Esittelyssä Montenegro: Knez – Adio

Knez pieniMontenegro saavutti viime vuonna ensimmäisen finaalipaikkansa itsenäisenä valtiona. Alkanutta menestysputkea lähtee tällä kertaa jatkamaan Balkanin alueella huippusuosiota nauttiva Knez (oik. Nenad Knežević Knez). 47-vuotias (s. 5.12.1967) Knez valittiin montenegrolaiseen tyyliin maansa edustajaksi yleisradioyhtiö RTCG:n sisäisellä valinnalla. Montenegro rakensi kappaleelleen ”Adio” (suom. hyvästi) onnistuneen draamankaaren ilmoittamalla jo hyvissä ajoin, että kappaleen säveltää monen viisufanin rakastama Željko Joksimović, ja julkaisemalla kappaleen lopulta kaikista viimeisimpänä kaikista Wieniin valituista viisuista. Kappaleessa on kuultavissa perinteistä balkanilaista kaihoa, mikä saakin osan viisufaneista polvilleen – toisten miettiessä samalla, että ”miksi aina tätä samaa”. Montenegro tavoittelee finaalipaikkaa toisessa semifinaalissa numerolla 4.

Knez on julkaissut yli 20 vuotta kestäneellä soolourallaan jo kymmenen studioalbumia, ja häntä voi pitää yhtenä maansa menestyksekkäimmistä artisteista. Ennen sooloartiksi siirtymistä Knez on ollut osana erilaisia kokoonpanoja opiskeluaikanaan ja sen jälkeen. Knez nousi suosioon vuonna 1992 esiinnyttyään Belgrad Pop Festivalissa esittäen piskeluaikaisen bändinsä kappaleen Da l’ si ikada mene voljela, josta tuli myös yksi hänen uransa suurimpia hittejä. Hän ehti äänittää kuusi albumia ennen kuin osallistui myös Music Festival Budva 2006 -kilpailuun saavuttaen kolmannen sijan. Knez haluaa osallistua euroviisuihin, sillä hänelle musiikki on universumin kieli ja hänen mielestään euroviisut yhdistää ihmisiä musiikin kautta.

Knezin kilpailukappaleen ”Adio” on siis säveltänyt Željko Joksimović, joka edusti euroviisuissa Serbiaa ja Montenegroa vuonna 2004 ja Serbiaa vuonna 2012. Omien kilpailukappaleidensa ”Lane moje” ja ”Nije ljubav stvar” lisäksi Zeljko on säveltänyt Bosnian ja Hertsegovinan kappaleen ”Lejla” vuodelta 2006 sekä Serbian kappaleen ”Oro” vuodelta 2008, ja Serbian kotikisoissa hän toimi toisena juontajista. Knez kuvailee kappalettaan tunteelliseksi ja perinteiseksi, ja hänelle tärkein asia ennen lavalle nousemista on itseensä luottaminen. Kappaleen ovat sanoittaneet Marina Tucaković ja Dejan Ivanović.

Katso kappaleen musiikkivideo

Keskustele aiheesta foorumillamme

Kuvat: Bojan Stanic

Knez iso