Esittelyssä Suomi: Norma John – Blackbird

IMG_2904aEnsimmäisen semifinaalin seitsemäs ehdokas ei liiemmin esittelyjä tällä sivustolla ehkä tarvitsisi. Tuolloin Kiovan viisulavalle nimittäin astuvat Leena Tirronen ja Lasse Piirainen eli Suomea ”Blackbird”-kappaleella edustava Norma John.

Kaksikon viisuedustus varmistui tammikuun lopussa Norma Johnin voitettua Espoon Metro Areenalla kisatun Uuden musiikin kilpailun. Norma Johnin ”Blackbird” oli kilpailussa sekä kansainvälisten raatien että televisionkatsojien suosikki. Ero toiselle sijalle tulleeseen Zühlkeen ja kolmanneksi sijoittuneeseen Emmaan oli lopulta hyvinkin selkeä.

Vaikka Norma John oli kokoonpanona monille melko vieras vielä ennen Uuden musiikin kilpailua, löytyy sekä Leenan että Lassen taustalta paljon taitoa ja osaamista musiikin saralta. Leena voidaan muistaa esimerkiksi vuoden 2010 Suomen X factor -kisasta, jossa hän sijoittui tuolloin kolmanneksi. Pian ohjelman jälkeen Leena levyttikin esikoissooloalbuminsa taiteilijanimellä Leena Ihmemaassa. Muun muassa Isaac Elliotin, Kasmirin, Waltteri Torikan ja Vesa-Matti Loirin taustalla soittanutta Lassea voi puolestaan ihailla tällä hetkellä taannoin televisioruutuihin palanneessa Bumtsibumissa, jossa hän toimii ohjelman toisena vakipianistina.

Jo viisitoista vuotta myös yhdessä säännöllisesti musisoinut, Kouvolasta lähtöisin oleva Norma John luottaa musiikillisiin taitoihinsa myös viisuissa. Mustanpuhuva ja tunteellinen ”Blackbird” onkin Leenan ja Lassen oma sävellys ja sanoitus. Kiovan viisuja ajatellen kaksikko on luvannut pitää viisuesityksensä kappaleen tyyliin sopivana eli turhat kikkailut unohtaen.

Norma John on Suomen viisuhistorian 51. edustaja. Monia viisufaneja on ilahduttanut tänä keväänä se, että kaksikko on tehnyt itseään tunnetuksi myös Suomen rajojen ulkopuolella. Norma John esiintyi hiljattain sekä Lontoon että Tel Avivin viisukonserteissa. Tänä iltana vuorossa on loppuunmyyty, vuosittain hyvin suosittu Amsterdamin viisukonsertti.

Kahtena edellisenä keväänä Suomi on karsiutunut finaalista ja edellisen finaalipaikkamme toikin Softengine vuonna 2014. Jopa Nordin Noir -termillä kuvailtu ”Blackbird” on saavuttanut kuluneen kevään mittaan suosiota myös ulkomaalaisten viisufanien keskuudessa ja me Viisukuppilassa uskommekin vakaasti, että Suomen karsiutumisputki katkeaa Kiovassa ensi kuussa.

Keskustele aiheesta foorumillamme

Katso kappaleen live-esitys

Katso kappaleen musiikkivideo

Kuva: Anton Sucksdorff