Esittelyssä Ruotsi: Loreen – Euphoria

Ruotsin euroviisukarsinnoissa eli tutummin Melodifestivalenissa kilpaili tänä vuonna monen monta aiempinakin vuosina mukana ollutta artistia. Yksi heistä oli viime vuonna Andra Chanseniin asti selvinnyt Loreen (syntymänimeltään Lorine Talhaoui). Lopulta Loreen voitti alunperin ennakkosuosikin viittaa kantaneen ja toista vuotta peräkkäin toiseksi sijoittuneen Danny Saucedon ja muut ylivoimaisesti kappaleellaan ”Euphoria” keräten eniten puhelinääniä Melodifestivalenin historiassa.

Loreen (s. 16.10.1983) pyrki kohti laulajanuraa jo vuonna 2004 osallistumalla Ruotsin ensimmäiseen Idol-kilpailuun. Neljäs sija oli lopulta kohtalona kilpailussa, jossa nähtiin myös Melodifestivalenista tuttu Darin, joka sijoittui toiseksi. Idolin jälkeen Loreen julkaisi yhden sinkun, mutta artistin ura ei ottanut tuulta alleen. Hän toimi myös hetken televisiotoimittajana, mutta piti muutoin hiljaiseloa julkisuudesta, kunnes palasi viime vuonna valokeilaan osallistuttuaan Melodifestivaleniin.

Paluun taustalla oli yhteistyö musiikintuottaja Moh Denebin sekä pop-tähti Måns Zelmerlöwin kanssa. Zelmerlöw perusti vuonna 2010 oman levy-yhtiön vain voidakseen tehdä Loreenin kanssa levytyssopimuksen. Finaalipaikka jäi kuitenkin vielä viime vuonna haaveeksi, vaikka kappaleesta ”My Heart Is Refusing Me” tulikin myöhemmin yksi Ruotsin viime vuoden suurimmista hiteistä, mistä kertoo listamenestyksen ja klubisoiton lisäksi myös Gaygalan 2012 -gaalasta poimittu ”Vuoden ruotsalainen kappale” -palkinto. Kun syksyllä julkaistu ”Sober”-sinkkukin sai erinomaisen vastaanoton, ei ole ihme, että Loreen päätti palata Melodifestivalenin lavalle. Paikka tunnettuna ja suosittuna artistina Ruotsin musiikkitaivaalla oli vakiintunut, ja menestyksen avaimet olivat käsissä.

Edustuskappaleen ”Euphoria” ovat säveltäneet ja sanoittaneet kokeneet ruotsalaiset euroviisuhittinikkarit Thomas G:son ja Peter Boström. Kappale nousi välittömästi hitiksi Ruotsissa, ja voitokkaan karsintafinaalin jälkeen se nähtiin myös Suomessa listaykkösenä, ja menestys jatkuu edelleen. Niin ruotsalaiset itse kuin vedonlyöntitoimistotkin uskovat vankasti Ruotsin viidenteen viisuvoittoon, joten saa nähdä, tavataanko Ruotsissa Bakun jälkeen torilla.

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Keskustele aiheesta foorumillamme

Katso karsintaesitys Youtubesta

Loreen Facebookissa

Kuvat: Carl-Johan Söder ja SVT