Esittelyssä Norja: Carl Espen – Silent storm

carl Espen pieniCarl Espen Thorbjørnsen syntyi Bergenissä 15. heinäkuuta 1982. Kolmilapsisen perheen vanhin vesa kasvoi Bergenin edustalla olevalla idyllisellä Osterøyn saarella, jossa Carl vietti paljon aikaa luonnon helmassa ja intohimonsa kalastuksen parissa. Carlin lapsuudenkodista ei musiikkia puuttunut – siitä piti huolen hänen laulamista rakastanut äitinsä.

Kun Carl oli 16-vuotias, hän otti osaa paikalliseen musiikkikilpailuun ja voitti lopulta koko kisan. Yleisössä seissyt Carlin serkku Josefin Winther inspiroitui miehen menestyksestä sen verran, että päätti alkaa panostamaan oikein kunnolla omaan orastavaan muusikon uraansa. Sittemmin Josefin on luonut kriitikkojen ylistämän uran Lontoossa artistina ja säveltäjänä. Kun Josefin uppoutui musiikkinsa tekemiseen, Carl-serkku listautui armeijaan ja palveli puoli vuotta Kosovossakin. Aikuisiällä Carl kouluttautui puusepäksi erikoistuen kehyksiin ja lasiin ja onkin viimeiset 12 vuotta työskennellyt tällä alalla. Lisäksi Carl on ehtinyt toimia ovimiehenä rock-baarissa sekä tehdä vapaaehtoistyötä syöpätutkimuksen hyväksi.

Carl EspenElokuussa 2013 Josefin istuutui pianon ääreen ja päätti säveltää laulun hienoääniselle serkulleen. Naisen mielestä Carlin piti päästä ilmaisemaan sisintään kappaleella, jonka tämä voisi tuntea olevan hänen omansa. Kun Carl kuuli Josefinin säveltämän ja sanoittaman ”Silent stormin”, hän tiesi heti, että tässä se on. Parivaljakko päätti lähettää pianovetoisen balladinsa Norjan euroviisukarsintoihin Melodi Grand Prix’hin.

Rauhallinen ja vahvaan melodiaan ja tulkintaan luottava ”Silent storm” oli Norjan karsintojen ylivoimainen etukäteissuosikki – ja Carl kantoi suosikin viittansa kunnialla maaliin asti. Silmin nähden esiintymistään jännittänyt Carl valloitti konstailemattomalla olemuksellaan Norjan kansan ja vei voiton yli 14 000 äänen kaulalla toiseksi tulleeseen Linnea Daleen.

Seuraavaksi Carl lähtee valloittamaan muuta Eurooppaa Kööpenhaminaan. Norja kilpailee toisessa semifinaalissa esiintymisnumerolla kolme.

Katso esikatseluvideo Youtubessa

Katso karsintaesitys Youtubessa

Keskustele kappaleesta foorumillamme

Pienemmät kuvat: Kim Erlandsen/NRK

Iso kuva: Tom Øverlie/NRK

Carl Espen leveä loppuun