Esittelyssä Ruotsi: Eric Saade – Popular

Eric Khaled Saade (s. 29.10.1990) syntyi Kattarpissa Ruotsissa libanonilaisen isän ja ruotsalaisen äidin yhteistyön hedelmänä. Tosin hänen vanhempansa erosivat Ericin ollessa 4-vuotias. Veli- ja siskopuolia hänelle on siunaantunut sittemmin peräti seitsemän kappaletta. Musiikki on ollut Ericille tärkeintä elämässä aina ja hän on määrätietoisesti pyrkinyt tähtitaivaalle jo lapsesta asti. Muiden ruotsalaislapsien tapaan Eric katsoi Melodifestivalenia äitinsä kanssa televisiosta ja vannoi jonain päivänä esiintyvänsä samalla estradilla. Ensimmäiset omat laulunsa hän kirjoitti 13-vuotiaana ja 15-vuotiaana hän voitti nuorille tarkoitetun Joker-laulukilpailun.

Vuonna 2007 lupaavat nuoret artistipojat kutsuttiin uuden poikabändin koelaulutilaisuuksiin ja Eric selvitti suvereenisti tiensä What’s Up! –kvartetin jäseneksi satojen hakijoiden joukosta. Seuraavana vuonna Eric ja muut What’s Up!in pojat tekivät ruotsinkielisen ääniraidan Disney-elokuvaan ”Camp Rock”. Eric ääninäytteli Shanen roolin. Samana vuonna ilmestyi myös yhtyeen oma pitkäsoitto ”In pose”, joka sisälsi hitin ”Go girl!”. Alkuvuodesta 2009 Eric jätti yhtyeen ja keskittyi soolouraansa.

Eric Saade Ruotsin finaalissa

Eric sai saman tien levytyssopimuksen ja pian julkaistiin hänen ensimmäinen singlensä ”Sleepless”, joka ei kuitenkaan ollut vielä iso hitti. Pankki räjähti vasta vuoden 2010 Melodifestivalenissa, jossa Eric sijoittui kolmanneksi Fredrik Kempen kappaleella ”Manboy”. ”Manboy”-single nousi listaykköseksi ja ensimmäinen sooloalbumi ”Masquerade” sijalle 2.

Tänä keväänä Eric lähti uudelleen Ruotsin euroviisukarsintana toimivaan Melodifestivalen-kilpailuun ja julisti jo ennen kisaa tavoitteekseen voiton – eikä vain Melodifestivalen-voiton, vaan koko kansainvälisen Eurovision laulukilpailun voiton. Fredrik Kempe teki jälleen Ericille kappaleen ja ”Popular” voitti Ruotsin karsinnan ylivoimaisin luvuin. Fredrik Kempe on kynäillyt myös kaksi aikaisempaa Ruotsin edustussävelmää: Charlotte Perellin ”Hero” (2008) ja Malena Ernmanin ”La voix” (2009), jotka tosin sijoittuivat kehnosti.

Eurovision laulukilpailuissa takavuosina erinomaisesti menestynyt ja neljä kertaa kilpailun voittanut Ruotsi on viime vuosina ollut menestyksen suhteen vastatuulessa. Viimeksi Ruotsi on sijoittunut finaalissa kärkikymmenikköön vuonna 2006, kun maineen pelastajaksi kutsuttiin itse Carola Häggkvist. Sen jälkeen sijoitukset ovat olleet vaatimattomia ja viime vuonna Ruotsi karsiutui kansankodin kauhuksi ensimmäistä kertaa historiansa aikana kokonaan finaalista. Tänä vuonna toisessa semifinaalissa Eric Saadelle selviää onko hän ”Popular” myös Euroopassa.

Katso karsintaesitys Youtubessa

Katso musiikkivideo Youtubessa

Ericin kotisivut

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Keskustele aiheesta foorumilla

Kuvat: SVT ja escstas.com