Esittelyssä San Marino: Serhat – I didn’t know

Serhat 1San Marinon lilliputtivaltion edustajaksi on tänä vuonna pestattu turkkilainen tv-persoona ja laulaja Serhat (oik. Ahmet Serhat Hacıpaşalıoğlu, 51 vuotta). Vuonna 1997 alkaneen laulualan lisäksi Serhat on isännöinyt mm. paikallista versiota Jeopardy-tietokilpailusta eli Rizikoa Turkin televisiossa. Vuonna 1994 ensiesityksensä saanut visailu pyöri televisiossa useita vuosia ja Serhat palkittiin vuonna 1995 suosituimman tv-isännän tittelillä. Serhatin uralle mahtuu myös muita tv-juontohommia. Musiikkia on syntynyt siinä sivussa sekalaisten singlejulkaisujen muodossa ja vuonna 2009 Serhat perusti big band -tyyppisen tanssiorkesterin, jonka solistina ovat keikkakokemukset karttuneet.

San Marinon tv-yhtiön sisäisesti edustajakseen valitsema Serhat omaa persoonallisen Leonard Cohen -tyyppisen laulutavan ja tumman äänen. Hän sai euroviisufanien suupielet kääntymään hymyyn julkaistuaan verkkaisen edustusballadinsa “I didn’t know”. Kappaleen ovat säveltäneet ja sanoittaneet turkkilainen Olcayto Ahmet Tuğsuz sekä kreikkalainen Nektarios Tyrakis, joka on aiemmin ollut kynäilemässä “Shake it” (Kreikka 2004) ja “Love me tonight” (Valko-Venäjä 2005) -nimisiä euroviisuja. Ilmeisesti kappaleen saaman palautteen ansiosta pian julkaistiin kappaleesta uusi versio, jossa tunnelmapala muuttui Baccara-henkiseksi retrodiscoksi ja samalla ilmoitettiin, että discoversio on myös se mikä kuullaan Tukholmassa. Persoonallista otetta ei Serhatin esityksestä puutu ja moni pitääkin San Marinoa tämän vuoden viisujen väriläiskänä.

Serhat 2Euroopan kolmanneksi pienin valtio San Marino on tuonut muutenkin hauskan lisämausteensa Eurovision laulukilpailuihin tällä vuosikymmenellä. Italian ympäröimä San Marino on väkiluvultaan suurinpiirtein Riihimäen kaupungin kokoinen (n. 30.000 asukasta), mutta pinta-alaltaan vain noin puolet Riihimäestä (n. 61 neliökilometriä). Ensimmäisen epäonnisen yrityksensä euroviisuissa San Marino teki vuonna 2008, kun italiankielellä esiintynyt Miodio-yhtye jäi semifinaalin viimeiseksi. Sanmarinolaiset laittoivat mietintämyssyn päähänsä pariksi vuodeksi ja palasivat kisaan vuonna 2011  Senit -laulajattaren kanssa. Finaalipaikka jäi silloinkin tavoittamatta.

Seuraavana vuonna hätiin kutsuttiin itse legendaarinen saksalaistuottaja Ralph Siegel (71). Siegel on säveltänyt tähän päivään mennessä 24 euroviisuedustussävelmää, joista suurimman osan Saksalle mutta mukana on Saksan ja San Marinon lisäksi myös Luxemburgin, Sveitsin ja Montenegron lippujen alla laulettuja euroviisuja. Kirkkaimman mitalin Siegelin sävellys saavutti vuonna 1982, kun Länsi-Saksa voitti euroviisut Nicolen esittämällä kappaleella “Ein bisschen Frieden”. San Marinolle Ralph Siegel tuotti Valentina Monettan esitettäväksi leikkisän rallin “Facebook uh-oh-oh”, jonka nimessä oli kuitenkin euroviisujen sääntöjen vastaisesti mainittu tuotemerkki. Pienen kohun saattelemana kappaleen sanoitus muutettiin muotoon “The Social network song”.

Voimakaksikko Siegel/Monetta edusti San Marinoa kolmena vuotena peräkkäin. Tämä oli neljäs kerta euroviisuhistoriassa, kun sama laulaja edustaa samaa maata kolme kertaa peräkkäin. Ne aikaisemmat olivat Lys Assia, Corry Brokken ja Udo Jürgens ovat kaikki tosin myös voittaneet euroviisut. Näin ei käynyt ennusmerkeistä huolimatta Valentina Monettalle, mutta sentään San Marinon ensimmäinen – ja toistaiseksi ainoa – finaalipaikka irtosi kolmannella yrittämällä vuonna 2014. Siegel sivusi omaa ennätystään säveltäessään San Marinon edustussävelmän myös vuonna 2015, nyt tosin nuorisoduo Michele Perniolan ja Anita Simoncinin esitettäväksi. Aiemmin Siegel sävelsi neljä peräkkäistä Saksan edustuskappaletta vuosina 1979-1982. Silloinhan sävellysyritykset huipentuivat viisuvoittoon, mutta nytkään ennusmerkeillä ei ollut merkitystä ja San Marino karsiutui viime vuonna jälleen finaalista. Nähtäväksi jää, kuinka tällä kertaa San Marinon käy.

Kappaleen musiikkivideo

Alkuperäinen balladiversio

Kuvat: Klaus Roethliesberger

Serhat 3