Esittelyssä Ranska: Anggun – Echo (You and I)

Ranska lähettää Bakun Euroviisuihin todellisen kansainvälisen pop-tähden. Indonesian Jakartassa syntynyt Anggun Cipta Sasmi (s. 29.4.1974) alkoi jo seitsenvuotiaana saada tiukkaa laulunopetusta kirjailijaisältään ja oli 12-vuotiaana julkaissut jo ensimmäisen albuminsa. Alunperin vahvasti rock-vaikutteista musiikkia esittänyt Anggun nousi valtavaan suosioon kotimaassaan ja 1990-luvun vaihteen molemmin puolin hän oli myynyt peräti neljä miljoonaa albumia. 20-vuotissyntymäpäiviinsä mennessä nuori laulajatar oli ehtinyt jo julkaista Indonesiassa viisi albumia, perustaa oman levy-yhtiönsä ja tuonut muita uusia artisteja pinnalle. Uusia haasteita janoavana hän päättikin jättää Indonesian suosionsa huipullakin ja muutti ranskalaisen aviomiehensä kanssa Eurooppaan tavoitteenaan luoda kansainvälistä uraa laulajana.

Tie vei ensin Lontooseen, jossa levy-yhtiöt suhtautuivat nihkeästi Anggunin ahkerasti lähettelemiin demoihin. Amsterdamiinkin muuttoa harkinnut nainen päätti viime hetkillä vaihtaa maisemaa Pariisiin, jossa levytyssopimuksen kanssa viimein lykästi. Vuonna 1997 julkaistiin hänen ensimmäisen ranskankielinen albuminsa ”La neige au Sahara”, jonka myötä teinivuosien kasarirock sai väistyä maailmanmusiikista äänimaailmansa ammentavan aikuisemman popin tieltä. Muutos osoittautui nappivalinnaksi, sillä sen lisäksi että nimikappaleesta tuli tuon vuoden suosituin kappale Ranskan radioissa, sen englanninkielisestä versiosta ”Snow on the Sahara” muodostui valtava kansainvälinen hitti. Se julkaistiin yhteensä 33 maassa Eurooppaa, Aasiaa ja Amerikkaa myöten ja albumia on myyty peräti 1,5 miljoonaa kappaletta. Nousipa se Suomessakin Top 40 -albumilistalle.

Anggun itse tekee laulunsa pääasiassa englanniksi, mutta apu Ranskan huipputuottajilta on edesauttanut häntä nousemaan yhdeksi ranskankielisen musiikkitaivaan kiintotähdiksi. Kaikista viidestä albumistaan sekä ranskan- että englanninkieliset versiot tehnyt laulajatar ei ole vuosituhannen vaihteen jälkeen yltänyt ihan ”Snow in the Saharan” kaltaiseen kansainväliseen menestykseen, mutta Indonesiassa hänen albuminsa ovat nousseet järjestään listaykkösiksi ja platinakantaan kiinni.

Kansainvälisyys on siis Ranskan ehdoton valtti tämän vuoden Euroviisuissa, johon 38-vuotias Anggun ottaa osaa innolla. Ranskan tv-kanava France 3 myönsi, että Anggun oli viimekin vuonna pitkään vahva kandidaatti maan edustajaksi, mutta Amaury Vassili vei viime hetkillä voiton artistivalinnassa. Anggun laulaa Bakussa William Rousseaun ja Jean-Pierre Pilot’n säveltämän ja hänen itsensä säveltäjä-Rousseaun kanssa sanoittaman kappaleen ”Echo (You and I)”, jossa lauletaan sekä ranskaa että englantia. Eksoottinen kaunotar sai Ranskan kansalaisuuden vuonna 2000 ja kuvaakin itseään tavallaan nyky-Ranskan symboliksi – onhan hän itsekin sekoitus monia eri kulttuureja. Anggun on promonnut moderniotteista kappalettaan ahkerasti ympäri Eurooppaa etenkin muiden maiden viisufinaaleissa, joten jano menestyä on kova. Bakun viisufinaalissa Anggun ja Ranska nousevat lavalle kilpailunumerolla 9. 

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Keskustele aiheesta foorumillamme

Katso esikatseluvideo Youtubesta

Anggunin kotisivut