Esittelyssä Slovenia: Tinkara Kovač – Round and round

Tinkara pieniSlovenian viisuedustajana Kööpenhaminassa nähdään 35-vuotias pitkän linjan artisti Tinkara Kovač (s. 3.9.1978). Tinkaran musiikkiura alkoi jo vuonna 1997, kun hän voitti laulufestivaaleilla vuoden tulokkaan palkinnon. Heti jo samana vuonna hän otti osaa Slovenian viisukarsintoihin EMAan ja sijoittui ensimmäisellä singlellään ”Veter z juga” kymmenenneksi. Pari vuotta myöhemmin vuonna 1999 hän yritti EMAssa revanssia kappaleella ”Zakaj”, joka yleisöäänestyksen voitosta huolimatta jäi tuomariston pisteiden jälkeen toiselle sijalle. Kolmannella yrityksellä ”Sonce v očeh” sijoittui vuonna 2001 neljänneksi.

Viisukarsintoihin osallistumisen ohessa Tinkara on julkaissut vuosien saatossa peräti yhdeksän albumia, joista viimeisin, paikallismurteilla laulettuja tuutulauluja ja musiikillisia iltasatuja sisältävä levy julkaistiin viime vuonna. Lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja voittanut laulajatar on yksin ja yhdessä erilaisten kokoonpanojen kanssa esittänyt huimat 800 keikkaa Sloveniassa, Kroatiassa, Itävallassa ja Italiassa. Yhteistyötä hän on tehnyt niin Led Zeppelinin kuin Jethro Tullinkin solistien kanssa ja olipa nainen jopa jälkimmäisen mukana bändin Keski-Euroopan kiertueellakin.

Tinkara sivu

Kolmentoista vuoden tauon jälkeen Tinkara teki paluun EMAan ja euroviisuympyröihin. Hengähdystauko mitä ilmeisimmin kannatti, sillä hänen kappaleensa ”Spet (round and round)” voitti seitsemän kappaleen finaalin ja sai yli kaksi kertaa enemmän ääniä kuin toiseksi tullut Muff. Taakse jäi myös vuoden 2005 Slovenian viisuedustaja Omar Naber, joka ei sijoittunut kärkikaksikkoon saakka. Voiton jälkeen Tinkaran kappale sai ytimekkäämmän nimen ”Round and round”, vaikka sanoitus pysyikin puoliksi englannin- ja puoliksi sloveeninkielisenä.

Edustuskappaleen on säveltänyt Raay, yksi Slovenian huippusäveltäjistä ja –tuottajista, joka on mm. ollut mukana Slovenian Popstars- ja Idol-projekteissa. Lisäksi Raay on ollut säveltäjänä mukana EMAssa jo neljä kertaa aiemminkin ennen tätä vuotta ja säveltänyt esim. vuonna 2011 toiseksi tulleen Aprilin ”Ladadidej’n”. ”Round and roundin” sanoituksesta vastaavat itse solistin lisäksi Tina Piš sekä viime vuonna Sloveniaa Malmössä edustanut Hannah Mancini.

Sen lisäksi, että Tinkara on lahjakas laulaja ja lauluntekijä, on hän myös suorittanut Triesten konservatorioissa huilistin tutkinnon. Tämä varmasti on syynä siihen, että ainakin Slovenian karsinnoissa laulajatar esiintyi poikkihuilun kera. Se, onko huilu mukana myös Kööpenhaminan lavalla, selviää toisessa semifinaalissa, jossa Slovenia esiintyy toiseksi viimeisenä numerolla 14.

Katso kappaleen musiikkivideo Youtubessa

Katso kappaleen esikatseluvideo Youtubessa

Katso kappaleen live-esitys Youtubessa

Keskustele kappaleesta foorumillamme

Kuvat: Matej Mljač

Tinkara alas