Esittelyssä Puola: Michał Szpak – Color of your life

michalszpak1Puolaa edustaa Tukholmassa 25-vuotias Michał Szpak (s. 26.11.1990). Pitkällä kiharalla kuontalollaan hurmaava nuori mies on kotoisin eteläpuolalaisesta Jasłon kaupungista läheltä Slovakian rajaa. Lapsesta asti laulanut Michał tunnustaa, ettei ole koskaan ottanut laulutunteja, mutta tämä ei ole menestystä kuitenkaan estänyt. Hevibändihistorian kautta nuoren laulajan tie vei vuonna 2011 Puolan X Factor –kykykilpailuun, jossa kotiin viemisinä oli hienosti toinen sija. X Factorin jälkeen Michał on ehtinyt mm. julkaisemaan pari albumia, voittamaan musiikkifestivaaleja sekä osallistumaan Puolan ”Tanssii tähtien kanssa” –kilpailuun. Tämän lisäksi mies opiskelee Varsovassa psykologiaa yliopistossa sekä edustaa nyt maataan Euroviisuissa.

Puolan osallistuminen Euroviisuihin oli itse asiassa kysymysmerkin alla vielä vuoden vaihteen tienoilla. Puolan parlamenttivaalit voittanut ”Laki ja oikeus” –puolue toi voimaan nimittäin uuden medialain, joka rajoitti lehdistön vapautta sekä asetti Puolan yleisradion TVP:n hallinnon tarkkailun alle. EBU:a huoletti, että TVP olisi muuttunut palvelemaan hallitustaan kansan sijaan, mikä aiheutti spekulaatiota TVP:n erottamisesta EBU:sta. Koska EBU:n jäsenyys on Euroviisuihin osallistuimisen ehto, olisi tämän myötä Euroviisuihin osallistuminenkin jäänyt Puolalta väliin. Tammikuussa 2016 EBU kuitenkin tiedotti, että TVP säilyy EBU:n jäsenenä eikä Puolan viisuosallistuminen ole uhattuna. Maan viisukarsinnat saatettiin siis järjestää.

michalszpak2Puolassa ei oltu kisattu avointa viisukarsintaa viiteen vuoteen, mikä saattoi vaikuttaa siihen, että maan karsintaan oli saatu tälle vuodelle varsin vakuuttava kattaus. Ennakkosuosikin viittoja kantoivat etenkin Puolan debyyttiviisuvuonna 1994 maan toiseksi laulanut Edyta Górniak sekä MTV:n soittolistoilla ja palkintogaaloissa menestystä niittänyt nuorisopoppari Margaret. Jälkimmäisen viisuehdokas ”Cool me down” nosti heti julkaisunsa jälkeen Puolan vedonlyöjien ykkössuosikiksi jopa koko kansainvälisen kisan voittajaksi asti, vaikkei karsintafinaaliakaan oltu vielä kisattu.

Voikin sanoa, että oli suuri yllätys viisukansalle, kun finaalissa ennakkosuosikit taaksensa jätti yleisön suosikiksi noussut Michał Szpak. Voittokappale on nimeltään ”Color of your life” ja sen on säveltänyt Andy Palmer sekä sanoittanut Kamil Varen. Edustussävelmä löytyy laulajan loppuvuodesta 2015 julkaistulta albumilta ”Byle być sobą”.

Puola lähtee tavoittelemaan kolmatta perättäistä finaalipaikkaa toisen semifinaalin perinteisen pahamaineiselta esiintymisnumerolta 2. Vaikka vanha uskomus esiintymisnumeron 2 pahamaineisuudesta pitää paikkansa sen suhteen, että sillä ei ole koskaan voitettu viisuja, ovat numerolla 2 esiintyneet silti päässeet useammin semifinaalista jatkoon kuin jääneet ilman jatkopaikka.

Miehen nimi muuten lausutaan suomalaisittain jotakuinkin kuten ”Mihau Shpak”.

Katso esikatseluvideo Youtubessa

Katso karsintaesitys Youtubessa

Keskustele kappaleesta foorumillamme

michalszpak3