Esittelyssä Slovenia: ManuElla – Blue and Red

manuella1Manuela Brečko, taiteilijanimeltään ManuElla, on slovenialainen laulaja ja lauluntekijä, joka on syntynyt noin Kajaanin kokoisessa kaupungissa Celjessä, joka sijaitsee suurin piirtein keskellä Sloveniaa. Suhteellisen pienestä koosta huolimatta se on Slovenian kolmanneksi suurin kaupunki. Siellä ManuElla joka tapauksessa näki päivänvalon 31. tammikuuta armon vuonna 1989. Jo 16-vuotiaana hän osallistui paikallisen kykykilpailun “Bitke talentovin” toiselle tuotantokaudelle, ja viisi vuotta myöhemmin hänet nähtiin myös saksalaisessa kykykilpailussa “Das Supertalent”.

Omistautuneimmille viisuharrastajille ManuElla saattaa olla etäisesti tuttu Slovenian 2012 Euroviiukarsinnasta, jossa hän pääsi neljän parhaan joukkoon. Tuolloin voiton vei Eva Boto, joka myöhemmin kansainvälisessä kilpailussa jäi oman semifinaalinsa toiseksi viimeiseksi. Mutta ManuElla ei luovuttanut, vaan jälleen tänä vuonna hän oli valmis tavoittelemaan Slovenian euroviisuedustajan paikkaa. Ainakin asiaan perehtyneiden viisufanien mielestä Slovenian karsinnan piti olla yhden tai maksimissaan kahden kauppa, mutta niin vain ManuElla pääsi yllättämään.


Manuella 2Mukana karsinnassa oli nimittäin suurta fanisuosiota nauttiva Nuša Derenda, joka edusti Sloveniaa vuonna 2001 Tanskassa järjestetyissä Euroviisuissa kappaleella “Energy”. Nušan tämän vuoden kappale oli nimeltään “Tip Top”. Toinen fanien suosikki oli Raiven ja hänen elektroninen pop-balladinsa “Črno bel” (“Mustaa ja valkoista”). Slovenian karsinnoissa maininnan ansaitsee myös Regina, joka edusti Sloveniaa vuonna 1996 kappaleellaan “Dan najlepših sanj” (“Kauneimman unelman päivä”). Tosin hänen kappaleensa “Alive in Every Way” ei herättänyt tänä vuonna faneissa suuria intohimoja. Kumpikin Slovenian aikaisemmista edustajista jätettiin kuitenkin tylysti karsinnan kärkikaksikon ulkopuolelle, ja lopulta taistelu edustuspaikasta käytiin värien kesken. Vastakkain olivat Sininen ja punainen sekä Musta ja valkoinen. ManuElla on säveltänyt ja sanoittanut voittokaan “Blue and Red” -kappaleensa Marjan Hvalan ja Leon Oblakin kanssa.

Ennen tulostenjulkistusta oli show’ssa vuorossa tietenkin väliaikanumero. Tällä kertaa väliaikanumero on mainitsemisen arvoinen, sillä melko ironisesti siitä tuli suurempi hitti kuin yhdestäkään kilpailleesta kappaleesta. Klemen Slakonja -niminen mieshenkilö oli nimittäin valittu väliaikanumeron esittäjäksi, ja niin sai ensiesityksensä “Putin, Putout”-niminen kappale, jossa Slakonja imitoi Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Hämmennystä mutta myös suurta ihastusta herättäneen väliaikaesityksen jälkeen oli tulosten julkistamisen aika. Monien ihmetykseksi Slovenian edustajaksi tosiaan valittiin ManuElla kappaleellaan “Blue and Red”. Iloinen countrykappale on saanut hieman ristiriitaisen vastaanoton, mutta esikommenttien perusteella ei viisumenestystä ennenkään ole voitu ennustaa.

Katso kappaleen karsintaesitys

Kuuntele kappaleen viisuversio

Teksti: Olli Tamminen

Kuvat: Žiga Mihelčič

manuella3