Esittelyssä Serbia: Nina – Čaroban

Serbian yleisradio RTS kutsui tänä vuonna maan euroviisukarsintoihin isän ja kahden tyttären muodostaman säveltäjäkolmikon Kornelije, Aleksandra ja Kristina Kovačin. Kaikki kolme ovat menestyneitä artisteja, joilla jokaisella on jopa viisukokemusta Jugoslavian lipun alla. Tyttäret tulivat tutuksi Bebi Dolin taustalaulajan hommista vuonna 1991, isä-Kornelije luotsasi puolestaan johtamansa Korni Grupan Brightonin viisulavalle jo vuonna 1974.  Kukin säveltäjistä sai kuitenkin itse valita kilpailukappaleellensa esittäjän, ellei itse halunnut sävelmäänsä esittää.

Kristina Kovač löysi viime hetkillä kepeälle, vahvasti 60-lukua henkivälle kappaleelleen ”Čaroban” (suom. ”Taianomainen”) laulajan niinkin yllättävästä paikasta kuin Youtubesta. Hän katseli erään nuoren laulajattaren videoita, pyysi hänet testiäänityksiin ja nappasi hänet saman tien viisuehdokkaansa esittäjäksi. Ninan tie tähtiin oli alkanut.


Belgradilainen Nina, oikealta nimeltään Danica Radojčić, oppi soittamaan pianoa jo ennen kouluikää ja on sittemmin koko nuoren ikänsä käynyt erinäisiä musiikkikouluja. Nyt kolmatta vuotta Belgradin yliopistossa farmaseutiksi opiskeleva 21-vuotias nuori nainen on keikkaillut ahkerasti bändinsä Legal Sex Departmentin kanssa Belgradin klubeilla. Esikuvikseen muun muassa Duffyn ja Musen mainitseva Nina oli kuitenkin käytännössä suurelle yleisölle täysin tuntematon, kun hän astui ensimmäistä kertaa tv-kameroiden eteen Serbian karsintafinaalissa. Iloinen retroiskelmä hurmasi Serbian puhelinäänestäjät ja Nina rynni ylivoimaiseen voittoon 14 900 äänellä, kun toiseksi tullut Aleksandra Kovač joutui tyytymään 5 994 ääneen.

Düsseldorfissa Nina lähtee tavoittelemaan Serbian toista viisuvoittoa ensimmäisen semifinaalin kuudennelta esityspaikalta. Kappaleesta on tehty myös englanninkielinen versio ”Magical”. Viisulavalla Ninan kanssa nähdään taustakööriin pestatut Tijana Bogićević, Sanja Bogosavljević sekä Saška Janković, joista kahdella jälkimmäisellä löytyy kokemusta kansainväliseltä viisulavalta jo ennestäänkin: Sanja oli voittamassa viisuja ”Molitvan” taustalla nähdyn Beauty Queens -kokoonpanon riveissä vuonna 2007, kun taas Saska lauloi taustoja viime vuonna Milan Stankovićille. Koreografian puolestaan on tehnyt Miloš Paunović, jonka käsialaa oli myös vuoden 2009 Montenegron viisun ”Just get out of my life” koreografia.

.

Katso karsintaesitys Youtubesta

Kuuntele englanninkielinen versio Youtubessa

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Keskustele aiheesta foorumilla

Kuvat: RTS