäisi Tukholman euroviisulavalla. Yleisön pieneen päätäntävaltaan vedoten vaihtaminen ei ollutkaan mikään katastrofi, ja kun kansainväliset viisufanit eivät oikein kameleonttiin ihastuneet, päätti lukittujen ovien takana salainen esiraati pohtia euroviisua uudelleen. Näin ilmoitettiin 19. helmikuuta, ja tuolloin mukana oli vielä sekin vaihtoehto, että kameleonttia vain hieman viilattaisiin, jotta se saataisiin edustuskuntoon Tukholmaa varten.

14. maaliskuuta kuitenkin ilmoitettiin se, mitä moni oli jo odottanutkin: edustuskappale vaihtuisi. Uusi viisubiisi olisi nimeltään “Walk on Water”, ja sen olivat tuottaneet Ira Loscon lisäksi Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren ja Molly Pettersson Hammar. Viimeksi mainittu on tuttu parista edellisestä Melodifestivalenista, joten ruotsalaista väriä kuullaan Maltankin viisussa. Drum’n’bass-tyylinen “Walk on Water” sai heti ilmestymisensä jälkeen kohtalaisen vastaanoton, vaikka kansainvälisten viisusivustojen ennen kappaleen julkistusta antamia viisuvoittajaepäilyksiä monet pitivätkin hieman liioiteltuina.

Se, miten Ira Losco onnistuu vedellä kävelyssään, selviää tiistaina 10. toukokuuta käytävässä ensimmäisessä semifinaalissa. Malta on saanut kunnian päättää Suomen Sandhjan avaaman semifinaalin. Nappaako Malta vihdoin ensimmäisen viisuvoittonsa aikuisten puolella, vai joutuuko Ira palaamaan kotiin joku muu sija kainalossaan? Tämän kaiken näemme toukokuussa. Pysykää kanavalla.

Katso kappaleen musiikkivideo

Teksti: Olli Tamminen

Kuvat: Allen Venables ja Kris Micallef

Ira 3