Esittelyssä Serbia: Sanja Vučić ZAA – Goodbye (Shelter)

Sanja 1Serbiaa Tukholman viisulavalla edustava Sanja Vučić on laulanut käytännössä koko ikänsä. Laulajavanhemmat opettivat Sanjalle jo lapsena muun muassa serbialaisia kansanlauluja ja nuori tyttö pääsi kehittämään näin uniikkia lauluääntänsä.

Sittemmin Sanja on opiskellut äänenkäyttöä ja laulua muun muassa oopperalaulajatar Katarina Jovanovićin johdolla. Tällä hetkellä 23-vuotias neito toimii pääasiallisesti ska-dub-punk-jazz-yhtye ZAAn vokalistina, mistä syystä Sanja haluaakin esiintyä Tukholmassa nimellä Sanja Vučić ZAA.

Kruševacin kaupungista kotoisin oleva Sanja asustelee nykyään maan pääkaupungissa Belgradissa. Musiikkihommiensa ohella Sanja opiskelee Belgradin yliopistossa arabian kieltä ja kirjallisuutta.

Sanja 2Euroviisuihin Sanja päätyi Serbian yleisradion RTS:n sisäisellä valinnalla. Kilpailukappale ”Goodbye (Shelter)” sai ensisoittonsa 12. maaliskuuta. Kilpailukappaleen on säveltänyt ja sanoittanut 41-vuotias laulaja-lauluntekijä Ivana Peters. Kappaleesta on tehty myös serbiankielinen versio ”Iza osmeha”.

Serbian kilpailukappale on yksi tämän vuoden kantaaottavimmista viisuista ja sen on kerrottu vastustavan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Sanja kokeekin itse, että hänen kappaleellaan on voimakas sanoma.
– Kappale käsittelee yhteiskunnallisesti merkittävää ongelmaa. On tärkeää, että kipeitäkin asioita käsitellään, jolloin tietoisuus epäkohdista lisääntyy ja niille voidaan tehdä jotain.

Nykyvauhdilla Serbiasta onkin tulossa, ainakin euroviisukappaleiden näkökulmasta, Itä-Euroopan johtavin naisasiamaa. Viime vuonna Bojana Stamenov puolusti jokaisen naisen oikeutta olla onnellinen juuri omana itsenään ja myös vuonna 2007 maalle sen toistaiseksi ainoan viisuvoiton tuonut Marija Šerifović rikkoi omalta osaltaan perinteistä balkanilaista naiskuvaa. Miten Serbialle käy tänä vuonna, se selviää Tukholman viisujen toisessa semifinaalissa 12. toukokuuta.

Katso englanninkielinen versio

Katso serbiankielinen versio

Kuvat: Andreja Damnjanović

Sanja 3