Esittelyssä Slovenia: Maja Keuc – No one

Vasta 19-vuotias Maja Keuc (s. 16.1.1992) on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt olla jo monessa mukana. Varhaisteininä kuoron ja nuorisoteatterin kautta hän pääsi osallistumaan kahteenkin eri musikaalituotantoon ja siten pääsi esiintymään kotimaansa lisäksi myös Kroatiassa ja Italiassa. Rock-bändi Hroščin riveihin Mariborissa syntynyt ja kasvanut Maja päätyi 13-vuotiaana, mutta yhtyeen tie katkesi kolmen vuoden kuluttua musiikillisiin erimielisyyksiin. Klubijammailuiden kautta hän tapasi slovenialaisia musiikkihahmoja ja pääsi 17 vuoden iässä jo ensimmäistä kertaa esiintymään televisioon.

Varsinainen läpimurto slovenialaiseen musiikkielämään tapahtui vuonna 2009, kun Maja osallistui Slovenian Talent-kilpailuun. Soulia, jazzia ja bluesia taitava laulaja ihastutti yleisöä sen verran, että hän sijoittui kilpailussa toiselle sijalle. Viime vuonna hän liittyi musiikkiprojektiin nimeltä Papir, jolta julkaistiin myöhemmin oman cd-levynkin ”Po viharju”.

Slovenian omaksi Christina Aguileraksi ja Anastaciaksi tituleerattu Maja osallistui alkuvuodesta Slovenian euroviisukarsintoihin EMAan kappaleella ”Vanilija”. Kymmenen kappaleen finaalista tuomarit Severina (Kroatian edustaja vuodelta 2006), Darja Švajger (Slovenian edustaja vuosilta 1995 ja 1999) sekä toimittaja Mojca Mavec valitsivat superfinaaliin kaksi mielestään parasta esitystä, joista Slovenian puhelinäänestäjät saivat lopulta äänestää mieleisensä voittajan. Maja peittosi tuomariäänestyksessä mm. vuoden 2005 Slovenian viisuedustajan Omar Naberin ja kohtasi kärkikamppailussa Aprilin ja viisudiskon ”Ladadidej”. Puhelinäänestäjät kuitenkin luottivat Majan laulutaidon ja dramaattisuuden nimeen ja äänestivät hänet yli 70 % äänisaalilla Slovenian viisuedustajaksi.

Maja ilmoitti lähes heti karsinnan jälkeen, että Düsseldorfissa kuullaan ”Vanilijasta” englanninkielinen versio, joka sai nimen ”No one” (suom. Ei kukaan). Kappaleen tekijätiimistä löytyvät viisufaneille tutut nimet säveltäjä Matjaž Vlašič sekä sanoittaja Urša Vlašič. Vlašičin pariskunta taitaa dramaattiset sävelkulut ja sovitukset, sillä heidän käsialaansa ovat myös Slovenian viisuedustajat vuosilta 1998 (”Naj bogovi slišijo”), 2001 (”Energy”) sekä 2006 (”Mr Nobody”). Lisäksi Urša oli mukana säveltämässä vuoden 2005 ”Stopia”.

Itsekriittiseksi ja jalat maassa -tyyppiseksi ihmiseksi kuvailtu Maja pitää tavoitteenaan saada ensimmäinen sooloalbuminsa ulos tämän vuoden aikana sekä päästä Düsseldorfissa semifinaalista finaaliin. Jälkimmäinen temppu ei olekaan onnistunut Slovenialta semifinaalikauden aikana kuin vain yhden kerran, kun Alenka Gotar selvitti tiensä finaaliin Helsingin viisuissa. Viime vuonnakin Ansambel Roka Žlindre & Kalamarin kohtalona oli jäädä semifinaalissaan toiseksi viimeiseksi. Parhaimmillaan Slovenia on sijoittunut seitsemänneksi ja on tehnyt niin kaksikin kertaa kappaleilla ”Prisluhni mi” vuonna 1995 ja ”No onen” tekijöiden ”Energy” vuonna 2001. Ehkä menestyksekkäät säveltäjät siivittävät Slovenian menestykseen tänäkin vuonna? Se nähdään toisen semifinaalin jälkeen, jossa Slovenia esiintyy numerolla 13.

Katso sloveniankielinen karsintaesitys Youtubessa
Katso englanninkielinen musiikkivideo Youtubessa
Majan kotisivut
Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla
Keskustele aiheesta foorumilla

Kuvat: RTVSLO/Ziga Culiberg (RTV Slovenia)