Esittelyssä Ruotsi: Sanna Nielsen – Undo

Sanna 1 Sanna Viktoria Nielsenin (s. 27.11.1984) musikaalinen lahjakkuus ilmeni jo hyvin varhaisessa iässä. Hän syntyi ja eli lapsuutensa Edenrydin pikkukaupungissa Skånessa. Sanna osallistui ensimmäisiin laulukilpailuihinsa 8-vuotiaana ja kaksi vuotta myöhemmin hän jo pokkasi ensimmäisen voittonsa. 11-vuotiaana Sanna esiintyi muina tyttöinä dansbandin vakituisena laulusolistina. Sannan levytys ”Till en fågel” nousi Svensktoppenin ykkössijalle ja hän on edelleen kaikkien aikojen nuorin tällä listalla ykköstilan napannut artisti. Vuonna 1996 näki päivänvalon Sannan ensimmäinen pitkäsoitto ”Silvertoner”, neitokaisen ollessa 12-vuotias. Sannaa verrattiin lehdissä Carola Häggkvistiin. Vuotta myöhemmin oli joululevyn ”Min önskejul” vuoro.

Lukion Sanna opiskeli Malmössä, musiikkipainotteisella linjalla. Sen jälkeen hän keskittyi täysillä uraansa sooloartistina. Vuonna 2001 Sanna Nielsen osallistui ensimmäisen kerran Melodifestivaleniin kappaleella ”Igår, idag”, sijoittuen hienosti kolmanneksi. Saman vuoden lopulla hän toteutti joulukiertueen yhdessä Christer Sjögrenin, Sten Nilssonin ja Charlotte Perrellin kanssa. Seuraavana vuonna Sanna kiersi Ruotsia yhteiskiertueella Roger Pontaren kanssa.

Vuonna 2003 oli toisen Melodifestivalen-yrityksen aika. Tuolloin Ruotsin karsinta oli muuttunut kiertuemuotoiseksi alkukarsintoineen, mutta Sanna selvitti tiensä finaaliin Thomas G:sonin säveltämällä ”Hela världen för mig”-kappaleella kirkkain luvuin. Finaalissa sijoitus oli lopulta viides. Loppuvuodesta Sanna kiersi Sonja Aldenin ja Shirley Clampin kanssa joulukiertueella ja samalta porukalta ilmestyi myös yhteinen joululevy ”Vår jul”. Kaksi vuotta myöhemmin Sanna osallistui Melodifestivaleniin duona Fredrik Kempen kanssa, joka oli myös säveltänyt kilpailukappaleen ”Du och jag mot världen”. Sen sijoitus finaalissa oli kahdeksas. Vuonna 2006 ilmestyi melkein kymmenen vuoden tauon jälkeen kokonaan uusi ruotsinkielinen albumi ”Nära mej, nära dej”.

sanna 2Vuonna 2007 Sanna osallistui Melodifestivaleniin neljännen kerran, tällä kertaa Fredrik Kempen kappaleella ”Vågar du, vågar jag”. Nyt Sanna joutui hakemaan vetoapua Andra chansenista, mutta pääsi jälleen finaaliin, jossa sijoitus oli seitsemäs. Samana vuonna ilmestyi kokoelmalevy ”11-22”, joka sai nimensä siitä että se sisälsi levytyksiä yhdentoista vuoden ajalta. Ensimmäiset niistä Sanna oli tehnyt 11-vuotiaana ja tuoreimmat levyn julkaisun aikoihin 22-vuotiaana. Albumi sisälsi myös Sannan kaikki neljä tähän mennessä ilmestynyttä Melodifestivalen-ehdokasta.

Seuraavaa Melodifestivalen-kappaletta ei tarvinnut kauaa odotella, sillä Sanna oli mukana heti seuraavana vuonna vahvempana kuin aikaisemmin. Hän esitti tunteikkaan balladinsa ”Empty room” sellaisella voimalla, että Ruotsin kansa oli myyty. Sanna voitti kaikki kisan yleisöäänestysvaiheet ylivoimaisesti, mutta finaalissa alueraadit pitivät Charlotte Perrellin ”Hero”-kappaletta niin paljon parempana, että Sannan oli tyytyminen kakkossijaan. ”Empty room” voitti kuitenkin kansainvälisen euroviisuklubi OGAE:n second chance kilpailun täysin ylivoimaisesti. Kilpailun jälkeen ilmestyi uusi, kokonaan englanninkielinen albumi ”Stronger”, joka nousi listaykköseksi ja myi Ruotsissa kultaa. Saman vuoden jouluksi ilmestyi yhdessä Sonja Aldenin ja Shirley Clampin tehty englanninkielinen joululevy.

Viimeistään tässä vaiheessa Sanna vakiinnutti paikkansa Ruotsin musiikkikentän kestosuosikkien joukossa. Useiden kiertueiden jälkeen seuraava hittilevy nousi jälleen Melodifestivalen-kilpailusta. Vuonna 2011 Sanna sijoittui karsintakilpailussa neljänneksi kappaleella ”I’m in love” ja heti perään julkaistu samanniminen albumi nousi Ruotsin listalla kolmanneksi. Vuosina 2012-2013 Sannalta ilmestyi joululevyt ”Vinternatten” ja ”Min jul”, jotka menestyivät joulukiertueiden siivittäminä myös listoilla.

Vuonna 2014 vasta 29-vuotias Sanna oli jo saavuttanut paljon, mutta saavutti vihdoin sen kirkkaimman mitalin jota hän oli tavoittelemassa jo seitsemättä kertaa. Hän osallistui jälleen Melodifestivaleniin Fredrik Kempen säveltämällä balladilla ”Undo”, joka nousi nopeasti ennakkosuosikkien joukkoon. Karsintavoitto oli kuitenkin täpärä, sillä toiseksi sijoittunut Ace Wilderin esitys ”Busy doin’ nothin’” jäi vain kahden pisteen päähän. Voitto ei olisi kuitenkaan voinut mennä oikeampaan osoitteeseen, sitä mieltä oli myös Ruotsin kansa. ”Undo” nousi nopeasti latauslistojen kärkeen ja samalla myös kansainvälisten vedonlyöntitoimistojen veikkauslistojen kärkeen, mitä tulee Eurovision laulukilpailun kansainvälisen loppukilpailun suhteen.

Sannalla on edessään kiireinen kevät. Hän promoaa ”Undo”-kappaletta ympäri Eurooppaa ja valmistautuu toukokuiseen Kööpenhaminan kisaviikkoon. Samalla tekeillä on uusi levy ja elokuussa 2014 ensi-iltansa saavan Dr. Zhivago musikaalin pääroolin omaksuminen. Lokakuussa Sanna nähdään myös Suomessa, Porvoossa, Paraisilla ja Närpiössä, lyhyellä Suomen kiertueella.

Katso karsintaesitys Youtubessa

Keskustele aiheesta foorumillamme

Kuvat: Per Kristiansen

copy-SannaHeader