Esittelyssä Ruotsi: Måns Zelmerlöw – Heroes

Måns 1Yliopiston professorin ja lääkärin pojan Måns Zelmerlöwin (s. 13.6.1986) musikaalisuus havaittiin jo varhaisessa lapsuudessa. Koulut käytiin Lundin musiikkiluokilla ja jo vuonna 2002 Måns oli mukana sivuroolissa Malmön Slagthusetin musikaalissa ”Joseph and the amazing technicolor dreamcoat”. Vuonna 2005 hän ponnahti kaiken kansan tietoisuuteen Ruotsin Idol-kilpailun toisen kauden kautta. Vaikka itse kilpailussa Måns sijoittui viidenneksi, hän lienee nykyään kyseisen kisan muistetuin artisti. Seuraavana vuonna hän voitti Ruotsin Tanssii tähtien kanssa -kilpailun ja loppuvuodesta tähditti Grease-musikaalia Danny Zukon roolissa.

Lopullinen läpimurto levyttävänä artistina tapahtui vuonna 2007 Melodifestivalen-kilpailun myötä. Måns sijoittui ikivihreällä ”Cara mia” -ykköshitillään kisassa kolmanneksi. ”Cara mia” -single myi kuitenkin yli 40.000 kappaletta eli kaksinkertaiseen platinaan oikeuttavan määrän. Pian julkaistiin esikoisalbumi ”Stand by for…”, joka nousi Ruotsin listan ykköseksi ja myi yli 48.000 kappaletta eli kultaa. ”Cara mian” lisäksi levyltä lohkaistiin singlet ”Work of art (Da Vinci)”, ”Brother oh brother” ja ”Miss America”. Syksyllä Måns juonsi ”Lilla Melodifestivalen” -kilpailun ja esiintyi jälleen musikaalissa. ”Footloose”-musikaalia esitettiin Göteborgissa ja seuraavana keväänä myös Tukholmassa. Vuonna 2008 hän kiersi Ruotsia suositun ”Diggiloo”-kiertueen mukana Ruotsin suosituimpien artistien kanssa.

Vuonna 2009 oli vuorossa uusi yritys Melodifestivalenissa. ”Hope & glory” oli raatien ykkössuosikki, mutta puhelinäänet pudottivat Månsin lopulta neljännelle sijalle. Samaan syssyyn julkaistiin toinen albumi ”MZW”, jolla hän osallistui vahvasti myös kappaleiden säveltämiseen ja sanoittamiseen. Levy myi kultaa ja siltä lohkaistiin myös toinen single ”Hold on”. Kesällä Måns lähti ensimmäiselle omalle kiertueelleen viisihenkisen bändin ja neljän tanssijan kanssa. Hän juonsi myös televisiossa ”Sommarkrysset”-musiikkiohjelmaa ja esiintyi heinäkuussa kruununprinsessa Victorian syntymäpäiväjuhlissa. Uuden vuoden aattona sai ensi-iltansa ”Romeo & Julia” -musikaali, jossa Måns nähtiin Romeon roolissa. Vastanäyttelijä etsittiin tosi-tv-ohjelmassa ”Jakten på Julia” ja roolin voitti Lisette Pagler.

Vuonna 2010 Måns juonsi Melodifestivalen-kiertueen yhdessä Dolph Lundgrenin ja Christine Meltzerin kanssa. Jouluksi ilmestyi joululevy ”Christmas with friends”. Seuraavana vuonna hänet nähtiin supersuositun ”Allsång på Skansen” -yhteislauluohjelman juontajana. Juontajapesti jatkui kolmen kesän ajan. Vuoden 2011 jouluksi julkaistiin toinen talvinen teemalevy ”Kära vinter”. Vuonna 2012 Måns tuki Ruotsin lasten syöpäsäätiötä Barncancerfondenia hyväntekeväisyyssinglellä ”Ett lyckligt slut”. Seuraavana hän otti jälleen osaa Melodifestivaleniin, mutta tällä kertaa lauluntekijänä. Eric Segerstedtin ja Tone Damlin esittämä ”Hello goodbye” ei kuitenkaan päässyt finaaliin. Syksyllä Måns nähtiin ”Spök!”-musikaalin pääosassa.

Helmikuussa 2014 julkaistiin uusi albumi ”Barcelona sessions”, joka sisälsi edellisvuoden lopulla julkaistut singlet ”Broken parts” ja ”Beautiful life”. Levy esitteli uuden vakavamman ja vähän rockahtavamman Måns Zelmerlöwin. Se sijoittui Ruotsin albumilistalla parhaimmillaan sijalle 3 ja levyltä lohkaistiin vielä kolmas single ”Run for your life”. Keväällä 2015 Måns lähti kolmatta kertaa Melodifestivalen-kilpailuun solistina ja yhtenä kisan suurimmista ennakkosuosikeista. Måns Zelmerlöw lunasti vahvalla ”Heroes”-kappaleellaan ja uusimmalla 3D-tekniikalla maustetulla esiintymisellään odotukset ja voitti karsintakilpailun kaikkien aikojen ylivoimaisimmalla piste-enemmistöllä. Kilpailukappaleen ovat säveltäneet ja sanoittaneet Linnea Deb, Joy Deb ja Anton Hård af Segerstad. Kaulaa toiseksi tulleeseen Jon Henrik Fjällgreniin syntyi peräti 149 pistettä. Perinteiseen tapaan Ruotsi lähtee myös kansainväliseen semifinaaliin yhtenä ennakkosuosikkina.

Katso kappaleen video

Keskustele aiheesta foorumillamme

Kuvat: Per Kristiansen

Måns 2